Jak na křečové žíly? Pomůže i hlíva ústřičná

Co všechno mohou křečové žíly signalizovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak se zbavit všech estetických nedostatků, které ženám zbytečně snižují sebevědomí? Nevzhledné křečové žíly patří k velmi častým důvodům, proč mnohé slečny a dámy nerady nosí krátké sukně a všemožně se brání odhalování svých jinak krásných dolních končetin. Co s tím?

Křečové žíly neboli chronická žilní nedostatečnost je dlouhodobý proces, který se bez včasné léčby zhoršuje. Nejprve se objevují drobné rozšířené žilky, poté nevzhledné, vinuté struktury bolestivé na dotek a posléze může dojít až k porušení zásobování dolních končetin a celé řadě komplikací.

Kromě viditelných žil si lidé nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíži dolních končetin, zvláště večer po denní námaze a horku. Časem se přidávají otoky kolem kotníků a v posledním stadiu může dojít k tmavému zbarvení kůže a jejímu zatvrdnutí v oblasti bérců, někdy i ke vzniku obávaných vředů. Nemusí to být ale pravidlem. Celou řadu lidí trápí bolesti nohou bez viditelných známek, že se jedná o varixy.

Mohou za to předci

Hlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80 % dědičnost. Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům. To samé platí u menopauzy. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu.

Křehká kůže i žilní stěna způsobuje zejména u starších lidí krvácení z křečových žil a stačí drobná oděrka, která způsobí větší ztrátu krve.

"Problém se týká každé třetí ženy a každého čtvrtého muže. Aby se krev z dolních končetin odvedla zpět k srdci, musí překonat gravitaci, v čemž jí pomáhá uspořádání hlubokých žil dolních končetin a pak také celá řada podpůrných mechanismů v podobě umístění žil do svalů. Při stahu svalu dochází i k tlaku na samotné žíly, což napomáhá ve vytlačování krve směrem nahoru k srdci. Aby nedocházelo ke zpětnému průtoku, jsou tyto žíly vybaveny chlopněmi. Pokud dojde k oslabení pevnosti žilní stěny, zvyšující se tlak rozšiřuje tuto žílu a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a v konečném důsledku získává typický vinutý průběh," vysvětluje primář Žilní kliniky na Praze 1 Ota Schütz.

Hýbejte se a bude lépe

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud ale křečové žíly člověk již má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si i denně udělat přestávku na 10-15 minut a dát si nohy nahoru.

Turistika, cyklistika, plavání a další aktivity s plynulým rytmickým pohybem. To jsou všechno věci, které vašim cévám pomohou.

Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. A především ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření. V každém případě by lidé hned při prvních příznacích – obtížích nebo již viditelných křečových žilách - měli vyhledat žilní specialisty. Šikovný a zkušený lékař bývá obvykle důležitější než zvolená metoda léčby.

Správná diagnóza je základ

Obtíže nemusí vždy odpovídat velikosti křečových žil, a tak je zapotřebí provést odborné vyšetření. Výhoda specializovaných cévních klinik spočívá ve zkušenostech, kvalitě personálu a zároveň v přístrojovém vybavení.  

"Vyšetření pomocí barevného duplexního ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností podrobně ukáže, jak to s cévami klienta skutečně vypadá. Ultrazvuk umí rozlišit zdravou žílu od nemocné funkčně i anatomicky. Pomůže nalézt počátek žilního postižení a také naplánovat přesně cílenou operaci. To vše neinvazivně a bezbolestně, s možností toto vyšetření kdykoli opakovat," vysvětluje Schütz.

Na základě tohoto vyšetření odborník doporučí nemocnému nejefektivnější řešení, které mu zaručí i následnou rychlou rekonvalescenci. "Operaci je vhodné provést takovým způsobem, aby se křečové žíly nevracely, a nemusely proto být znovu operovány. Samozřejmě dispozice pro vznik křečových žil nelze odstranit ani operací, ani laserem, nicméně kvalitním výkonem operatéra a změnou životního stylu lze i tato rizika minimalizovat," upozorňuje MUDr. Schütz.

Po zákroku okamžitě domů

Ne vždy řešení křečových žil vyžaduje jakýkoliv zásah. V počátku onemocnění často postačí kompresivní punčochy a změna životního stylu. Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. "Na své klinice používám všechny v současné době dostupné nejmodernější metody, které pravidelně kombinuji. Patří k nim katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace či populární flebektomie. Nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévně chirurgických pravidel. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů."

V léčbě křečových žil je v současné době již standardem velmi výkonný diodový laser pro nitrožilní katetrizační léčbu křečových žil, který je díky vlnové délce 1 470 nm méně bolestivý a hlavně výrazně výkonnější než předchozí. Jeho technologickou výhodou oproti předchozím laserům je změna směru působení laserového paprsku, a to z původního lineárního do současného radiálního působení.

Metody jsou různé

Na trhu je ještě další moderní laser, který má kromě kruhovitého radiálního působení navíc vylepšení o sférické působení paprsků, což vede k zesílení efektu. Tento nejnovější, a tím pádem nejkvalitnější laser působí s vlnovou délkou 1 550 nm.

"Nemocného zákrok tímto laserem nejen méně bolí, ale po zákroku nemá ani nepříjemné modřiny, které se objevovaly u zákroků starším typem laseru," potvrzuje MUDr. Ota Schütz a dodává: "Laserové metody si v kvalitě a dlouhodobosti výsledku nezadají s radiofrekvenční metodou Closure Fast, která je současně i bezpečnou katetrizační nitrožilní metodou léčby křečových žil.“ Další možnou léčbou křečových žil je pěnová sklerotizace - speciální jehlou je do žíly vpravena speciální pěna, která stěny cévy slepí k sobě a postupně dojde k jejímu úplnému vstřebání.

Někdy jsou však metody mnohem méně věděcké a pomáhá i příroda. Například je prokázáno, že hlíva ústřičná je proti křečovým žilám naprosto dokonalá. Jde o lék tradiční čínské medicíny, která ji používá k posílení cévní stěny, proti zánětům a ke snížení cholesterolu v krvi. Snižuje množství špatného cholesterolu v krvi. Ten se usazuje v cévách a zužuje je. Tato houba je ale prospěšná i jinak, také třeba snižuje riziko rakoviny.