Grapefruity a jablka jsou sladší, než bývaly. Hořkost je přitom žádoucí, reguluje chuť na jídlo

Dnešní doba je skutečně taková, že tyto druhy ovoce značně zesládly. Uděláme však jen a jen dobře, když oceníme příjemnou hořkost některých druhů ovoce a zeleniny. Proč jsou vlastně zdravější a díky čemu pomáhají v boji s nádory?

10.12.2017 - 14:00   |  
Hořké ovoce permanentně sládne, je to ale žádoucí?
Zobrazit fotogalerii (3)

Co se stalo se starými grapefruity, ze kterých jsme vymačkávali trpkou šťávu, díky čemuž mnohým z nás ničily chtíč k další kozumaci? Díky komerčnímu výběru, křížením mezi druhy a metodám přeměny potravin prakticky hořká chuť vymizela z našich stolů. Do supermarketů jsou dodávany červené grapefruity, které již nejsou zdaleka tak hořké.

Třeba taková rajčata dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původní výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť. Tyto změny ale samozřejmě nikoho nepřekvapují, protože člověk měl odjakživa vůdči hořké chuti podezření.

Naopak sladké je symbolem okamžité energie, slané zase slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, hořkost je ale takovým pomyslným signálem, abychom takovou potravinu raději nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie nebo hmyz.

Bohužel právě tyto látky, které některým druhům ovoce a zeleniny dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím - ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tím způsobem, že rozpoznával toto nebezpečí. V malém množství jsou ale velmi vhodné, abychom udrželi pevné zdraví.

Jsou toxické

Díky této vlastnosti, která je hodně četná u citrusových plodů, dokáží působit proti zánětům. Identické látky působící proti nádorům se nacházejí zase v zeleném čaji, čistém kakau, červeném vínu nebo kávě. Příznivé účinky mohou mít právě proto, že v sobě mají trpké substance.

Fytonutrienty, což jsou živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci nebo zelenině, pomáhají předcházet nádorům, protože deformují buňky. Jsou zdravé proto, že jsou toxické. Rozhodně bychom tak pro své dobro měli zkusit tolerovat trochu více hořké chuti, a to i z toho důvodu, že fytonutrienty s nepříjemnou chutí jsou i vynikajícím regulátorem chuti na jídlo.

Fytonutrienty jsou látky v rostlinných potravinách, které pomáhají chránit rostliny před bakteriemi, houbami, hmyzem a dalšími hrozbami.

Pokud totiž z jídla vyloučíme hořké potraviny rostlinného původu, pak se připravíme nejen o látky, které jsou užitečné pro naše zdraví, ale také si narušíme schopnost konzumovat menší porce.

Odstraněním hořkosti se zvýšila konzumace u dětí

Právě díky tomu, že už hořké rostlinné produkty nejsou tak hořké, se zvýšila jejich oblíbenost, a to hlavně u dětí. Potraviny rostlinného původu mají také nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, pokud z nich odstraníme hořké fytonutrienty. Naším cílem by tak mělo být dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny.

To samozřejmě není nemožné. Káva a pivo se nám totiž líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme něco jako odměnu. Tuto koncepci je však klidně možné aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť totiž můžeme spojit s jinou, která nám vyhovuje, jako například těstoviny doplnit zelím nebo kapustou. Můžeme si klidně dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není tolik sladká.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.