Deset bylinek, které hravě vypěstujete za oknem

Bazalka je základ pro italskou kuchyni
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Bylinky jsou nepostradatelní pomocníci kuchyni, pomůžou nám ale i při péči o naše zdraví. Zlepšují naše trávení, působí antistresově, zmírňují bolest, detoxikují organismus, nebo povzbuzují při sexu. Pěstovat je můžete na parapetu i na balkoně.

Tyto rostliny mají rády slunná a teplá místa a péči o ně zvládne i začátečník. Jediné, co jim nevyhovuje, je mráz. Proto je při ochlazení jednoduše ukliďte z balkonu domů za okno.

Nasázet si je můžete od semínek, koupit se ale dají už i vzrostlé bylinky, každá přibližně za padesát korun.

Bazalka – Bazalka se stala v posledních letech jednou z nejoblíbenějších bylinek v kuchyni. Je jednou ze základních surovin pro italskou kuchyni. Tato bylinka je na pěstování poměrně nenáročná, pro zdárný růst ji stačí pouze světlo místo a pravidelné zavlažování, dejte si ale pozor, abyste ji neulili. Semínka zasaďte v průběhu dubna, během jednoho měsíce vyraší první lupínky. Bazalka také působí jako přírodní repelent, pomůže vám odehnat z bytu nepříjemný hmyz. Má pozitivní účinky na trávicí ústrojí.

Oregano – Oregano neboli dobromysl má výrazné aroma. Český název dostal díky kladnému působení na psychiku, jeho žvýkání zmírňuje bolest a je výborným pomocníkem při léčbě kašle. Dobromysl nesmí stejně jako bazalka chybět v italské kuchyni, je ale nezastupitelným pomocníkem při přípravě francouzských a mexických pokrmů. Neměl by chybět v mletém mase společně s majoránkou a výborně dochutí a provoní domácí chléb. Na parapetu nebo na balkoně mu vyberte nejslunnější místo, bude se mu dařit o to lépe. I tak ale počítejte, že po zasazení semínek si na sklizeň ještě minimálně dva měsíce počkáte. 

Oregano

Tymián – Tato nenápadná léčivá bylinka nesmí ve vaší zásobě koření chybět, především pokud jste zastánci jižanské kuchyně – od Portugalska až po Balkán. Nejlepší místo pro jeho pěstování je polostín, slunce má rád, ale příliš horka mu dobře nedělá. Dodává skvělou chuť masu, ale využijete ho také v domácí lékárně. Působí protizánětlivě a desinfekčně, dokáže tedy zničit bakterie a plísně. Pomáhá při problémech se zažíváním a mírní průjmy. Dokáže stimulovat krevní oběh a také povzbuzuje při sexu.

Máta – Mátové lístky jsou výborní pomocníci při nachlazení, čaj z jejích lístků pomáhá dýchání a uklidňuje bolest v krku. Její účinky dokáží zvýšit chuť k jídlu a redukovat pálení žáhy. Máta se používá nejen pro odvar, ale v poslední době se stává součástí různých pokrmů, zkuste si nakrájet lístky máty do domácích muffinů. Nechte ji růst na slunném místě a zalévejte třikrát týdně.

Doporučujeme: Kopřiva - Plevel nebo lék?

Meduňka – Meduňka lékařská je přírodní antidepresivum. Pomáhá pro celkové zklidnění organismu, přináší klidný spánek, snižuje stres, uvolňuje psychické napětí a pomáhá při léčbě oparů. Má příjemné nasládlou vůni. V kuchyni ji využijete hlavně do ovocných salátů, přidávejte ji do bylinkového másla a především výborně ochutí ryby a mořské plody. Slunné místo podpoří její růst.

Majoránka – Majoránka patří k nejméně náročným bylinkám. Vyhovuje ji teplé prostředí a pravidelná zálivka. Toto koření je nedílnou součástí české kuchyni, asi nikdo z nás si nedokáže představit zabijačku bez její výrazné vůně. Přidává se také do polévek a omáček, nesmí chybět v cmundě, v bramboračce, v drštkové polévce ani v guláši. Výborně skloubí chuť s česnekem a tymiánem. Navíc podporuje chuť k jídlu a stejně jako tymián klidní průjem a nadýmání.

Koriandr

Koriandr – Koriandr je stejně jako majoránka základem české kuchyně. Pokud jste milovníci hub, nesmí ve vaší kuchyni chybět. Přidávejte ho také do omáček, jeho chuť vynikne společně s kmínem a koprem. Pokud rádi pečete domácí chleba, chuť a vůni koriandru oceníte. Užijete ho také při vaření orientální pokrmů, a to hlavně u asijské a arabské kuchyně. Pokud trpíte častými bolestmi břicha nebo nadýmáním, čaj z koriandru vám pomůže. Daří se mu nejlépe v závětří na slunci, kde může dorůst až délky půl metru.

Šalvěj – Šalvěj má široké použití v lidovém lékařství. Má všestranné účinky, klidné kašel, snižuje vylučování potu a naopak zvyšuje vylučování moči. Příznivě působí na mozek a celou nervovou soustavu, má antistresové účinky, detoxikuje tělo a dokáže ničit karcinogeny. Pro její dobrý růst ji postačí, když ji dopřejete slunce. Šalvěj pomáhá našemu trávení s tučnými pokrmy, proto je dobré ji do nich pravidelně přidávat. Výborně se hodí ke grilovanému masu či k dochucení sýrů.

Rozmarýn – Pokud jste nadšení kuchaři a především konzumenti drůbeže, jehněčího masa a ryb, nesmí vám rozmarýn na seznamu koření chybět. Je typickou přísadou provensálského koření a výborně se hodí do omáček k masu. Rozmarýn má dezinfekční účinky, pomáhá vylučování žluči, pozitivně upravuje činnosti jater a zlepšuje paměť a možnost koncentrace. Pěstujte ho na slunci, prospějete mu, pokud ho budete pravidelně zvlhčovač rozprašovačem.

Čtěte také: Rýmu nebo alergie porazí rýmovník

Estragon – Estragon je v České republice méně známý, ale postupně si právem buduje své místo. Výborně se hodí pro přípravu lehkých jídel, jako je drůbež a ryby, saláty, omáčky a polévky. Je typickou francouzskou surovinou, nakládejte ho do vinného octa a použijte při grilování, vaše chuťové buňky budou nadšené. Estragon se pěstujte stejně jako ostatní bylinky na slunci, pozor si však dejte na jeho přelití, vyhovuje mu spíš suché prostředí. Mezi jeho léčivé účinky patří podpora tvorby žluči, zvyšování chuti k jídlu, tlumení křečí a má také antisklerotické účinky.