Kokosový olej není takový zázrak, jak se tvrdí. Jaké nebezpečné látky obsahuje?

S kokosovým olejem by se to rozhodně nemělo přehánět.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Informace o tom, jaký je kokosový olej skvělý v kuchyni i jako kosmetický prostředek, na nás doslova vyskakují ze všech stran. Na druhou stranu je ale ten palmový ostře kritizovaný. Jaký je mezi nimi rozdíl, když oba pocházejí z palem?

Internetové stránky, které prodávají výrobky z kokosového oleje, ho samozřejmě považují za jeden z nejvšestrannějších a univerzálních přírodních prostředků. Můžete si ho totiž natřít na pokožku, aplikovat na vlasy jako zábal, výborně ošetřit nehtovou kůžičku, dá se dokonce i po nanesení na kosmetický tampón použít na odlíčení očí a někteří ho také používají místo holicí pěny.

Co je ještě zajímavější, je fakt, že si s ním prý klidně můžete i osladit kávu a použít ho tak místo cukru. Když se s ním potře skořápka vajíčka, pak vajíčko dokáže vydržet čerstvé i několik měsíců. Jeho využití je jednoduše spousta a pokud bychom měli všechna vypsat, pak se upíšeme.

Jak odlišit kokosový olej od palmového?

Palmový olej je suverénně nejpoužívanějším rostlinným olejem na světě. Palma olejná, ze které se palmový a tzv. palmojádrový olej získává, je jednou z nejvýnosnějších olejnin, a proto je samozřejmě její pěstování velmi výhodné.

Oleje z palem

  • Kokosový olej - z dužiny plodů kokosové palmy
  • Palmový olej - z dužiny plodů palmy olejné
  • Palmojádrový olej - z jader plodů palmy olejné

Hned 85 % produkce oleje pochází z Indonésie a Malajsie, kde se kvůli palmovým plantážím ve velkém vypleňují a kácí deštné pralesy a hrozí vyhynutí vzácných druhů zvířat a extrémní množství skleníkových plynů z hořících lesů má globální dosah na celou zeměkouli.

To je samozřejmě ten vůbec nejhlavnější důvod na výzvy lidem, aby nekupovali výrobky s palmovým olejem nebo minimálně upřednostnili ty, které obsahují certifikovaný palmový olej, protože se opravdu nachází téměř ve všem (margaríny, výrobky z listového těsta nebo čokolády).

Blízko živočišných tukům

Z hlediska zdraví jsou palmový a kokosový olej jediné dva rostlinné oleje, ve kterých se obsah nasycených mastných kyselin blíží k živočišným tukům. Pokud má řepkový olej 6,8 % nasycených mastných kyselin, slunečnicový 10,2 %, olivový 12,3 %, tak palmový jich má hned 50 %, palmojádrový dokonce 81 % a opěvovaný kokosový tuk neuvěřitelných 86 %. Je přitom notoricky známé, že nadměrný příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu tuku v krvi a také podporuje rozvoj aterosklerózy.

Tato problematika už samozřejmě delší dobu není černobílá a není možné tvrdit, že nasycené mastné kyseliny jsou jednoznačně ty zlé. Všeobecně se v dnešní době ví, že není třeba se bát nasycených mastných kyselin, které jsou přítomné v živočišných tucích nebo kokosovém oleji. Vše ale platí za předpokladu, že omezíme příjem cukrů a sacharidů ve všeobecném měřítku. Dostatek přírodního cukru je pro nás jako pro lidstvo přirozený, nadbytek sacharidů však ne.

S kokosovým olejem opatrně

S konzumací a používáním kokosového oleje by se to rozhodně nemělo přehánět. Obecně momentálně platí, že je jedničkou ve světové produkci levný palmový olej, ale to je jednoduše jen byznys. Má totiž vysoký počet nasycených mastných kyselin. Palmový olej je tak z hlediska z zdraví vlastně méně nebezpečný, protože má menší obsah těchto kyselin.

Prosazovaný kokosový olej má k tomu všemu minimálně až nulový obsah omega-4, omega-6 nebo i omega-9 mastných kyselin, proto by se rozhodně neměl dlouhodobě konzumovat v jednostranné formě.