Nebezpečné dětské hračky. Výrobci porušují pravidla a státní orgány nestačí zasahovat

Některé hračky mohou být i zdravotně závadné
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když pořizujeme dětem něco na hraní, rozhodně nepočítáme s tím, že je můžeme nějak ohrozit. Místo radosti pak mohou přijít nepříjemnosti, které v nejhorších případech mohou znamenat i zdravotní rizika. Ne všechny hračky jsou totiž bezpečné, protože výrobci často porušují pravidla. Jak tedy být obezřetnější a na co si dávat pozor?

Česká obchodní inspekce každoročně stáhne z prodeje hned několik dětských hraček, které uzná za nebezpečné. Tak závažné zjištění je o tom víc děsivější, že se jedná o malé děti.

V tak masivním objemu výrobků, které míří na český trh, není možné zkontrolovat všechny hračky, a tak některé z pultů prodejců mizí klidně až po několika měsících. Často se tak musíte spolehnout na vlastní úsudek. Podle čeho však vybírat a jaké signály je nutné nepřehlédnout?

Sledujte Českou obchodní inspekci

Pokud chcete mít přehled o tom, co je zcela jistě po procesu kontroly od státu nebezpečné, rovnou se podívejte na webové stránky České obchodní inspekce. Zde jsou pod rubrikou “Rizikové výrobky” pravidelně zmiňovány nejenom hračky, ale také např. nebezpečný holicí strojek pro muže.

Zásah ČOI znamená konec výrobku na trhu, ale zůstává nebezpečí, že už ho doma máte či si ho pořídíte z druhé ruky. Podobné upozornění můžete naleznout na stránkách ministerstva zdravotnictví. Pokud tedy do prodeje rizikových výrobků zasáhne stát, jedná se o velmi nebezpečné výrobky.

Jak už bylo zmíněno, ne všechny dětské hračky mohou státní složky zkontrolovat a v některých případech se jedná o dlouhý proces. Existuje proto několik rad, které je dobré při nákupu dětských hraček preventivně dodržovat.

Certifikáty jsou důležité

Když nakupujete dětičkám nějakou hračku pro radost a zábavu, jistě kontrolujete certifikáty. Buďte však obezřetní ohledně značky CE. Ta sice garantuje, že je hračka v mezích evropských předpisů, nikoli však to, že je zaručeně bezpečná. Značka totiž neznamená jistotu kontrolního mechanismu, který by zjistil nebezpečí daného produktu.

Kupujte tak ideálně hračky, které mají osvědčení a certifikát ITC (Institut pro testování certifikaci a.s.). Důležité je také sledovat, zda hračky obsahují PVC. Kupujte určitě výrobky, které PVC neobsahují, součásti takovéto hračky mohou být nebezpečné látky jako třeba ftaláty apod.

Stejně tak se vyhněte parfémovaným hračkám. Postupně mohou u dětí spouštět alergie. Je vždy dobré si k výrobku po otevření přivonět, zda není cítit chemikáliemi. Některé malé panenky jsou totiž klasifikované jako dekorace, a tak se pro ně nevztahují limity chemikálií jako u dětských hraček.

Selský rozum

Pro klid duše a hlavně zdraví dětiček je však velmi podstatné také při nákupu prostě přemýšlet. Nekupujte přehnané množství levných hraček, ale raději preferujte kvalitu místo kvantity.

Špatně určitě nezvolíte, když bude hračka z obnovitelných materiálů, jako je dřevo, bavlna, vlna, papír či kůže. Když si vyberete dřevěné hračky, určitě dbejte na to, aby byly z nejmenšího počtu slepených částí, a přednost dávejte nelakovaným a nebarveným hračkám.

Vyhněte se nákupu hraček ve vietnamských tržnicích, kde sice pořídíte velké množství “dárkům” za nízkou cenu, ale nejenom, že se jedná o nekvalitní zboží, právě zde se může objevit předmět, který nebyl zkontrolován ČOI.