10 nejlepších tukožroutských potravin, s jejichž pomocí lze úspěšně zhubnout

Jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí je hubnutí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

S příchodem nového roku nadešel i čas různých předsevzetí. Mezi ta nejčastější patrně patří snaha zhubnout do plavek. Přece jen jsou vánoční svátky spojené s pojídáním různých sladkých i tučných dobrot, jež se na tělesné schránce projeví nárůstem hmotnosti. Pohled do zrcadla a nemožnost dopnout knoflík na kalhotách pak vedou k tomu, že si člověk novoroční předsevzetí o zhubnutí dá. Splnit ho však stojí někdy marné úsilí.

Jestliže se pustíte do snižování hmotnosti, měli byste v první řadě upravit svůj jídelníček. Výživoví poradci doporučují tzv. tukožroutské potraviny, jež by vám měly pomoci, protože dokážou vybudit a nastartovat váš metabolismus. 

Nevěřte však tomu, že pouze jejich pojídáním zhubnete. K tomu je opravdu také nutné zařadit do svého denního režimu více pohybu. Teprve ve spojení s ním tukožroutské potraviny mají ten správný účinek.

Které jsou tukožroutské potraviny?

K nejlepším tukožroutským potravinám patří ty, jejichž pravidelná konzumace společně se zdravým pohybem zaručí, že ručička na osobní váze vám bude ukazovat stále menší a menší číslo. Je jich více než dost, my jsme vybrali takové, jež není problém v našich obchodech koupit. Jedná se totiž o běžné potraviny, které najdete v každém supermarketě. Pojďme se tedy podívat, které to jsou:

1. Ovesné vločky

Jejich obliba roste od druhé poloviny 20. století, kdy se přišlo na to, že ovesné vločky přispívají ke snižování cholesterolu v krvi a vysokého krevního tlaku. Přitom jsou lehce stravitelné s vysokým obsahem vlákniny, jež vás zasytí na dlouhou dobu. Ne náhodou jsou ovesné vločky základem výživy sportovců.

2. Kysané zelí

Hlávkové zelí je zdravé syrové i to kysané. Pomáhá totiž správné funkci trávicího systému, což je důležité i pro spalování tuků. Kysané zelí se podílí na vylučování odpadních látek z těla, látkové výměně a odvodnění. Chcete-li hubnout, zařazujte ho do svého jídelníčku co nejčastněji.

Nechutná-li vám zelí kysané, vyzkoušejte syrové hlávkové a z něho připravený čerstvý salát. Jeho příprava je velmi snadná a zvládnete ji hravě během několika minut:

Tip:  Zelí omyjte a nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky. V salátové míse zelí osolíte a doplníte olivovým olejem. Máte-li rádi, můžete ochutit salát i octem balsamikem. Necháte chvíli odležet, aby zelí pustilo šťávu. Toť vše. Dobrou chuť!

3. Červená řepa

Cesta k hubnutí vede i skrze konzumaci červené řepy. Nejlépe syrové. Nemusíte se bát z ní připravit salát, který výborně chutná společně s nastrouhanými jablky, mrkví a celerem, doplněné špetkou soli a kapkou citronu. Nezapomeňte na olivový olej. Červenou řepu ovšem můžete i uvařit a pak ji pouze jemně omastit máslem a osolit.

Asi není náhodou, že milovníci smoothies si ji přidávají syrovou do svých koktejlů. Červená řepa vám pomůže vyloučit z těla sůl, zbavuje střeva jedovatých látek, povzbudí produkci žluči i činnost vašeho žaludku. Současně brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.

4. Ananas
Sice nepatří mezi tuzemské ovoce, přesto je běžně k mání v obchodní síti. Zvláště v současné době najdete regály plné tohoto exotického ovoce, které je výrazným antioxidantem. Ananas také pomáhá odbourávat tuky, tudíž by ve vašem jídelníčku neměl chybět, myslíte-li to s hubnutním vážně.

5. Yerba maté

Zdravý nápoj, jímž se můžete prolévat v čase hubnutí, je připravený z lístků cesmíny paraguayské. Yerba maté má výborné povzbuzující účinky, zlepšuje látkovou výměnu a normalizuje obsah cukru v krvi. Je bohatá na zdraví prospěšné minerální látky - hořčík, draslík, vápník, železo.

6. Zelený čaj

Dalším nápojem vhodným k použití v čase, v němž se věnujete hubnutí, je zelený čaj. Kromě toho, že je lahodný, napomáhá lepšímu trávení, snižuje cukr a cholesterol v krvi a působí i v prevenci rakoviny a jako podpora látkové výměny. Uvádí se, že zelený čaj, je-li pravidelně konzumován, přispívá k hubnutí. Proč toho nevyužít, že?

7. Vlašské ořechy

Ačkoliv vlašské ořechy obsahují průměrně asi 70 % tuků, a jsou tudíž velice výživné, hodí se pro ty, jejichž snahou je zhubnout. Obsahují totiž zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou, hořčík, měď a zinek.

Ořechy pomáhají regulovat krevní tlak a udržují nízkou hladinu cholesterolu. Mají kladný vliv na vlasy, pleť i nehty a celkově působí dobře na lidskou psychiku. Pokud to s jejich konzumací nebudete přehánět, lze si je denně dopřát v menším množství například v ovocných nebo zeleninových salátech či smoothies.

8. Brokolice

Další zeleninou, jež by neměla ujít vaší pozornosti, je brokolice. Je totiž bohatým zdrojem vlákniny. Takže vás dobře zasytí a současně dodá vašemu tělu vitamíny C, E, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru. Brokolice chrání lidský organismus proti volným radikálům a rakovinotvorným látkám.

9. Mangold
Výborné dietetické vlastnosti má také mangold, který zároveň posiluje nervový systém a čistí krev. Oblíbený je hlavně na Balkáně. Bez zajímavosti určitě není, že už před 300 lety patřil ve střední Evropě k nejoblíbenější zelenině. Velmi často se připravuje jako klasický špenát.

10. Vejce

Konzumace vajec se v období hubnutí bát nemusíte. Jsou výbornou snídaní díky obsahu kvalitního proteinu, jenž pomáhá spalovat kalorie. Vejce také obsahují zdraví prospěšný lecitin, jenž snižuje cholesterol v krvi.

Tip: Chutná pomazánka z vajec a sýra cottage

  • Vejce uvařte natvrdo a postrouhejte.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
  • Nasekejte pažitku nadrobno a okurky na kostičky.
  • Do misky dejte všechny uvedené ingredience a přidejte sýr cottage.
  • Osolte, přidejte mletý pepř a plnotučnou hořčici.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Pomazánku namažte na celozrnné pečivo.
Klíčová slova: