Máme klíče od bytu. Co dál? Vymalovat

Neni to krása? Tak hurá na to.
 

Z malování má většina lidí obavy. Hlavně ti, kteří jsou téměř na vše sami. Obava, kolik by to stálo, zda na to máme, jak to dopadne, jak postupovat, otázek je mnoho. Nebojte se ničeho, máte na to, takže jdeme na to.

Klasický byt, klasické stěny i strop, barevné provedení, které už ani nevnímáme, neb si člověk na vše časem zvykne, volá po změně. O to více je to potřeba, když se nastěhujeme do nového obydlí. Řekneme si v duchu „ chce to změnu“, takže první krok ke změně interiéru k lepšímu je co? Velice správně, vymalovat.

Co budeme potřebovat

Krycí igelitovou folii, na klasickou místnost 3 x 5 metrů
Krycí pásku malířskou širší (30 mm)
Tmel na praskliny, nejlepší zkušenost je se šlehaným tmelem ONETIME
Penetraci (bez ředění, akrylát)

Naši parťáci při práci...a ne jednou.

Rohový štětec, malířskou štětku, či malířský váleček s příslušenstvím (tyč, mřížka na barvu, kbelík na barvu)

Pokud máte doma vrtačku, ideální je zakoupit míchací nástavec na barvu. Vyplatí se to.

Nakonec, řeklo by se dokonce nejdůležítější bodem úpravy stěn v bytě je vhodná volba výběru barev. Jak základní barvy, konečné barvy stěn, nebo volba vhodného barevného odstínu. Méně zdatní mohou využít službu míchání barev, kterou nabízí prodejní řetězce pro kutily.

V závěru potřeb pro malování budeme potřebovat to nejhlavnější. Chuť do práce

První krok, který je třeba udělat, je pokud možno zcela vystěhovat nábytek z místnosti, aby byla prázdná. Což je často velký problém. Proto nábytek, který v místnosti zůstane, sestěhujeme tak, abychom si vytvořili přístupovou cestu ke stěnám, ke stropu tak, abychom se mohli pohybovat i středem místnosti.

Vše, co zůstane v místnosti, zakryjeme igelitovou plachtou, kterou raději přilepíme k podlaze. Zakryjeme podlahu a nezapomeneme zalepit zároveň i boční lišty podlahy.  

Má to svůj důvod

Co oškrábeme ze zdi a stropu, padá kolem nás, kam se tomu zachce a má to snad i nožičky. Divili byste se, kam by se to až mohlo dostat. Stejným postupem zakryjeme okna, rámy oken, ale i dveře a jejich rámy, česky lidově řečeno futra. Ideální je další postup - demontáž krytů zásuvek a vypínačů osvětlení.

Ovšem je tu nutno postupovat opatrně, aby nedošlo k náhodnému kontaktu s přívodem elektřiny. Je na levačku, a tak si pamatujme, že u zásuvky je to kontakt nalevo. U vypínače je to kontakt většinou přivedený zespoda.

Jdeme do boje za hezčí místnost

Začneme stropem a následně stěnami místnosti. Zjistíme současný stav stropu i stěn. Pokud jsou ve stropu i ve zdech praskliny, jemně je škrabkou ze stran očistíme tak, aby se omítka nikde po hranách neloupala. Prasklinky hranou škrabky jemně rozšíříme a vyčistíme od zbytků omítky.

Dost častý jev na omítce.

Postupujeme po celé ploše stropu i stěn. V případě, že nám strop nedělá schody, a hlavně na stropu nejsou vidět spoje, máme vyhráno. Pokud ale jsou na stropu spoje panelů, a nejsou v rovině, pak tu máme dvě možnosti. Vše oškrábat ve spoji a srovnat do roviny, nebo strop snížit pomocí sádrokartonu.

Druhá možnost má velkou výhodu. Máte strop v naprosté rovině, můžete do stropu zabudovat jak osvětlení, tak i bodové osvětlení na místa, kde se nejvíce pohybujete, ale i například zabudovat reproduktory a ventilaci.

O tom všem si povíme v jiném pokračování v rubrice Dům a zahrada. Držme se první možnosti, a to klasického stropu a stěn.

Máme vyčištěny praskliny, a podívejme se na to, v jakém stavu je vrstva malby, která je na stropě. Myšleno praskliny, zašedlost barvy, ale také v kolika vrstvách je nanesena barva. Čím více vrstev, tím větší problém při malbě.