Brambory mohou nazelenat. Stačí postižená místa vykrájet, nebo je třeba je vyhodit?

Určitě to znáte. Koupíte si pytel brambor, ovšem nesníte je okamžitě a zavřete je na pár dní do špajzu. Jenže potom, když se k nim vrátíte, tak zjistíte, že jsou pokryté zelenými skvrnami. Co s nimi?

15.10.2017 - 17:00   |  
Brambory jsou u nás velmi oblíbenou přílohou. Na jaké si ale dát pozor? Pokračujte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)

Podobnou otázku si určitě kladla alespoň jednou v životě většina z nás. Napadají nás různá řešení. Třeba jen jednoduše zelená místa odstranit, případně brambory klasicky oloupat. Nebo je pro jistotu vyhodit a koupit si nové. Kde je vlastně pravda a co s takovými bramborami dělat?

Proč vlastně nazelenají?

Je to naprosto přirozený proces. Brambory rostou pod zemí, jak přijdou do styku se světlem, tak produkují chlorofyl, což je rostlinné barvivo, které poskytuje mnohým zeleným odrůdám zeleniny jejich charakteristickou barvu. Chlorofyl nejen obarvuje, ale také podporuje fotosyntézu. V tomto případě je tedy nasnadě uvést, že je naprosto neškodný.

Obsahuje ho totiž většina rostlin, které denně pravidelně kozumujeme. Je ale pravdou, že zelené zbarvení brambor může naznačovat obsah solaninu, což je jedovatá rostlinná látka, který může být v příliš vysoké koncetraci pro naše zdraví škodlivá.

Zelené brambory mohou být toxické

Pokud brambory přichází do styku se světlem, vytvářejí chlorofyl a takzvané glykoalkaloidy, které jsou určené pro ochranu rostlin před přirozenými nepřáteli. Mezi ty patří škůdci, jako je hmyz, houby nebo také bakterie. Glykoalkaloidy jsou pro nás toxické.

Pomůže je před solaninem oloupat nebo uvařit?

Pokud se nejvíce solaninu nachází právě ve slupce, pak ano. Vědecké studie navíc potvrdily, že tímto způsobem se koncentrace rostlinných látek sníží o 30 %. Snížit obsah solaninu navíc pomáhá i vaření, pečení nebo smažení.

Brambory produkují zejména glykoalkaloid solanin, který brzdí enzymy, které jsou zodpovědné za funkci nervového systému. K tom všemu solanin může zničit také buňkové membrány a nepříznivě ovlivnosti propustnost střev.

Zelené zbarvení brambor je tak dobrým indikátorem faktu, že se v nich solanin nachází. Není to však naprosto spolehlivé, protože zelené barvivo chlorofyl a solanin se produkují nezávisle. Jak rychle brambory nazelenají, závisí především na odrůdě.

Jaké množství solaninu škodí?

Je to velmi individuální a závisí to na tělesné výšce a také váze. Příznaky solaninové ostravy se liší v závislosti od dávky a stupně otravy. Mírnou otravu mohou provázet bolesti hlavy, průjem, zvracení nebo škrábání v krku. Tyto příznaky by neměly trvat déle než 24 hodin.

Vážnější otrava se může projevovat i slabostí, křečemi nebo dokonce srdeční nedostatečností. Podle německé společnosti pro výživu DGE způsobují příznaky otravy už jeden nebo dva miligramy solaninu na kilogram tělesné hmotnosti.

V reálu to tak znamená, že by osoba s tělesnou hmotností 60 kilogramů musela sníst téměř 800 gramů brambor se slupkou, aby dosáhla podobný příjem solaninu. Tato dávka odpovídá asi devíti středně velkým bramborám, což je množství, které jedna osoba nesní zrovna často.

Jak brambory před zelenou barvou ochránit?

Brambory produkují solanin v případě, že se dostanou do kontaktu se světlem nebo jsou skladované v příliš teplé nebo naopak příliš chladné místnosti či jsou nějak poškozené. Správné skladování je tak nevyhnutelné.

Nejvíce se jim líbí na chladném, tmavém místě a aby nepřišly do styku se světlem, je třeba je uložit do pytle, které je odolný vůči světlu. Chladnička rozhodně není tím správným místem - nízká teplota totiž může zvýšit obsah solaninu. Nejlepší je obecně nakupovat účelně, tudíž tolik brambor, kolik okamžitě spotřebujeme.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.