Přírodní bojovníci proti prochladnutí. Zkuste slepičí polévku nebo cibulový sirup

Dobrá slepičí polévka už toho vyléčila opravdu hodně. Co dalšího se během prochladnutí hodí?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Všichni spojence na boj proti prochladnutí bezesporu známe a na mysli teď máme ty, pro které nemusíme do lékárny. Bohužel dnešní doba je taková, že právě různé pastylky, prášky a kloktadla právě čaje nebo zázvor u lidí porážejí. Efekt přírodních zdrojů je přitom leckdy daleko vyšší.

Teče vám z nosu, škrábe v krku? Tak rychle do postele, zabalit se do dek, vypnout, zapomenout na všechny problémy z domova i práce a hlavně se snažit odpočívat.Teplý čaj je při této zdravotní kúře bezesporu samozřejmostí. Jsou tu ale i potraviny, které v těchto chvílích poskytnou účinnou pomoc.

Starý, dobrý čaj

Tento horký nápoj je pravděpodobně nejznámější a nejčastěji používaný při prochladnutí a chřipce. Když jsme nemocní, potřebujeme velmi mnoho tekutin a čaj je tak v tomto případě naprosto ideální. Obsahuje totiž bioaktivní látky polyfenoly, které mají antioxidační a protizánětlivý účinek, mohou tak chránit buňky těla před škodlivými vlivy a dokonce i před rakovinou.

V čaji se objevují taniny (forma polyfenolů), které k tomu všemu ještě působí proti virům, bakteriím a houbám. Mnohé lékařské výzkumy naznačily, že hlavně pití čaje z echinacey zkracuje dobu choroby. Především v horní části této rostliny se nachází velké množství esenciálních olejů, flavonoidů a vitamínu C, které mohou výrazně posílit imunitní systém. Čaj má též pozitivní vliv na opuchlé sliznice, ale to jen v případě, kdy se pije co nejvíce teplý.

Zázvor

Jeho hojivé vlastnosti už dosáhly notorické známosti. Hlízy mají velmi podobné složení jako aspirin. Mají tak protizánětlivé, antivirové a zahřívací vlastnosti a k tomu všemu také antioxidační a antimikrobiální účinek. Pokud trpíte cestovní nevolností, žvýkejte kousek zázvoru, díky čemuž zmírníte závratě a celkovou nevolnost.

Pokud je na vás příliš ostrý, určitě používejte raději čerstvé zázvorové hlízy, protože čím déle se zázvor skladuje, tím má ostřejší chuť. Při bolestech kotníků nebo horečce je možné sáhnout také po zázvorovém mléce. To si uděláte tak, že ohřejte 200 ml nízkotučného mléka s čajovou lžičkou čerstvě nastrouhaného zázvoru, přidáte k tomu med, promícháte a následně pomalu popíjíte.

Cibulový sirup proti kašli

Nakrájejte šest cibulí a šest stroužků česneku nadrobno, zalijte 250 ml a duste. Následně nechte 15 minut louhovat a potom oslaďte šesti lžičkami medu. Tuto "medicínu" si ordinujte pravidelně -  dvě polévkové lžíce denně. Cibule pomáhá i během vysoké horečky, stačí si její malé kousky vložit do ponožek.

Med

Nejenom, že je vynikající na chuť, ale také je skutečným “vrahem” virů. Má totiž antibakteriální účinek, který dokáže posílit imunitní systém, pomáhá navíc i při dráždivém kašli a je vynikající i během začátků prochladnutí. Med byste každopádně neměli dávat do úplně horkého nápoje, jelikož se díky tomu ničí jeho léčivé enzymy.

Slepičí polévka

Tady opravdu nejde o nějaký mýtus, slepičí polévka je totiž opravdu jeden z nejúčinnějších prostředků při prochladnutí. Tajemství se skrývá ve zdravých složkách kostní dřeně. Při přípravě použijte co možná nejvíce čerstvé, sezonní zeleniny. Tímto stylem dostanete do těla extra porci vitamínů, minerálů a také dalších důležitých živin.

Polévka pomáhá podobně jako čaj doplnit chybějící tekutiny. Během chřipky či nachlazení, ale i při horečce, průjmu nebo zvracení jsou ještě potřebnější. Slepičí polévka má dekongestivní účinek na sliznice. Na svědomí to má aminokyselina cystein, která má antivirový, protizánětlivý a antioxidační účinek.

Česnek

Ten je takovým malým, domácím zázrakem s antivirálními a antibakteriálními vlastnostmi. Složka alicin působí dokonce proti takovým bakteriím a houbám, na které jsou i běžné léky krátké. Posiluje navíc také imunitní systém. Je faktem, že prakticky neexistuje vědecké potvrzení toho, že by měl pozitivní účinek při prochladnutí nebo chřipce.

Jedna studie ale ukázala, že lidé, kteří ho jedli, snížili riziko onemocnění až o 70 %. Další zase ukázala, že hodně lidí se z chřipky zotavilo rychleji, když jedli česnek. Přidejte si tak tento domácí zázrak do slepičí polévky nebo do jakéhokoliv vývaru. Nejen, že bude lépe chutnat, ale také vám pomůže s uzdravováním.