Pečujte o své trávení, stačí konzumovat vybrané druhy ovoce a zeleniny. Jaké jsou ty nejúčinnější?

Potíže se zažíváním patří mezi nejčastější onemocnění dnešní doby. Trávicí soustava se podílí na příjmu potravy, její zpracování i následné vylučování. Je tedy zcela nezbytné, aby fungovala dobře. K tomu můžeme pomoci i pravidelným dodáváním nejrůznějších vitamínů a minerálů, naopak jejich nedostatkem můžeme přispět k řadě vedlejších vlivů, které mohou zažívání výrazně poškodit.

20.04.2018 - 15:00   |  
O trávicí soustavu můžeme pečovat i vhodnou konzumací vybraných druhů ovoce a zeleniny
Zobrazit fotogalerii (5)

Zdravá, vyvážená a na vitamíny a minerály bohatá strava regeneruje a posiluje celý náš trávicí systém a pomáhá ho jednoduše zachovat zdravě funkční. Naopak například alkohol, cigarety, káva, ale i cukr, živočišné tuky, bílkoviny a podobně mohou naše trávení výrazně podrážnit či dokonce poškodit. Které potraviny je tak dobré pro správnou funkčnost trávicího systému vyhledávat a konzumovat?

Mezinárodní den mrkve se slaví 4. dubna a vznikl v roce 2003. Mrkvoví nadšenci se rozhodli tímto způsobem informovat svět o jejích blahodárných účincích. Mrkev je i výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům, je významným zdrojem provitaminu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici.

Pro správné zažívání paprika, květák i mrkev

Prvním z našich doporučení je konzumace paprik. Ty totiž povzbuzují celý náš organismus a pomáhají při poruchách trávení. Působí proti plynatosti, na někoho i jako mírné projímadlo. Obsahuje dva cenné vitamíny A a C. Možná vás překvapí, že červená paprika má více vitamínu C než například pomeranče nebo citróny. Také kedlubny jsou bohaté na vitamíny a minerály, nejvýznamnější z nich je betakarotén a hořčík. Pomáhají tak zejména správnému trávení.

Samotný květák je pro naše zdraví jeden z nejprospěšnějších. Patří mezi nejstravitelnější a nejchutnější brukvovitou zeleninu. Je vynikajícím zdrojem vitamínů, cenný je betakarotén, vitamín B a E. Z minerálů obsahuje nejvíce draslíku. Působí dobře na celý trávicí trakt.

Kromě květáku je zejména i mrkev a chřest vhodnou stravou při různých onemocněních žaludku a střev. Cuketa se zase doporučuje pro zklidnění trávicí soustavy a pomáhá i při poruchách trávení. 

Máte problém se žlučníkem? Volte salátovou čekanku

Salátová čekanka pomáhá člověku zejména při problémech se žlučníkem. Je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové a vitamínu skupiny B. Také olivy, ředkvičky, rebarbora a artyčoky zvyšují vylučování žluče a zlepšují její odtok do střev. 

Žaludeční potíže pomůže vyléčit ananas, vředy zase zelí

Přítelem našeho žaludku, tak by se dal nazvat ananas. Je to velmi chutné a šťavnaté ovoce, které je bohaté na vitamíny a minerály, zvláště dobré při žaludečních potížích. Na žaludeční vředy se zase doporučuje konzumace zelí, jež je bohaté zejména na betakarotén a vitamín C, kterého má přibližně stejně jako pomeranče. Velké množství je v něm i draslíku a vápníku. Kvašené zelí navíc čistí krev.

Kysané neboli také kvašené zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Nachází se v něm rovněž vápník, fosfor, železo, zinek a magnézium, dále stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra.

Při průjmu i zácpě sáhněte po jablkách

Pro léčbu průjmu, ale i při zácpě je dobrá zvýšená konzumace jablek. Ta jsou pro naše zdraví cenným ovocem, protože organismus je dobře snáší. Jsou rovněž ovocem jedním z nejbohatšího na látky, které mají protizánětlivé účinky. Při průjmu můžete jíst i jablečnou stravu, která se skládá z pečených a vařených jablek a také přesnídávek. Při zácpě se doporučuje spíše sníst např. celá dvě jablka na lačno. Pozitivně působí jablka i na funkci střev.

Některé druhy ovoce a zeleniny pročišťují i játra

Játra působí jako filtr, přes který jde většina jedů a nebezpečných látek. Zdravá a vyvážená strava pomáhá játra regenerovat, některé druhy ovoce a zeleniny dokonce játra pročišťují. Jako například můžeme uvést hroznové víno, artyčoky i cibuli. Játrům prospívají také ředkvičky, třešně, banány, jablka, jahody, listová zelenina, kysané zelí, med a olivový olej. Alkohol, živočišné bílkoviny a tuky je naopak velmi ohrožují. 


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.