Slaďoučké datle: Pochoutka, která vás uchrání od kašle a stresu

Datle jsou skvělým energetickým zdrojem, ale také pomáhají našemu organismu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Datle jsou skutečnou energetickou bombou, ovšem také mají spoustu ozdravných účinků pro naše tělo. Tušíte, co kromě sladké chuti po pozření tohoto druhu ovoce vaše tělo získá?

Datle jsou druhem ovoce, které roste na datlovníku pravém. Jedná se o oválné plody, které mají tmavě hnědou barvu, přičemž dosahují délky 3 až 7 cm a šířky 2 až 3 cm. Je pro ně charakteritické, že mají velmi nízký obsah vody a naopak extrémně vysoký obsah sacharidů, jelikož jsou jimi tvořeny až ze 70 %. 

RECEPT: Zapečená jablka s datlemi

Budete potřebovat hrst vypeckovaných datlí, které nakrájíte na malé kousky. Asi okolo 100 g oříšků dle libosti nasekejte a promíchejte se lžící rybízové marmelády, k čemuž přidejte datle, a také po lžíci tmavého cukru, medu a calvadosu. Ze čtyř menších jablek vydlabejte jádřince a u stopky seřízněte. Vnitřek vyplňte hmotou a v zapékací misce pečte asi 20 minut na mírném plameni. 

Datle jsou ovšem také velmi bohatým a významným zdrojem draslíku, železa, chlóru a také vitamínu B. Obecně se jedná o velmi bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus, který využívají i profesionální sportovci během svých vrcholových výkonů.

V určitých částech světa jsou dokonce datle považovány za jednu ze základních složek potravy. Máme na mysli především subtropické a pouštní oblasti, jako je například severní Afrika nebo Blízký východ.  

V rámci produkce jsou největšími pěstiteli primárně země, jako je Irák, Španělsko, Tunisko nebo Maroko. Datle se ovšem ve velkém pěstují také na Kanárských ostrovech, Pákistánu, Indii nebo v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení rozšířeny. 

Konzumují se především vysušené, což poměrně výrazně zlepšuje jejich trvanlivost. Toho hodně v minulosti využívali beduíni nebo karavany křižující nehostinné pouště. V některých kulturách dokonce žijí v přesvědčení, že datle mají afrodiziakální účinky. 

Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně a jsou tu konzumovány opravdu ve velkém. Servírují se hlavně slisované do bochníku nebo se také často pečou jen tak na másle. 

Nakoupit a skladovat se dají dva druhy datlí:

  • Čerstvé datle

Plody by měly být co nejvíce měkké a šťavnaté. Je velmi vhodné si je otestovat, nejlépe pak rozpůlit, a to kvůli jejich poměrně vysoké červivosti. Čerstvé datle se pak nejlépe skladují v chladném prostředí, ovšem jejich trvanlivost je nižší než u sušených, vydrží pouze několik týdnů.

  • Sušené datle

Tady je třeba se porozhlédnout především po těch, které nebyly chemicky ošetřeny. Sušené datle můžeme v suchém prostředí v pohodě skladovat i několik měsíců. V uzavřené vzduchotěsné nádobě dokonce vydrží kvalitní datle i více než jeden rok, v mrazáku pak i několik let. 

Významně působí na naše zdraví

Už tradičně se používají především při silném a suchém kašli. Využití najdou ale i během zánětu průdušek a dalších onemocněních, které se týkají dýchacích cest. Plody datlovníku je také vhodné díky jejich vysokému obsahu železa využívat během onemocnění anémií.

Datle mají svůj původ v oblasti Přední Asie, přesněji pak z Metopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je hojně pěstována. 

Jelikož mají skutečně vysokou výživovou hodnotu, tak se doporučují také těžce pracujícím, dospívajícím, těhotným nebo kojícím ženám. Spekuluje se ale také o tom, že konzumace datlí podporuje laktaci.

Pokud vás trápí usínání, tak se radí vyzkoušet sníst před spaním několik kusů datlí, jelikož jsou díky obsahu tryptofanu považovány za přírodní uspávací prostředek. Ovoce z datlové palmy díky vysokému obsahu vitamínu B1 a magnesia je také velmi prospěšné pro nervový systém, a to především během stresů.