Pozor na žlučník. Nikdo nechce trávit Vánoce v nemocnici

Pozor, abyste místo rozbalování dárků neseděli v čekárně u lékaře
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi často i velmi netradiční jídelníček, na který není naše tělo během roku tak docela zvyklé. Stoly plné jídla mohou být ale nebezpečné pro naše zdraví a málokdo si uvědomuje, že i obyčejný žlučníkový záchvat může skončit smrtí. Jak tomu předejít? 

Bolest břicha nebo pravého podžebří, nadýmání, zvracení, ale i zvýšená teplota, zažloutlá pokožka a další příznaky - to vše velmi důvěrně znají lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. A rozhodně nejde o malou skupinu. Nevhodná strava, tučná jídla a v neposlední řadě také stres se podepisují na každém. Můžeme bolavému žlučníku podat pomocnou ruku i bez lékaře? 

Lékaře raději nevynechávat

Nejprve je třeba konstatovat, že každé onemocnění, včetně problémů se žlučníkem, je vhodné vždy při jakémkoliv podezření konzultovat s lékařem, abychom nezanedbali často drobné příznaky, které mohou odkazovat na závažnější problémy. Pokud se ale potvrdí, že není například právě v případě mírnějších žlučníkových potíží nutné chirurgické nebo jiné razantnější řešení, je možné poohlédnout se po šetrnějším, přírodním zásahu. 

Když žlučník bolí, zeměžluč pomáhá

Jedním z velmi dobrých pomocníků v boji s rozbouřeným žlučníkem je rostlina s velmi podobným názvem - zeměžluč okolíkatá. Najdeme ji ale jen ve skutečně čisté přírodě, proto je bohužel stále těžší se s ní setkat. Pokud roste, pak je to na loukách či v lesích a její kouzelné účinky znali lidé již v dávné minulosti.

Kromě žlučníkových problémů si květy a listy zeměžluče poradí také se střevními parazity, ale působí také protizánětlivě a prokázány jsou také analgetické účinky (tedy snižování bolesti). Zeměžluč je samozřejmě možné koupit také v lékárnách a dalších obchodech, kde často bývá součástí směsí, určených pro podporu činnosti trávicího traktu. Jen je třeba připravit se na poměrně hořkou chuť odvaru z této byliny. 

Pomoci může i řapík

Také řapík lékařský umí se žlučníkem zatočit, pokud se tedy samozřejmě nejedná o akutní stav. Výtažky z této byliny silně podporují jeho činnost a kromě toho napomáhají detoxikaci celých jater a obecně zlepšují celý průběh trávení. Z řapíku je možné připravit běžný bylinný čaj, ale zpracovává se také do formy tinktury.

Arónie na mnoho způsobů

Jedním z nejvhodnějších přírodních léků, které zklidňují nepokojný žlučník, je černý jeřáb, známý také jako arónie. Tento nenáročný keř si mohou žlučníkáři pěstovat na zahradě a zajistit si tak dostatek potřebných jeřabin.

Z těch je možné připravit šťávu, tinkturu, sirup, ale samozřejmě i čaj nebo dokonce džem - zkrátka možnosti zpracování a uchování černých jeřabin je téměř neomezené a za jejich konzumaci budou vděčné i další orgány, jako je štítná žláza nebo dokonce unavené oči. Arónie navíc posiluje imunitu a do určité míry brání předčasnému stárnutí. 

Dieta je nezbytná

Každý, kdo měl někdy problémy se žlučníkem, si jistě umí představit, jak je důležité znát pravidla a možnosti, jak si pomoci od často velmi nepříjené bolesti. Stejně nebo snad ještě důležitější je ale prevence a takové chování, které těmto problémům může z velké části zabránit. Pokud tedy bolestmi žlučníku v pravidelných intervalech nebo i náhodně trpíme, je třeba vysledovat, co je spouštěčem problémů. Většinou se jedná o dráždivé jídlo, které je potom nutné bohužel z jídelníčku vypustit.

Bývají to mastná nebo více kořeněná jídla, jedinečným zástupcem může být obyčejný bramborák - intenzivně kořeněné a většinou výrazně slané smažené jídlo - čokoláda, někdy i mléčné výrobky, alkohol a další. Vyvarovat bychom se měli také stresu, což ale bývá v současné době téměř nemožné.

Dojde-li i přes veškerou možnou péči a prevenci ke žlučníkovému záchvatu, není často jiná možnost než návštěva lékaře. Přesto je i v tom případě nutné dodržovat přísnou dietu, ideálně tedy jen černý čaj a suchý rohlík. Na běžnější stravování je třeba přecházet jen velmi pozvolna a poměrně dlouhou dobu se ke žlučníku chovat ohleduplně. V opačném případě o sobě dá brzy opět velmi citelně vědět. 

Klíčová slova: