Lesní plody: Zdraví prospěšné lahůdky, z kterých lze vykouzlit mnohé

Lesní plody mají blahodárný vliv na lidské zdraví
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Lesní ovoce je bezpochyby jediné původní. Veškeré další ovoce, které v dnešní době známe, pěstujeme a kupujeme, se na naše území dostalo až o spoustu let později. A to i přesto, že my třeba jablka považujeme za původní českou plodinu. Není tomu tak, vždyť se podívejte na kresby mamutů a pravěkých lidí. Měli v ruce vedle kýty z divočáka jablko? Neměli… Maximálně hrneček malin.

Leckdo chodí do lesa pouze na houby. Je to však taková škoda. Ovoce, které v lese můžeme najít, je nejen lahodné, ale má i blahodárné účinky.

Bohužel, i u těchto krásných a chutných ozdob lesa platí, že vandalismu neutečou… Prosím, važte své činy, než pod keř malin či ostružin vhodíte tašku s odpadky, nebo než na trhání borůvek vezmete hřeben...

Ostružiník maliník jako antioxidant

Tato rostlinka, vyskytující se ve světlých lesích, dorůstá do výšky až 2 metry. A kdo by neznal jeho plody, ty malé, měkké dobroty, složené z miniaturních kuliček. Maliny jsou výjimečné hlavně svým barvivem, které je silným antioxidantem. Látka, v malinách obsažená, má také blahodárný vliv na zdravotní stav kuřáků a alkoholiků, ale i lidí trpících Alzheimerovou chorobou.

  • Maliny obsahují Biotin, známý také z léků na podporu růstu vlasů a nehtů. Dávejte si týden 3x denně hrst malin a poznejte na sobě rozdíl!
  • Pokud vám maliny nechutnají samotné, zkuste čaj Malinový sen. Dvě lžíce plodů zalijte horkou vodou a nechte 15 minut působit. Poté přeceďte a plody vymačkejte. Můžete dochutit citronovou šťávou či dosladit medem.

Také ostružiník pomůže ku zdraví

Jedná se o stejnou plodinu, která plodí i maliny. Tato je ovšem šlechtěná a planá. Její plod je podobný malině, ale je tmavý, červenomodrý až fialovočerný. Účinky na lidské zdraví jsou tedy velmi podobné jako ty u malin.

  • Z našeho ovoce mají ostružiny nejvíce hořčíku, který je pro lidské tělo životně důležitý. Díky němu probíhá v těle výroba a zpracování energie, stahování a uvolňování svalů atd.
  • Trápí vás v létě suchá pleť v dekoltu a obličeji? Zkuste ostružinovou hydratační masku. Dvě lžíce ostružin rozmačkejte s trochou zakysané smetany, naneste a nechte 20 minut působit. Poté smyjte či snězte.
Vypěstujte si vlastní ananas nebo granátové jablko. Jde to, jen vědět jak. Více čtěte: ZDE.

Brusnice borůvka jako prevence

To je další zázrak českých lesů. Zejména proto, že borůvky jsou přírodní antibiotikum. A kdo někdy zkoušel prát z oblečení skvrny od borůvek, ten také ví, že jsou silným a odolným barvivem. Borůvky jsou prevencí proti stařecké demenci, podporou při střevních infekcích a kolikách i bojovníkem proti vysokému cholesterolu a podílu tuku v krvi.

  • Necítíte se ve své kůži? Zkuste borůvkovou očistu. Po dobu 3 dnů zkuste jíst pouze borůvky (v neomezeném množství) a denně k nim vypít 2,5 litru čisté, neperlivé vody.
  • Bylo prokázáno, že skvělé látky v borůvkách nezničíte ani tepelnou úpravou. Připravte si tedy třeba neodolatelný litý kynutý borůvkový koláč! A jak na to?
  • Smíchejte 500 g hladké mouky, 30 g krystalového cukru, 10 g sušeného droždí a špetku soli. K této směsi přidejte jedno vejce, 400 ml vlažného mléka a 120 ml oleje a vypracujte řidší těsto. To nechte poprášené moukou a přikryté utěrkou v teple asi 45 minut kynout.
  • Vykynuté těsto nalijte na připravený plech, posypte dle chuti borůvkami, případně plátky mandlí, zasypte drobenkou a pečte při 180 °C asi 40 minut.

Brusnice brusinka při zánětu ledvin

Další, téměř dokonalé ovoce. Jeho pozitivní účinky znají hlavně osoby, které se potýkají se záněty ledvin a močového ústrojí. Má totiž silné dezinfekční účinky, a proto proti těmto neduhům účinně bojuje.

  • Výborným domácím pomocníkem při počínajícím zánětu v močovém ústrojí nejsou jen brusinky sušené, ale třeba i brusinkový likér.
  • 400 g omytých brusinek dáme do 250 ml vody, přidáme 400 g cukru, 2 ks hřebíčku a trochu citronové kůry a vaříme asi hodinu. Poté necháme vychladnout, přidáme 500 ml rumu nebo vodky a přelijeme do lahve.

A pro mnohé nepostradatelná příloha ke svíčkové – brusinkový kompot.

  • V 1,5 l vody rozpustíme 200 g cukru, přidáme 1 ks celé skořice, nastrouhanou kůru z ½ citronu a přivedeme k varu. Přidáme 1 kg brusinek a krátce povaříme, pouze do jejich změknutí. Rozdělíme do malých sklenic, důkladně uzavřeme a skladujeme na tmavém, chladnějším místě.
Opalujte se bezpečně! Jak zvolit správný ochranný prostředek? Více čtěte: ZDE.