Hubnutí je pořádná alchymie. Často ale zaberou naprosto jednoduché věci

Hubnutí v žebříčku nejčastějších témat patří hodně nahoru
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hubnutí v žebříčku nejčastějších témat patří hodně nahoru, dost možná vůbec nejvýše. Zaručených typů, jak na to, najdete všude přemíru. Shazovaní přebytečných kil ovšem tak snadné není. Univerzální návod v tomto případě neexistuje, pár základních rad ale ano.

Základní a nutno říct, že i značně zjednodušená rovnice tělesné váhy, je poměrně jednoduchou záležitostí. Jde především o energii. Na jedné straně je příjem energie v potravě a nápojích, na straně druhé pak její duševní výdej a ještě lépe pak tělesnou aktivitou.

Pokud je příjem a výdej energie víceméně vyrovnaný, pak jsme tak nějak na svém. Pokud je ale výdej nižší než příjem, pak je celkem pochopitelné, že nabíráme. V opačném případě, tedy příjem energie je nižší než její výdej, tak je samotná podstata věci. Mělo by se nám díky tomu dařit hubnout.

Problém zvaný jojo-efekt

Samozřejmě se dá zhubnout nějakou hladovkou, kila půjdou dolů docela dost rychle, ale tento efekt nebude trvat dlouho. Tělo si krátkodobě sníží metabolismus, jenže v okamžiku, kdy se vrátíme k běžnému stravování, tak si to tělo vezme velmi rychle zpět. K tomu všemu si udělá zásoby navíc, a to jako takovou pomyslnou “pojistku”, kdyby se nám náhodou někdy v budoucnu zase zachtělo hladovět. To je pak vlastně popis známého jojo-efektu.

Na druhou stranu je to ale stále problém, který nepatří k těm nejvíce zásadním. Je totiž dobře popsaný, má svou logiku a je na každém, aby si zhodnotil přednosti a rizika drastického hubnutí. Ne vždy ale všechno funguje a na takto jednoduchém principu.

Zaručených receptů je v rámci hubnutí tisíce. Každopádně platí jednoduchá pravidla. V rámci stravy vynechávat smažená jídla, přidat pravidelný a dlouhodobější pohyb, vyváženou stravu a hlavně neučinit žádný extrém.

Není to jen o vybití energie

Proč se nám nedaří hubnout, i když se hodně snažíme? Odpověď v tomto případě bývá velmi jednoduchá. Jde o intenzitu výdeje energie. Jinými slovy, je daleko lepší v tomto případě jet pomalu, ale vytrvale.

Obecně zkrátka platí, že by měl člověk podávat spíše nižší sportovní výkon, ale dlouhodoběji. Ideální jsou pak procházka nebo, pokud to je možné, intenzivnější chůze. Poučka říká, že člověk by měl po fyzické námaze být schopný říct alespoň jednu větu a neměl by se při ní zadýchat. Podobný postup se samozřejmě doporučuje i v případě, že se rozhodnete změnit jídelníček.

Pomalu, ale jistě

Jak už jsme konstatovali, nasazení radikální hladovky přinese zaručený efekt. Pokud ale člověk nehodlá hladovět navěky, nebo v horším případě dojít do fáze nějaké poruchy příjmu, pak efekt zhubnutí nevydrží. Základem je tak nespěchat a začít s drobnými, ale zásadními úpravami stravování.

Obecně by měl člověk postupovat i v dalších radikálních postupech, i když ale je pravda, že hlavně na internetu jsou často prezentovány zaručené rady na hubnutí. Typickým příkladem jsou přílohy, respektive pak nesmyslná doporučení, že by měly mizet. Podle spousty odborníků je to chyba.

Přílohy jsou totiž obecně zdrojem sacharidů ve složené formě, ty nám prostě za určitý čas začnou chybět. Je to rychlejší zdroj energie, když je vynecháme, pak se dostaví únava a někdy je úplně kontraproduktivní v tom, že pak nemáme ani energii na fyzickou aktivitu. Takže ve finále je efekt nulový nebo dokonce i opačný. Často se totiž díky tomu stane, že přijde chuť na sladké.

Klidně si dejte i brambory

Univerzální radou je v rámci přílohy upřednostňovat veškeré druhy zeleniny. Na druhé stran jsou vhodné i brambory, i když to tak na první pohled vypadat nemusí. Jejich menší porce se pohybuje okolo 300 kalorií, což je jako nízkotučný jogurt. Brambory tak klidně jezte víckrát za týden, chyba to není.