Krása a zdraví v jednom. Posilte se v létě zázračným avokádem

Avokádo je skvělé ovoce. Klidně ho stačí nakrájet a dát si na chleba nebo křehký plátek.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Avokádo není jen chutné a v dnešní době snadno dostupné, jedná se také o parádní prostředek v rámci krásy a zdraví. Proč tomu tak je a jaké významné vlastnosti superpotravina vlastně má?

Avokádo je tropické kostkové ovoce, které je velmi chutné, zdravé a k tomu všemu ještě obsahuje obrovské množství kvalitních mastných kyselin. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč by se mělo stát součástí našeho každodenního jídelníčku.

Avokádo pochází ze Střední Ameriky, v současné době se ovšem pěstuje na teplých a horkých plantážích v Jižní a Střední Americe, nicméně i v jižní Evropě.

Mimo mastné kyseliny obsahuje také zvláštní druh cukru, který dodává vitalitu chronicky unaveným lidem. Pomáhá ale i těm obézním, a to při shazování přebytečných kilogramů. Mnoho lidí ho má za zeleninu, nicméně se jedná o ovoce.

Pokud ho otevřete, dostanete možnost pohledu na charakteristickou máslovitou dužinu, která má světlezelenou barvu. Je vynikající alternativou těžko stravitelných masitých potravin. Abychom ji získali, tak úplně jednoduše stačí dužinu vydlabat a potom případně nakrájet, vše v závislosti od další formy přípravy.

Pokud chceme zamezit jeho zhnědnutí, pak je třeba ho pokapat čerstvou citronovou šťávou. Cenné mastné kyseliny totiž mají tendenci velmi rychle oxidovat a to je přesně to, co nechceme, aby se s naším avokádem stalo.

Jaký má vliv na krásu a zdraví?

Hodně dokáže potěšit vaše vlasy i nehty, nicméně je schopno podpořit krásu celého těla. Obsahuje totiž biotin, který zaručuje pevné nehty a také nadměrně vláčné a zdravé vlasy. Zkuste si ho třeba ráno hezky k snídani natřít na chleba místo másla. Už to vám poměrně významnou měrou může pomoci.

Věděli jste, že: Avokádo nikdy na stromě nevyroste do stravitelné podoby a začíná zrát až v době, kdy se utrhne?

Avokádo má ovšem vliv i na vaši pokožku. To je zapříčiněno vitamíny A, E a také B6, které jsou v něm v poměrně velkém množství obsaženy. Ty by měly na pleť působit jako fontána mladosti a posílit ji v celé její přirozené kráse. Vitamín B navíc zajišťuje i spokojený spánek, který je samozřejmě ke kráse hodně potřeba.

Pokud jde ale čistě jenom o pleť, tak nemusíme avokádo jen konzumovat, klidně ho totiž můžeme aplikovat rovnou na tvář, a to třeba ve formě oblíbené pleťové masky.

Dobré tuky, zlé tuky

Jak jsme již uvedli, avokádo má sice vysoký obsah tuku, ovšem takového, které naše tělo nezbytně nutně potřebuje. Skvěle se navíc využívá ve formě energie. Toto ovoce tak dokáže zasytit na opravdu dlouhou dobu, a tím pádem díky němu nemáme tendenci sahat po nezdravých pamlscích mezi hlavními jídly.

Konzumace avokáda je také vynikající i z hlediska dlouhodobého. Pomáhá totiž snižovat hladinu cholesterolu, podporuje zdraví kardiovaskulárního systému, zabraňuje vzniku cukrovky, posiluje oční nerv a dokonce také dokáže být spojencem v boji proti leukémii.

Na co si dávat pozor při nákupu?

Dbát by se mělo hlavně na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo by mělo být na omak měkké, na druhou stranu ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou velmi často tvrdé, což značí jediné, nejsou zralé, a tudíž neadekvátní ke konzumaci.

Doporučujeme ale v obchodech kupovat právě tyto hezké a tvrdé plody, nicméně je třeba si je doma uskladnit a nechat dozrát. Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, stačí jej zabalit do novin nebo hnědého papírového pytlíku a nechat dva až tři dny v pokojové teplotě. Teplota skladování by neměla klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat.