Klíšťata jsou agresivní a bude jich víc než loni

Klíšťata představují vážnou hrozbu
 

Po mírné zimě se opět přemnožila klíšťata a veterinární ordinace praskají ve švech. Jakými způsoby můžete chránit své mazlíčky?

Málý počet mrazivých zimních dnů způsobil nepříjemně vysoký počet klíšťat. Podle veterinární ordinace v Úvalech je situace rok od roku horší a majitelé psů i koček by se měli mít na pozoru před rizikem nákazy klíšťové encefalitidy.

Ohrožena jsou nejvíce mláďata a starší zvířata
Klíšťata jsou po zimě hladová a jejich počet se letos rapidně zvýšil i ve městech. Největší riziko představuje klíště pro štěňata a zvířecí seniory, kteří nemají silně vyvinutou imunitu. „Naše tříměsíční štěně chytlo klíště pod čumák, než jsme si parazita všimli, dostalo štěně silnou infekci. Kvůli antibiotikům má ještě oslabenější imunitu a museli jsme posunout očkování,“ říká pejskařka z Prahy.

Možnost ochrany přináší obojky, pipety a další antiparazitika
Na trhu je velké množství značek, které se specializují na antiparazitní přípravky. Mezi nejúčinnější z nich patří obojky proti klíšťatům, blechám a dalším nepříjemným parazitům. K sehnání jsou ve všech velikostech – od čivavy až po bernardýna. Pokud jste ale tento obojek pejskovi ještě nezkoušeli, doporučujeme ho nandat, když jste doma, a psa pozorovat. Z vlastní zkušenosti víme, že někteří psi jsou velmi „šikovní“ a s obojkem si dokáží vyhrát, že z něj zůstanou kousky.

Další často používanou ochranou jsou pipety, které se nakapou zvířeti za krk. Působí poměrně spolehlivě, ale kratší dobu – okolo dvou měsíců, je tedy potřeba aplikaci pravidelně opakovat. A nezapomeňte, že zvíře nesmíte minimálně dva dny po aplikaci vykoupat, jinak roztok ztratí účinnost.

„Letos jsou klíšťata velmi agresivní, někdy nepomáhá ani obojek, ani pipeta a spreje proti klíšťatům už vůbec ne. Často musíme přípravky kombinovat, hlavně u zvířat, které chovatelé mají na zahradě,“ říká veterinářka z Úval.

Novinkou, která přišla během posledního roku do České republiky, jsou tabletky, které po spolknutí působí tři měsíce a jejich účinnost je skoro stoprocentní. Pořizovací je ale bohužel vyšší, pro malá plemena začíná přibližně na 700 korun. Samozřejmě čím je plemeno větší, tím více zaplatíte. S výběrem pomůže veterinář.

Svého mazlíčka můžete chránit přírodní cestou bez chemikálií
Někteří chovatelé nejsou zastánci chemických antiparazitik, protože se bojí možných nežádoucích účinků. Existují tedy i přírodní způsoby, jak se pokusit vyhnout kousnutí klíštěte. Nejčastější metodou je zvýšit zvířeti přísun vitaminu B ve formě B-Komplexu. Osvědčil se také pangamin a pivovarské kvasnice. Ty se často dávají zvířatům v rekonvalescenci, aby rychleji nabrali hmotnost, vyhněte se jim tedy, pokud má váš pes nebo kočka sklon k obezitě, nebo podávejte pouze v omezeném množství. Vitamin B také pomůže na zlepšení kvality srsti a kůže.

Pejskaři také doporučují používat tea tree vonné oleje do odpuzovačů v domácnosti. Paraziti to z vašeho chlupáče ucítí a v jeho srsti se jim rozhodně líbit nebude.

Podceňovat situaci se nevyplácí
Ať už používáte veterinární antiparazitika nebo jste zastánci přírodní prevence, mějte na paměti, že i přes všechny snahy může vaše zvíře klíště chytit. Proto by měla být samozřejmostí pravidelná kontrola srsti, aby se přisáté klíště odstranilo co nejdříve a předešlo se možné nákaze encefalitidou nebo boreliózou.

Parazita odstraňte nejlépe háčkem na klíšťata, který se prodává v chovatelských potřebách. Zaručeně s ním klíště odstraníte celé, poté důkladně vydezinfikujte. Kousnutí každý den kontrolujte, pokud by ranka nehojila, navštivte svého veterináře.