Jak se osvobodit od negativních emocí: Metoda EFT vám pomůže k šťastnějšímu životu, říká Zuzana Nott

Alternativní léčba je také cesta
Zobrazit fotogalerii (3)
 

EFT terapie je v doslovném překladu Technika emoční svobody. Jde o alternativní psychoterapeutickou techniku, která zastává teorii, že negativní emoce jsou způsobeny poruchou v energetickém poli těla. Navrácení energetického systému zpět do rovnováhy dochází pomocí lehkého ťukání na akupunkturní body a současné koncentrace na své pocity. Podstatu EFT lze vlastně vysvětlit na základě metod klasické psychologie. O této metodě jsem si povídali se Zuzanou Nott, která EFT šest let praktikuje.

Zuzana Nott se této metodě věnuje od roku 2013. Pomohla jí vyrovnat se s vleklou poporodní depresí, pochopit své mládí v závislosti na drogách, ale i pomáhat ostatním a naplno si uvědomovat život ve své komplexnosti a kráse.

Jak byste popsala metodu EFT lidem, kteří s ní nemají vůbec žádnou zkušenost? 
EFT je alternativní terapie, která je založená na stimulaci meridiánových (dráha životní energie lidského těla) bodů na těle jemným poťukáváním, proto se jí občas říká akupunktura bez jehel. Oproti tradiční psychoterapii je více “zážitková” a více se zaměřuje na emoce a jejich odezvu v těle.

Pomocí metody EFT se dají krásně odblokovat nejrůznější strachy, fóbie, ale třeba i negativní přesvědčení o sobě. Samotné sezení je velmi jednoduché a většinou příjemné, klient vlastně jen “zrcadlí” terapeuta a opakuje po něm.

Co vás vlastně k téhle metodě přivedlo? 
Asi jako u velké části terapeutů to bylo samozřejmě moje vlastní utrpení. Prožívala jsem tehdy náročné období, měla za sebou velice dlouhou a bolestivou terapii a už jsem nechtěla za nikým docházet, chtěla jsem si pomoci sama.

Jedna moje známá mi doporučila knížku Matrix Reimprinting using EFT, kterou jsem si přečetla a s metodou EFT začala “experimentovat” na sobě. EFT mi nesmírně pomohlo, vyřešila jsem si spoustu věcí a moc se mi ulevilo. Začala jsem se tedy ťukat víc a víc, na kamarádech a známých, a po pár letech mě napadlo udělat si potřebné certifikace a začít se EFT věnovat profesně.

Pro koho tato metoda je určená? Existuje nějaké omezení? 
Pro všechny bez ohledu na věk. Je zajímavé, že na EFT reagují krásně i děti a celý proces u nich bývá kratší. Jsou prostě daleko méně zanešeny léty opakování vzorců chování a mají také úžasnou fantazii. Jediná podmínka je, aby klient chtěl problém vyřešit a otevřeně spolupracoval. 

Mluvila jste o tom, že vás k této metodě přivedlo osobní utrpení. Co tedy EFT terapie dala zrovna vám do vašeho osobního života?

Když jsem začala, hodně mi pomohla ve vnímání mateřství a také ve vztahu k vlastním dětem. Určitě mi dodala sebevědomí. Zbavila jsem se spousty strachů. A vlastně mi dala nástroj sebepoznání. Teď už se na potenciální “problémy” koukám spíš jako na další příležitost, jak se o sobě dozvědět něco nového. Což je proces, který mě nepřestává fascinovat.

V životě jste hodně cestovala, proč jste si jako domov vybrala nakonec vybrala Prahu?
Dala jsem si takové pětileté kolečko, žila jsem pár let ve Španělsku a pak ve Francii. Byla to skvělá zkušenost, ze které dodnes čerpám.

Ale potom se mi začalo prostě stýskat. Od svého návratu v roce 2013 to tady vidím úplně jinak - daleko víc si života v České republice vážím. Máme se tu opravdu dobře a nic nám nechybí, je dobré si to uvědomovat. Máme krásnou, plodnou zemi, jsme tu v bezpečí před válkami i přírodními katastrofami.

Věci, které mi dřív vadily, teď přijímám. Např. střídání ročních dob. V zimě hibernuji v pelíšku, v létě jsem zase víc venku. A miluji, když po zimě přijde jaro a je to cítit ve vzduchu. To ve Španělsku není. Prostě cítím, že sem patřím.

EFT metoda je tedy založená na otevřeném duchovním životě. Lidé ve velkém trpí depresemi a celý život hledají východisko a pomoc ke klidu, pohodě a štěstí. Co si v tomto kontextu myslíte, že je nejdůležitějším poselstvím pro lidi v téhle době? 
Aby si uvědomili, jakou mají moc. A to jak konkrétní, praktickou, třeba i jako kupní sílu, kdy se můžou rozhodnout podpořit ty správné výrobce a projekty. Ale i vnitřní, duchovní. Taky že všechny bolesti se dají vyléčit a že každý může prožít takový život, jaký chce.

Stačí věřit a nebát se. Myslím, že naše společnost teď prochází úžasnou transformací, začínáme si uvědomovat sami sebe, i fakt, že jsme všichni spojeni v jedno. Lidé, zvířata, planeta, i celý vesmír. 

Vedle toho pracujete také v mezinárodní firmě, používáte metodu EFT v běžném koloběhu dne a nebo jak my bychom ji mohli užívat každodenně?
Ano, to mě na ní právě baví a svým klientům to doporučuji. Na “akutní” stavy, např. stres nebo nervozitu, stačí kolikrát jen pár minut a intenzita emoce klesá. Byly doby, kdy jsem ji používala prakticky denně. Dnes už jen občas, mám už různé “zkratkovité” techniky, dokonce si i vymýšlím vlastní. Ale občas se k ní ráda vracím.

Jaký máte vztah ke ,,klasické’’ léčbě medikamenty? U alternativně smýšlejících lidí se prohlubuje nedůvěra ke klasickému způsobu léčby, jak ji známe u doktora. 
Nejsem proti klasickému zdravotnictví, v některých případech dokáže zachránit život. Zlomenou nohu bych určitě neléčila vykuřováním šalvěje. Rozhodně ale upřednostňuji holistický přístup a přikláním se k psychosomatice.

Nelíbí se mi hra na bezmocného pacienta a autoritativního doktora, který nás vidí 5 minut a předepíše zázračnou pilulku, která všechno vyřeší. To je hloupost. Odevzdáváme tak zodpovědnost za své zdraví někomu jinému a vzdáváme se tak své síly.

Naše tělo i duše má úžasnou sílu se zhojit, je proto dobré vidět souvislosti. Stává se, že EFT kolikrát pomůže i s fyzickými symptomy nějaké nemoci. Ale vzhledem k tomu, že nejsem lékař, nikde to neavizuji. Bývá to takový milý bonus.