Kam pohřbít svého domácího mazlíčka?

Na jediném pražském zvířecím hrbitově v Praze Bohnicích se už nepohřbívá. Zda se podaří park rozšířit je zatím nejasné
 

Také se vám nezamlouvá, aby váš zvířecí miláček – až vyprší jeho čas – skončil v kafilérii? Pak, i když to není úplně lehké a někdy i levné, mu můžete zařídit pohřeb či kremaci.

Hřbitovy

Jediným pražským hřbitovem pro zvířátka je pietní park Draháň v pražských Bohnicích. Tam se však už z důvodu naplněné kapacity několik let nepohřbívá. Dalšími místy věčného odpočinku je například zvířecí hřbitov v Kutné Hoře, Vražkově, Pardubicích či Mariánských Lázních. A ceny? Ty jsou vždy závislé na službách, které si objednáte. Například zvířecí hřbitov v Kutné Hoře si účtuje za pohřbení a pronájem hrobového místa na 5 let pro zvíře do 20 kg 2500 Kč. Za pevnou rakev zaplatíte od 1900 do 2500 Kč, levnější variantou je papírová, kde je cena do 400 Kč.

Krematoria

 Druhou možností posledního rozloučení se zvířátkem je kremace. Zvířecí krematorium naleznete v Praze Strašnicích, kde je sídlo společnosti samotný akt se však koná v Zápech na Praze – východ. Samotná kremace je účtována opět dle váhy zvířete od 2000 Kč do 7 500 Kč. Další poplatky zaplatíte za odvoz zvířátka od vás z domova, urnu či účast na kremaci. V nabídce tohoto krematoria je i euthanasie. Další kremační služby naleznete i v Říčanech u Prahy. Zde jsou však ceny o trochu vyšší – za kremaci zaplatíte od 2500 Kč do 8 400 Kč dle váhy zvířátka.

Vlastní zahrada

Jestliže nechcete volit ani jednu možnost a máte vlastní ale opravdu velkou zahradu, pak můžete svého mazlíčka pohřbít právě tam. Má to však svá pravidla.

Dle nové vyhlášky musí být při pohřbu na vlastní zahradu zajištěno toto:

  •  místo tlení 200 m od vodního zdroje
  • 100 m od domu, hranice sousedního pozemku musí být 50 m
  •  Pokud zvířátko pohřbíváte v obalu – tak ten musí být rozložitelný a nesmí poškozovat životní prostředí
  • Tělo zvířete musí být ošetřeno nehašeným vápnem či jiným desinfekčním prostředkem
  • Zasypáno nejméně 50 cm od úrovně terénu
  • Místo uložení musí být označeno včetně data uložení
  • Místo musí být zajištěno proti vniknutí jiného zvířete

 

Klíčová slova: