Gayové a lesby budou moci adoptovat děti

Líbání zvládne každý
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Homosexuální dvojice dnes mohou uzavřít registrované partnerství. Podle nové novely už budou moci adoptovat dítě jejich partnera nebo partnerky. 

Dosud se mohly lesbičky a gayové vzít tak, že spolu uzavřeli registrované parnerství. Ale pořídit si dítě? To bylo zatím tabu. Navržená novela zákona by měla umožnit lidem žíjícím v registrovaném partnerství adoptovat dítě jejich partnera nebo partnerky. Novelu sepsali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Vládní návrh novely zákona o registrovaném partnerství umožňující osvojení dítěte partnera/partnerky předložili Jiří Dienstbier spolu s ministrem spravedlnosti Robert Pelikánem do mezirezortního připomínkového řízení. Projednání novely odkládají zákonodárci více než rok – od září 2014. Ministerská novela má výhodu, že když bude novela schválena kabinetem, dostane se rychle na pořad schůze, jelikož vládní zákony jsou prioritní.

Co novela zákona obsahuje? 

Zákon by umožnil gayům a lesbám adoptovat dítě, jehož biologickým rodičem je jeden z partnerů. O adopci druhým rodičem by rozhodoval ve všech případech soud. Novela počítá i se situací, kdy se partneři rozejdou. Podle informací rezortu pro lidská práva žije v takových domácnostech tisíce dětí už nyní. 

Registrované partnerství bylo poslaneckou sněmovnou schváleno už před deseti lety, plnohodnotné svazky tedy mohou gayové a lesby uzavírat od července 2006. Umožnit jim adoptovat děti je tedy očekávanou tečkou.