Med není jen sladidlo: Je to zázrak domácí kosmetiky

Med je sladkým zázrakem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Většina z nás si ho představí jako alternativu slazení nápojů, takový "zdravější cukr". Med je sice sladký a rozhodně se po něm nehubne, nicméně dokáže být pro naše tělo hodně prospěšný. Seznamte se s jeho benefity.

Účinky medu na zdraví a krásu znali již staří Egypťané, svoji krásu s ním pěstovala i legendární Kleopatra. Římané ho považovali za pokrm bohů, který jim měl zaručit nesmrtelnost a mnohé národy ho také používaly na posilnění před vojenskými výpravami.

Věděli jste, že: Přírodní med je nejbezpečnější potravinou, protože mnoho škodlivých mikroorganismů v něm nedokáže přežít?

Skvělé vlastnosti medu využívá čím dál častěji nejen farmaceutický, ale také kosmetický průmysl. Pomoci svému zdraví a kráse medem ale jde tak doma v kuchyni nebo v koupelně. Sklenici s medeme najdeme snad v každé domácnosti.

Zkuste se nyní spolu s námi na med podívat trochu jinak, ne jako na sladidlo do čajů a součást sladkých pochoutek. Spíše se na něj podívejme jako na prostředek, který nám během celého roku může pomoci dostat se do formy, a to co se týká nejen zdraví, ale i krásy.

Má spoustu atraktivních účinků

Med jen znám především svými hydratačnými účinky, což ocení hlavně suchým vzduchem ve vykouřených místnostech a mrazem namáhaná pokožka. Mimo to med také hodně osvěžuje, upokojuje podráždění, tonizuje a vyživuje.

Pravý včelí med obsahuje monosacharidy, hroznový cukr - glukózu a ovocný cukr (fruktózu), v různém množství a poměru, podle místa, odkud samotný med pochází. Tyto látky mají výborné účinky na zdraví a krásu.

Základním složením medu je 80 % cukrů a 20 % vody.

Med v samotné kosmetice přináší zajímavé benefity hlavně proto, že na sebe skvěle váže vlhkost, obsahuje výživné látky, má čisticí a antibakteriální účinky a také uklidňuje pokožku. Zkusit se určitě vyplatí pleťový krém, který vytvoříte z 2 lžiček kakaového másla a 100 g včelího vosku. Když směs ještě efektivně zředíte olivovým olejem na hmotu, která bude mít krémovou konzistenci, pak máte vyhráno.

Dnes jsou hodně populární také pleťové masky. Jednu z nich si vytvoříte tím, že smícháte dvě lžičky medu s dvěma lžičkami smetany. Vše vymícháte do hladka a necháte působit asi 20 minut. Medovou masku si ale můžete vytvořit i tak, že na tvář nanesete čistý med a necháte ho působit tak dlouho, dokud pokožka nepřijme všechny živiny. Podobné masky jsou vhodné na všechny typy pleti.

Zajímavá masáž proti bolesti

Medová masáž dokonce nejen zkrášluje, ale také pomáhá proti bolesti. Navíc k tomu všemu má také detoxikační účinky. Stačí jednoduše med rozpustit a ještě teplým se promasíruje tělo. Samotná masáž by měla být pomalá a trvat by měla alespoň dvacet minut a med by se měl postupně přidávat, aby se stále masírovalo teplým medem. Skvěle působí při onemocnění svalů, kloubů, bolestech hlavy, ale i například menstruačních potížích.

Trpíte nespavostí? Pak si určitě vzpomente na lék, kterým ji řešili naše maminky. V šálku horkého mléka stačí rozpustit lžičku medu a vypít tento nápoj před spaním. Jasně, není to žádný rohypnol, ovšem svůj účel to splní a minimálně vás to uklidní.

Jak ještě med pomáhá?

  • lžička medu denně pomáhá posílit imunitní systém
  • pro antibakteriální účinky se využívá i na zlepšení hojení ran na pokožce
  • lžička medu ráno nám pomůže při žaludečních vředech, zácpě nebo chorobách žaludku
  • pomáhá snížit tvorbu žaludečních šťáv
  • pomáhá i na podrážděné nervy
  • používá se také na rozšiřování cév, což je velmi důležité při léčbě vysokého tlaku

Pár tipů, jak správně skladovat med

  • je vhodné jej uchovávat v suchých místnostech s teplotou do 15 stupňů
  • měl by se chránit před přímým slunečním zářením
  • skladovat by se měl v nádobách ze skla nebo kamene