Užívejte zázračný ženšen, dokáže pomoci tělu i psychice. V čem je jeho kouzlo?

Kořen ženšen dokáže s lidským zdravím udělat mnohdy divy...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kořen ženšen je znám v oblasti východní Asie už více než pět tisíc let. Během této doby dokázal přežít i tvrdé klimatické změny a s jeho účinky se tak můžeme potýkat i dnes, a to již po celém světě. Zdravým i nemocným lidem výrazně pomáhá se zlepšením metabolismu, urychluje hojení ran i dokáže tlumit bolest či úzkost. V jakých formách a v jakém množství je nejvíce člověku prospěšný? A dá se použít i běžně v kuchyni?

Evropa poznala kouzlo kořenu ženšenu poprvé kolem roku 1000 n. l., a to zásluhou arabského cestovatele Codiby, jenž ho tehdy dovezl do maurského Španělska. Po vyhnání muslimů z Evropy bylo zhruba po tři století na kořen v Evropě prakticky zapomenuto, a to až do doby, než ho kolem roku 1294 přivezl známý mořeplavec Marco Polo.

Přesto trvalo dalších několik století, než se po starém kontinentu výrazněji rozšířil. V letech 1638 až 1715 dal o sobě kořen „vědět“ díky francouzskému králi Ludvíku XIV. (1638-1715), jenž pil extrakt z kořenů ženšenu pod názvem »Pentao«, a to jako afrodiziakum.

Upozornění - kontraindikace! Nekonzumujte ženšen společně mlékem a mléčnými výrobky. K jeho úpravě není doporučováno také používat kovové nádobí či jiné kovové předměty! Při vyšších než doporučených dávkách se může objevit nespavost či bolesti hlavy.

Ovlivňuje fyzickou i duševní stránku

Ženšen pravý patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny na světě. Je také základem již nejen pro tradiční čínskou medicínu, ale i pro řadu medikamentů prakticky na všech kontinentech. Je významným adaptogenním prostředkem, který výrazně pozitivně ovlivňuje fyzickou i duševní stránku organismu a pomáhá také proti škodlivým vnějším vlivům. Stimuluje činnost nervového a hormonálního systému, zlepšuje látkovou výměnu i hojení ran. V posledních letech se také prokázalo, že působí dokonce velmi pozitivně proti nejrůznějším nádorům a s nimi spojenými onemocněními. Účinky ženšenu se projevují také u pacientů, kteří trpí výraznějšími bolestmi, kořen je dokáže utlumit a pacient je rovněž silnější psychicky.  

Kořen ženšen také pozitivně reguluje hladinu krevního cukru, odstraňuje únavu a výrazně pomáhá i v boji s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Využít ho mohou také ale naprosto zdraví pacienti, je totiž vhodným doplňkem pro správnou činnost mozku či pro zlepšení funkce paměti.

Polévka s ženšenem, čaje i kosmetika

A jaké jsou možnosti užívání ženšenu? Tím nejjednodušším je samozřejmě konzumace v podobě tablet – doplňků stravy, které volně zakoupíme v každé lékárně. Dalšími možnostmi jsou nejrůznější ženšenové přípravky jako sirupy, léčivé medy, extrakty či porcované čaje.

Doma si lze z kořenu ženšen udělat i odvar, jenž je hotov už za 30 minut. Doporučená denní dávka ženšenu je od 3 do 10 gramů čisté látky, kterou je vhodné rozdělit během dne až do tří dávek. V prodeji jsou stále častěji i kandované kořeny ženšenu a velmi kvalitní je rovněž ženšenová kosmetika, ať již v podobě krémů, pleťové vody či mléka.

Kořen ženšen je také možné využít v kuchyni. V Číně se již po staletí připravují například chutné zeleninové polévky s přídavkem suchého kořene. Používá se i při výrobě vín nebo pálenek.

A proč je vlastně kořen ženšen tak vzácný?

Zejména proto, že obsahuje celou škálu polysacharidů (panaxan A, B, E, D, E, I, J, K, L apod.), aminokyselin (leicitin, tyrosin či serin) a zvláště pak i nezbytné minerální látky, ať již železo, mangan, vápník, fosfor, měď či kobalt.

Uskladňujeme zeleninu na zimu: Dodržujte pravidla a přísun vitamínů budete mít až do jara. Více čtěte: ZDE.