Kastrací kočku ochráníte před nežádoucím množením i nemocemi

Kočičky jsou roztomilá stvoření. Někdy láska k nim přeroste meze
 

Jestliže si micku nepořizujete na chov, vždy je lepší ji vykastrovat. Předejdete tím mnoha nepříjemnostem…

„Tím, že kočku vykastrujete, zbavíte se nežádoucího množení, u koček se vyhnete výrazným vokálním i jiným projevům spojených s mrouskáním (značkování močí) a u kocourů eliminujete poměrně nepříjemný zápach přítomný u pohlavně aktivních jedinců,“ říká MVDr. Veronika Grollová.

Kdy zajít k veterináři

Kastrovat kočky a kocoury lze zhruba od stáří 6 měsíců, což je doba pohlavní dospělosti.  Záleží také na hmotnosti především u koček. Na naší klinice požadujeme z anesteziologických důvodů minimální hmotnost pro kastraci 2 kg. Horní hranice pro kastraci není stanovena.

Zákrok u kocourů

Kastrace kocourů se provádí v celkové anestezii podvázáním chámovodů a odstraněním varlat ze šourku. Operační rána se obvykle nešije - zacelí se v průběhu dvou dní až jednoho týdne, kdy je také dokončena rekonvalescence.

Odstranění pohlavních orgánů - kočky

U koček kastrace spočívá v tzv. ovariektomii – OE (odnětí vaječníků) nebo ovariohysterektomii – OHE (odnětí vaječníků, vejcovodů a dělohy). U mladých koček se provádí především OE, k OHE se přistupuje v případě patologických změn na děloze. Například při zánětu, nádorových onemocněních, či jiných morfologických změnách nebo při přerušení gravidity. Tyto zákroky se provádí rovněž v celkové anestezii. Operační rána se šije vždy, nacházet by se měla ve střední linii břicha. Platí, že čím mladší jedinec, tím rychlejší a lepší rekonvalescence - většinou do vyndání stehů, což je 10. - 14. den od zákroku. Během této doby by zvířata neměla chodit bez dozoru ven a skákat.

Na co si dát pozor

U kastrovaných kocourů a především koček je důležité, aby si „neošetřovali“ operační ránu. Automutilaci se dá zabránit např. použitím ochranného límce nebo pružného obvazu na tělo – to platí pouze u koček.

Změní se jejich povaha?

Kocouři a kočky kastrovaní před dosažením pohlavní dospělosti si mohou ponechat poněkud kotěcí ráz, ale není to pravidlem. Zdá se, že kastrovaní kocouři méně vyhledávají rvačky s jinými jedinci a také se méně toulají. „Co se týká aktivity kastrovaných zvířat, mohu osobně vyvrátit jako majitelka kastrovaného kocoura, že jsou líná a nepohyblivá. Rovněž sklony k obezitě jsou dány spíše zavedenými stravovacími návyky, než kastrací. Není však na škodu zvolit pro kastrovaná zvířata speciální stravu. Stejně tak predispozice k onemocnění dolních močových cest u kocourů souvisejí spíše se způsobem chovu kastrovaných kocourů než se samotným zákrokem. Častěji si nechávají kastrovat zvířata majitelé bytových koček, které nemusejí mít dostatek pohybu, což vede k obezitě a nedostatečnému příjmu tekutin a následně častěji k zánětu dolních cest močových, vysvětluje MVDr. Veronika Grollová.

5 důvodů pro kastraci

  • Kastrací se dá předejít nežádoucímu nakrytí
  • Omezí se přenos infekčních chorob
  • Kastrovaná zvířata nevyhledávají sexuální partnery a méně se zapojují do rvaček
  • kastrované kočky nemají záněty dělohy – ta atrofuje v důsledku přerušení hormonální stimulace
  • Rovněž zabráníte jakýmkoliv zánětlivým a nádorovým onemocněním pohlavních žláz a dělohy

 

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Veronikou Grollovou

Klíčová slova: