Silvestr může být pro psy traumatem na celý život. Co dělat, aby dočista nezešíleli?

Ohňostroj je pro ně utrpením
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Oslava začátku nového roku je asi nejtěžším dnem pro vaše psí mazlíčky. Výbuchy a ohňostroje totiž nevinný pes slyší až šestkrát hlasitěji. Hysterie a strach, který tak prožívá, je zcela pochopitelný. Je možné zmírnit jejich trápení? 

Je to každoročně ohraná písnička. Bujaré oslavy neprobíhají pouze v rytmu alkoholického opojení, ale hlavně nelze přeslechnout rámus pyrotechniky. Po celý den si několik individuí zkouší svůj arzenál, aby o půlnoci naplno vypukl hluk, který se podobá válečnému konfliktu.

Co lidské ucho snese, to pejsky rozběsní do nekontrolovatelné hysterie. Štěkot, kňučení a někdy i nenávratný útěk z pozemku je běžným koloritem prvních vteřin v novém roce. Lze pejska na všudypřítomný šrumec nějak připravit? 

Trauma na celý život

Nechat pejska samotného doma během 31. prosince je úplně ten nejhorší scénář. Nejen že riskujete újmu na majetku, ale hlavně svému čtyřnohému kamarádovi způsobíte trauma na celý život. Roztrhané polštáře, rozdrápané dveře a pes, kterého třeba už ani nepoznáte. 

Trauma může psovi zcela změnit povahu. Silvestrovská spoušť je pro ně velmi drastická zkušenost, kterou si neumí vysvětlit tak jako lidé. Pokud máte psa s poněkud vyrovnanější povahou, tak na něj tlumené zvuky nemusí mít tak traumatický účinek. Nejlepší však je, když na podobný zážitek nejsou sami. Když ani vaše přítomnost nepomáhá a váš pejsek reaguje stále velmi citlivě na každý nečekaný výbuch, existuje několik praktických způsobů, jak takové nepříjemnosti předejít. 

Výběr silvestrovských hitů

Zní to jako vtip, ale někteří s tímto pokusem uspěli. Existuje mnoho zvukových kompilací, které svému pejskovi můžete pouštět, aby si přivykl nesnesitelnému hluku výbuchů silvestrovské noci. Poněkud netradičně, ale přitom elegantně tak připravujete svého mazlíčka na nejhorší. Imitace silvestrovské noci na CD má i své vývojové fáze. Od občasného bouchnutí petardy po bujaré exploze na nebi. Je dobré psa zabavit příjemnou aktivitou, protože jen tak si odvykne stresu a strachu. 

Léky na stres

Pes je jako člověk. Kde nepomůže rada a poctivý trénink, mohou zabrat léky. Uklidňující stimulanty můžete podávat jak ty chemické, tak na přírodní bázi. Jejich účinky většinou trvají něco kolem šesti hodin.

Pes sice bude ospalý a malátný, ale alespoň ho šílený hluk nestresuje a v podstatě vše bezpečně zaspí. Tento přístup je jeden z těch radikálnějších, ale pokud žijete ve městě a není jiného místa, kde by pes mohl přežít noc, určitě je to lepší postup než trauma na celý život. 

Být venku se nevyplácí

Asi nejrizikovější je pro psa být během noci venku. To platí i pro ty, kteří jsou na takový život zvyklí. Největší nebezpečí hrozí z rachejtle, která může zaletět přímo na zahradu a vašeho psa poranit. Někteří pejsci však zažívají takové trápení, že je to dovede k činům, s kterými byste nepočítali. Když si prokouše díru v plotě, aby utekl, jasně tím dokazuje, jak silně negativní zážitek si během takové jedné noci musel pejsek prožít. 

Určitě tak neohrožujte psa tím, že s ním budete chodit během silvestrovské noci ven. Raději s ním buďte doma, zavřete okna, dveře a během největších výbuchů zvyšte hlasitost na televizi nebo rádiu. Sami léty poznáte, jaké jsou nejlepší postupy, které vašemu pejskovi pomohou tento bujarý a hlučný den přežít.