Polovinu “cukrovkářů” postihuje diabetická neuropatie, napadá dolní končetiny i komplikuje funkčnost srdce

Diabetická neuropatie je čím dál větší problém
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Diabetická neuropatie postihuje přibližně 50 % "cukrovkářů", a to jak diabetiků prvního, tak druhého typu. Je to určité postižení nervů, projevující se nejrůznějšími bolestmi, a to od snížené citlivosti, zejména dolních končetin, až po problémy s trávicím a močovým ústrojím, srdcem či cévami. Je to také vůbec nejčastější pozdní komplikace u lidí nemocných cukrovkou.

U člověka trpícího diabetickou neuropatií dochází k postižení funkce i struktury nervu. Podle druhu postižených nervů se rozlišují dva základní typy diabetické neuropatie. Prvním je diabetická periferní (somatická) neuropatie postihující nervy příčně pruhovaného svalstva končetin a druhá je autonomní (vegetativní) neuropatie, při postižení nervů ovlivňujících svaly vnitřních orgánů, jejichž funkci vůlí ovlivnit nemůžeme. Při pokročilejší neuropatii dochází ke kombinacím, bývají postiženy jak somatické, tak autonomní nervy.

Názor experta
Ing. Vítězslav Krudenc: 
"Kůže je mistrovské dílo, žije a dýchá s námi. Vnímá podněty a navíc zvládne silnou zátěž. Ovšem musíme se o ni postarat, suché kůži nechybí tuk, ale voda.  Moderní a efektivní péče je prostřednictvím krémové pěny, ta pomůže hydrataci a na rozdíl od krémů s masťovým základem nezanáší póry a nechávají kůži dýchat a odpařovat. My doporučujeme klientům systém Allpresan, který ošetří běžnou nohu stejně jako diabetickou a poradí si i se zrohovatěním a problémy s nehty."

Jak vzniká diabetická neuropatie

Jak jsme již zmínili, vznik tohoto onemocnění je podmíněn zejména onemocněním zvaným cukrovka. Příčiny vedoucí k neuropatii jsou kombinací různých faktorů. Dlouhodobě zvýšená koncentrace glukózy v krvi (hyperglykémie) vede pak různými komplikovanými mechanizmy k narušení a poškození funkce nervových buněk i jejich vláken. Poměrně značnou úlohu v rozvoji onemocnění hraje i onemocnění malých cév, které tyto nervy vyživují. Dochází u nich k ztluštění jejich stěn a to následně zhoršuje zásobování nervů kyslíkem a jinými potřebnými nutriety. Nerv je pak nedostatečně živen a to ještě zhoršuje jeho postižení.

Kromě samotného špatného vlivu zvýšeného cukru k rozvoji neuropatie přispívají i jiné faktory. Jde především o autoimunitní zánět, kdy si tělo z ne zcela jasných důvodu tvoří protilátky proti jeho vlastním složkám. Dále pak genetické faktory, kdy nezávisle na diabetu jsou někteří jedinci zvýšeně citliví k poškozením nervů. K rozvoji nemoci přispívá rovněž zvýšená konzumace alkoholu a spotřeba cigaret.

 

Pravidelná kontrola tlaku i péče o nohy

Samotné onemocnění cukrovkou je rizikovým faktorem. Zvýšená pravděpodobnost postižení neuropatií závisí od délky trvání diabetu přímo úměrně. Čím nemocný trpí diabetem déle, tím je větší riziko rozvinutí této komplikace. Asi největším rizikem je nepravidelné kontrolování cukru u rozpoznaného diabetu. Časté kontroly krevního cukru a udržování jeho přiměřené koncentrace jsou nejlepší cestou k ochraně zdraví vašich nervů a cév. Dále mezi rizikové faktory patří i tzv. neovlivnitelné faktory jako věk a pohlaví. Čím starší jste a jste-li k tomu muž, máte pravděpodobnost vzniku neuropatie větší než mladé ženy.

Hlavním krokem v prevenci jak vzniku, tak rozvoje komplikací diabetické neuropatie je tedy pravidelná kontrola koncentrace cukru v krvi. Kontroly by se měly provádět denně. Mělo by se dbát na udržování glykémie v stanovené přijatelné normě přísným dodržováním dietních a léčebných režimů.

Zdravý životní styl je základem

Důležitá je také starostlivost o nohy. Vznik různých oděrek či vředů může vést následkem špatné regenerace tkání a špatné odpovědi na jejich léčbu u diabetiků ke vzniku nebezpečných infekcí vedoucích až ke ztrátě končetiny amputací. Právě proto je nesmírně důležité zabránit vzniku jakéhokoli boláku na nohách. To může být dosaženo pravidelným denním kontrolováním stavu chodidel, jejich každodenním pečlivým mytím a sušením. Důležité je důkladné vysušení meziprstních prostor a na závěr namazaní nohou zvláčňujícími krémy zabraňujícími vysušení.

Neméně důležité v prevenci jsou změny v životním stylu – zdravá strava obsahující hodně zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, omezení kouření, které více než dvakrát zvyšuje rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, včetně poruch cirkulace v cévách.

Důležité je i pravidelné cvičení, i proto je dobré se věnovat nejrůznějším pohybovým aktivitám. Ty totiž snižují nadváhu, podporují krevní cirkulaci a snižují krevní tlak. U diabetiků je krevní tlak hlídaný ještě přísněji než u zdravých lidí. Neměl by převyšovat hodnoty 130/80.

Příznaky a projevy diabetické neuropatie

Příznaky neuropatií závisí na tom, které nervy jsou postiženy. Neuropatie můžeme rozdělit dle toho, zda postihují somatické nervy, jež mají na starost vedení citlivosti a zabezpečení pohyblivosti svalů, které můžeme ovlivňovat, nebo autonomní nervy, které se starají o vnitřní orgány. Postižení nervů může být dále symetrické, to znamená, že je postižení na obou končetinách stejně vyjádřené, nebo naopak asymetrické.

Nejčastější diabetickou neuropatií je tzv. symetrická (senzitivní a motorická) neuropatie. Postihuje nervy rukou, ale zejména nohou a chodidel. Nejprve "útočí" na nervy, které slouží vnímání citlivosti. Projevuje se jako snížené nebo oslabené vnímání bolesti, tepla a chladu, což může vést k úrazům nebo popálením a to přispívá ke vzniku špatně se hojících ran.

Diabetická neuropatie se projevuje i nejrůznějším brněním či pícháním po těle nebo silnou bolestí, která člověku brání v klidném spánku. 

Brnění, pálení i neklidný spánek

Pozoruje se také nejrůznější brnění, pálení, píchání, které začíná u palců a šíří se nahoru. V noci se objevuje v mnoha případech až nesnesitelná ostrá a rýpající bolest bránící spánku. Objevuje se také zvýšená citlivost k jemnému doteku, například i jemná pokrývka v noci může vyvolávat až velice nepříjemné pocity až bolest. Později se mnohdy přidávají příznaky z postižení motorických nervů. Vznikají obtíže s udržením rovnováhy a koordinace, ruce začínají být neobratné, může se zhroutit nožní klenba.

Přidává se kolikrát i svalová slabost a problémy s chůzí - dochází např. k zakopávání. Kůže na končetinách se také mění. Je suchá, svraštěná, tenká, jakoby více průsvitná, nepotí se a ztrácí se ochlupení.

Mezi asymetrické periferní neuropatie patří tzv. proximální neuropatie (amyotrofie). Postihuje svalstvo pánevního pletence a stehen. Vyskytuje se většinou u starších mužů s diabetem II. typu. Projevuje se bolestí v hýždích a stehnech. Začíná většinou na jedné straně. Dále se projevuje svalovou slabostí, nemocní mají problémy se vstáváním ze sedu a při chůzi zejména ze schodů a do schodů.

Zvýšená srdeční frekvence, zvracení či nechutenství

Neuropatie se projevuje zejména poruchami regulace srdeční frekvence s tachykardií, tedy zrychlenou srdeční frekvencí, a poruchami regulace krevního tlaku, které se projeví např. tím, že při prudkém postavení se ze sedu nebo lehu rychle poklesne tlak, zamotá se hlava a může dojít až k odpadnutí. Tím, že jsou postiženy i nervy vedoucí bolest, pacienti s infarktem myokardu nemusejí vůbec cítit průvodní bolest.

V trávicím traktu se pak vyskytují potíže vyprazdňování žaludku, projevující se zvracením, nevolností a nechutenstvím. Bývají také průjmy nebo zácpy na podkladě poruch střevní pohyblivosti.

Diabetická noha
Samostatnou kategorii v péči o nohu pak tvoří diabetici, pro které by správná péče o nohy měla být každodenní rutinou.  Pokožka u diabetických pacientů ztrácí elasticitu a má sklon k předčasným příznakům stárnutí. Projevy "diabetické kůže" sahají od svědění a pocitů napětí přes ragády (trhlinky) až ke špatně se hojícím ranám.

Léčba diabetické neuropatie

Léčba přítomné diabetické neuropatie není zcela jednoduchá a kauzální léčba ani není známá. Opírá se zejména o zpomalení progrese nemoci, o léčbu bolesti a jiných nepříjemných pocitů jako brnění, pálení.

Základem je udržování stabilní a přijatelné hladiny glukózy v krvi. Napomáhá to zdržení rozvinutí nemoci do těžších stadií a někdy může také ještě napravit již přítomné příznaky. Užívají se nejrůznější antidiabetika, pokud nestačí, tak se podává injekčně inzulin. Také léčba bolesti je velice záludná. Je silně individuální, zda a u koho zabere. Podávají se antiepileptika či antidepresiva. Doporučují se také masti obsahující capsaicin. Mezi jiné metody zvládnutí bolesti a jiných nepříjemných vjemů u neuropatie patří také například akupunktura, relaxační techniky a rehabilitace. Účinné je v některých případech rovněž podávání látek podporujících regeneraci a výživu nervů.