Jíte je a stejně máte stále hlad. Proč některé potraviny nezasytí?

Kručí vám v žaludku po dvou kouskách čokolády? Tak to je běžné. Vědci ale na druhou stranu upozorňují na to, že si člověk klidně může jídlo i špatně vybírat. Mnoho potravin může přirozeně potlačit hlad. Jenže pak jsou tu i takové, které dělají přesný opak. Které to jsou a měli byste se jim vyhnout?

18.12.2017 - 06:30   |  
Těmto potravinám by se člověk měl spíše vyhýbat, zasytí, ale ne na moc dlouho a člověk pak šilhá hlady, které byste naopak konzumovat měli?
Zobrazit fotogalerii (3)

Jak je možné, že některé potraviny mohou způsobit hlad a ne pocit sytosti? Je to výsledek jejich vysokého glykemického indexu. Rychle zvyšují obsah cukru v krvi, který stejně rychle klesne. Mechanismus hladu je stimulovaný poklesem glykemie. Konzumace nevhodných druhů potravin tak velmi rychle opět přivodí pocit hladu. Některé potraviny však mohou obsahovat i živiny a rychle vyléčit váš hlad.

Voda nemá žádné kalorie, díky ní neexistuje možnost přibrat. Pokud ji navíc pijete studenou, zvyšuje se spotřeba kalorií. Tělo totiž musí vydat energii, aby ji ohřálo na tělesnou teplotu. Zkuste před každým jídlem vypít dvě sklenice vody. Ty nejen zaplní váš žaludek, ale také dojde k tomu, že sníte klidně i o 60 kalorií méně, a to se bezesporu vyplatí.

Jak ale zjistit, co tělo potřebuje?

Nemáte snad pocit viny, když jste si místo pizzy objednali pár kousků sushi? Tak to byste mít měli. Sushi se totiž skládá převážně z bílé mouky a glykemický index je tudíž v tomto případě značně vysoký. Z japonské kuchyně se tak vyplatí vybírat hlavně miso a sashimi polévku. Jedná se totiž o pokrmy, které jsou bohaté na bílkoviny, a proto vás zaručeně zasytí.

Nosíte si domů ovoce, abyste ho následně odšťavňovali a získali jste 100% šťávu? Pak zkuste spíše volit kousky ovoce, protože ovocné vlákno se nachází hlavně v dužině a slupce. Pokud máte ovocný džus, pak dostanete pouze cukr, který zvyšuje glykémii. Pitím džusu nebo ovocných koktejlů se mimo to také připravujete o žvýkání, které také přispívá k sytosti.

Proč po vypití několika pohárů alkoholu má většina lidí najednou hlad? No, je to vcelku prosté. Pití snižuje hladinu glykogenu (forma cukru, který se skladuje v těle, ale zvyšuje glykemii, která vzápětí klesne a díky tomu přichází do hry hlad.

Vhodné nejsou ani průmyslově vyráběné cereálie nebo také oblíbené müsli. Aby se totiž obilniny změnily na vločky, musí se zpracovávat při vysokých teplotách. Díky tomu se jejich nutriční hodnota rapidně snižuje. Často jsou také hodně oslazené a také tučné díky čokoládovým kouskům. Doporučuje se tak dávat přednost ovesným vločkám.

Vyzkoušejte z obilí oves. Ten obsahuje nejen tuky, ale i proteiny a sacharidy. K tomu všemu je nejbohatší na živiny z celého obilného světa. Obsahuje také fosfor, vitamín B1 a železo, kterého má dokonce i více než samotné maso. Pro svou nutriční hodnotu a lehkou stravitelnost patří mezi základní potraviny lidské stravy.

Pozor na hambugery a sladké omáčky

Pokud jde o oblíbený produkt většiny fastfoodů, pak je třeba si uvědomit, že hamburgery jsou hodně bohaté na cukr. Je to hlavně díky omáčkám a také proto, že si po nich obecně lidé velmi rádi dávají dezerty. Tuky a bílkoviny z masa delší dobu udrží pocit sytosti. Na druhou stranu cukry zase rychle stimulují chuť na další porci. Udělejte si tak raději burger hezky doma  a přidejte k němu pořádnou porci zeleniny.

Zkuste se také vyhnout sladkým omáčkám a zkuste upřednostnit lehké bílkoviny, jako je například drůbeží maso. Brambory, a to ať už pečené ve slupce, nebo podávané ve formě kaše či pyré, mají také vysoký glykemický index. Samozřejmě dokáží zasytit, nicméně za pár chvil budete mít hlad jako vlk.

Máte rádi k snídani klasický světlý chléb? Potom je vcelku jasné, že budete mít tak za hodinu hlad a sahat po dalším jídle. Bílý chléb je totiž vyroben z rafinované mouky a jeho glykemický index je velmi vysoký.

Samozřejmě ale nemusíte nezbytně nutně přestat konzumovat jakékoliv pečivo. Je ale velmi rozumné minimálně čas od času vyzkoušet celozrnné výrobky a nebo pečivo, které je co nejvíce bohaté na vlákninu. Ono možná není tak chutné a obecně tak konzumované, nicméně na druhou stranu vás daleko více zasytí.

Klíčová slova:

Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.