Potraviny, které náš chrup nesnáší: S čím to nepřehánět a jsou sladkosti opravdu tak hrozné?

Se správnou péčí předejdete mnohým problémům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdraví našich zubů ovlivňuje nejen správná dentální hygiena, pravidelné návštěvy zubaře či genetika, ale také potraviny, které konzumujeme. Mnoho jídel či potravin přispívá ke kazům či ničí zubní sklovinu a způsobuje větší tvorbu plaku. U jakých jídel bychom měli být nejvíce na pozoru?

Mnoho lidí se obává, že žvýkačky mohou vytahovat plomby, tak raději konzumují bonbóny. Opak je ale pravdou. Žvýkačky bez cukru naopak pomáhají neutralizovat kyseliny. Navíc kvalitní plomby se nedají jen tak vytáhnut žvýkačkou. Jedná se spíše o mýtus. Co ale našim zubům nedělá dobře, jsou měkké sladké bonbóny, jako jsou např. karamelky či gumoví medvídci.

Tyto sladkosti se často přilepí na zuby či mezizubní prostory a dochází k většímu hromadění bakterií, které tráví cukr, a může tak dojít k poškození skloviny či tvorbě zubního kazu. Výhrou pro náš chrup nejsou ani tvrdé bonbony, protože díky delší době „cucání" se škodlivé bakterie v ústech hromadí mnohem déle. Pokud obecně máte rádi sladké, tak si po každém mlsání propláchněte ústa vodou. Tím zmírníte působení cukru a kyselin na zubní sklovinu.

Ovocné hody i chleba

Ovoce má v sobě plno vitamínů a je pro tělo přínosem, zároveň také obsahuje cukry a kyseliny. Pozor si musíme dát zejména na citrusové plody, které díky obsaženým kyselinám odvápňují povrch zubní skloviny.

"Při přespříliš časté konzumaci, a hlavně v kombinaci se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání, může dojí k nevratnému poškození a opotřebení zubů. Samozřejmě řešením není přestat jíst pomeranče či mandarinky, ale konzumovat je s mírou," říká MDDr. Ondřej Šrámek z dentální kliniky.

Sklovině nesvědčí ani bublinkové limonády, ať jsou s cukrem, nebo bez cukru. Opět to souvisí s kyselým prostředím v ústech. Mnoho lidí možná překvapí, že za vznikem zubních kazů může stát i nevinně vyhlížející potravina. Například chleba, stejně jako mnoho dalších potravin, obsahuje škrob a ten sliny rozkládají na cukry, které opět dávají prostor bakteriím a zubnímu kazu.

Příliš alkoholu vysušuje ústa

To, že není alkohol pro tělo příliš zdravá tekutina, není novinkou. Ale mnoho lidí neví, že pití alkoholu ve velké míře vysušuje naše ústa a dostatečná tvorba slin je v boji proti zubnímu kazu velmi důležitá.

"Slina napomáhá udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jakkoliv snížená slinná sekrece pak vede ke zvýšené kazivosti. Pro dostatečnou tvorbu slin je vhodné dodržovat pitný režim," dodává MDDr. Ondřej Šrámek.

Klíčová slova: