Vánoce, Vánoce, stresujem se po roce. Jak si užít opravdu klidné svátky?

Vánoce se blíží a lidé začínají pomalu šílet
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ta krásná doba vánoční. Proč je však pro většinu z nás stále více spojena s narůstajícím stresem a nevysvětlitelným pocitem touhy po dokonalosti? Neklid duše může být pro zdraví fatální, protože se nenápadně ukládá a není tolik vidět. Jaký je recept, aby si člověk svátky opravdu užil? 

Přeplněná obchodní centra, nakupování dárků na poslední chvíli, předvánoční úklid, reklamy plné idyly Vánoc, povinné návštěvy rodinných příslušníků…

I to pro většinu z nás představuje hlavní stresové faktory, které mohou vést k bolestem hlavy a zad, zvýšenému krevnímu tlaku, problémem se zažíváním, únavě, nespavosti nebo až k úzkostem a depresím. Ale co ten stres ve skutečnosti je?

O co jde?

Stres je již od počátku lidské existence přirozená reakce našeho těla na podněty, které by mohly ohrozit náš život. Mozek jednoduše vyšle signál do hypofýzy a ta následně stimuluje činnost nadledvinek, které uvolní adrenalin a další stresové hormony do krve. Svaly jsou prokrveny a je jim dodána potřebná energie. Naopak se například omezí činnost trávicího ústrojí a tělo je připraveno na život zachraňující boj nebo útěk.

Pro případ, že nechceme skončit celé svátky na toaletě, utéct od tchýniny sváteční tabule nebo nedej bože někoho napadnout ve frontě na vánočního kapra, měli bychom se naučit stresový faktor ovládat.

Jak na to...

Prvním krokem ke zvládání stresu je naučit se poznat, kdy přichází, a pojmenovat si možnou příčinu.

Většinou poznáme příchod stresu díky napětí krku, ramenou  a svíravému pocitu kolem žaludku, který známe ze školních lavic. Jako nejúčinější cesta, jak zmírnit stres, je vyhnout se mu. Další, často mnohem reálnější cesta, je změnit způsob, jakým na danou stresovou situaci reagujeme.

Takže nedělejme si hlavu z věcí, které nemůžeme ovlivnit. Snažme se najít vícero řešení dané situace a mysleme na to, že nic není tak katastrofické, jak se zprvu zdá. Pomůže také napsat si na papír všechny pro nás stresující faktory a připravit se na ně s předstihem, stejně jako na nákup dárků, splnění pracovních povinností a třeba i pečení cukroví. Myšlenky jednou napsané na papíře již nezatěžují i tak přeplněnou hlavu.

Bojíte se, že i přesto nic nestihnete? Improvizujte! Občas i velká změna může znamenat pozitivní výzvu a ne pomyslnou hrozbu. Ale v první řadě nezapomeňte myslet na sebe! Protože kdo je ve vašem životě důležitější, než vy sami?

Poslouchejte příjemnou hudbu a dělejte si radost. Neměli bychom také zapomenout na předvánoční meditaci a rozjímání. Nemusíte se kvůli ní naučit levitovat nebo se na měsíce zavřít do buddhistického kláštera, stačí jen několik minut denně.

Chvilka, kterou věnuji k zastavení nekonečného proudu myšlenek tím, že se třeba jen několik sekund soustředím na rytmus svého dechu nebo si po obědě pár minut přemítnu o uplynulém roce. Někdy k uvolnění stresu stačí jen pomalu dýchat a počítat do deseti nebo si jen v duchu opakovat, že nic, co se děje, není ve skutečnosti tak důležité.

Nárokujte si klid

Je to vše také otázka priorit a nároků, které si na sebe klademe. Pod termínem ,,nárok” se rozumí to, o čem se domníváme, že to po nás někdo chce, nebo něco, co by se opravdu "mělo"’. Ale když se nad tím vším pořádně zamyslíme, opravdu potřebujeme mít perfektně uklizeno, upečeno a nakoupeno? Nebo je důležitější mít pohodu a radost z přicházejících svátků? To ať už každý posoudí podle svého.

Klíčová slova: