FOTOGALERIE: Abeceda jedovatých rostlin doma i na zahradě

Před jedovatými rostlinami chraňte především své děti
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Jedovatých rostlin pěstujeme čím dál tím více. Některé způsobí nevolnost a závratě, jiné obsahují smrtelnou dávku jedu. Které to jsou?

Jedovaté rostliny jsou součástí našich zahrad, bohužel o tom častokrát nevíme a ke zjištění dojdeme až ve chvíli, kdy nastane problém. Přinášíme vám abecedu jedovatých rostlin, které se u spousty zahrádkářů vyskytují.

Pozor na ně by si měli dát především rodiče malých dětí a také chovatelé domácích mazlíčků. Jak děti, tak mazlíčci velmi rádi ochutnávají lákavé barevné bobule nebo jiné roztodivné tvary rostlin, které začnou ochutnávat buď ze zvědavosti, nebo z dlouhé chvíle.

Pouštní růže

Adenium neboli pouštní růže vábí kouzelným vzhledem

Pouštní růže pochází původně z Afriky, u nás ji pěstujeme v zimě jako pokojovou rostlinu, přes léto zvládá venkovní podmínky. Společně s oleandrem patří mezi nejjedovatější rostliny, do jejího jedu namáčí afričtí domorodci šípy, aby usmrtili nepřítele. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je požití dvou listů. Pro malé dítě je smrtelný pouhý jeden list.

Břečťan

Břečťan popínavý způsobuje úporné průjmy

Břečťan je užitečná rostlina, která během krátké doby vytvoří krásné přírodní stěny a zároveň nepotřebuje přebytečnou péči. Proto je mezi zahrádkáři velmi oblíbený. Jeho konzumace způsobuje u dospělého člověka úporné průjmy, konzumace většího množství břečťanu muže dokonce ohrozit život. U dětí je průběh otravy rychlejší.

Cykas

Jed Cykasů způsobuje ochrnutí, v nejhorším případě smrt 

Tropické cykasy jsou u nás pěstované jako pokojové rostliny. Při pravidelném požívání menšího množství listů cykasu hrozí nenávratné ochrnutí organismu. Po jednorázovém požití velkého množství této rostliny může nastat smrt. V afrických zemích, odkud pocházejí, je tamní domorodci dokáží upravit tak, aby byly pro člověka poživatelné, vy tyto cizokrajné recepty rozhodně nezkoušejte.

Durman

Durman obecný vypadá nevinně, opak je pravdou

Durman je prudce jedovatý, jak dítěti, tak dospělé osobě hrozí smrtelné nebezpečí. Jed durmanu vyčerpá organismus a smrt může nastat zástavou srdce. Mezi první projevy otravy patří silné delirium, kvůli kterému může dojít ke smrtelnému zranění ještě dříve, než nastoupí další stadia otravy. Smrt nastává při konzumaci větší části rostliny, lékaře ale určitě vyhledejte i v případě požití minimálního množství.

Hlaváček

Hlaváček je mírně jedovatý, způsobuje nevolnost

Hlaváček patří mezi pryskyřníkovité rostliny, které při konzumaci mohou způsobit nevolnost a nepříjemné bolení hlavy. Na kůži se po otravě objevují puchýře.

Jinan dvoulaločný

Jinan dvoulaločný více známý jako gingko biloba

Listy ginkgo biloby se používají nejen v lidovém léčitelství, ale jsou obsaženy i ve farmaceutických výrobcích. Jedovaté jsou pouze jeho plody, a to v syrovém stavu.

Kosatec žlutý

 

Krvavé průjmy způsobí Kosatec žlutý

Konzumace této trvalky přináší silné žaludeční i střevní potíže, které jsou většinou doprovázeny krvavým průjmem.

Lýkovec

Smrtelná dávka Lýkovce jedovatého se může vstřebat i kůží

Lýkovec jedovatý patří mezi prudce jedovaté keře. Při pravidelném vdechování může dojít k lehké otravě, která se projeví bolestí hlavy a závratěmi. Smrtelná dávka začíná pro dospělého člověka na sedmi plodech, průběh otravy je velmi bolestivý. Smrtelně otrávit se můžete i skrz kůži nebo sliznice. Lýkovci je radno se zdaleka vyhnout.

Mák setý

Mák setý obsahuje opium

Pěstování máku setého je v mnoha evropských zemích zakázáno, a to kvůli vysokému obsahu lehké drogy opia. Opium vyvolává halucinace a patří mezi omamné látky.

Náprstník

Odvar z Náprstníku je smrtelný šálek čaje

U nás se vyskytují dva druhy náprstníku – velkokvětý a červený a oba druhy jsou silně jedovaté. Jejich žvýkání způsobuje záněty úst a silné nevolnosti. Pokud byste si z nich udělali čaj, dávka větší než jeden šálek je smrtelně jedovatá.

Ocún jesenní

Silná otrava Ocúnem jesenním na sebe nechá pár hodin čekat

Otravu ocúnem je těžké odhalit, první projevy otravy nastupují po šesti hodinách a začínají problémy s polykáním společně s nevolnostmi. S těmito příznaky navštivte ihned lékaře, vyhnete se postupnému ochrnutí a otékání plic, které může vést až ke smrti. 

Podbílek

Podbílek šupinatý parazituje na dalších rostlinách

Tento parazit mezi bylinami na sebe upozorní svým opravdu nezeleným vzezřením. Obsahuje jedovaté glykosidy, které vás můžou nepříjemně potrápit.

Rododendron

Rododendron vábí vzhledem a nebezpečným nektarem

Tato nádherně kvetoucí rostlina je smrtelně nebezpečná převážně pro zvířata. Lidem může nadměrná konzumace nektaru z rododendronových květů způsobit halucinogenní a projímavé účinky. Pokud člověk požije opravdu nadměrné množství rododendronu, nevyhne se smrtelné nebezpečí ani jemu. Počátky otravy provází zpomalená srdeční činnost, která vede k zastavení pulsu a ke komatu.

Tis červený

Tisu červenému se raději vyhněte

Pokud požijete větší množství jehličí z tisu červeného, smrt může nastat již během desítek minut. Plody tohoto keře jsou také jedovaté, ale ve většině případů ne smrtelně. Pokud plod pouze spolknete a nerozkoušete, pravděpodobně se vám nic nestane.

Vlaštovičník

Vlaštovičník pomáhá proti bradavicím, požití velkého množství je však nebezpečné

Vlaštovičník je léčivá bylina, která se využívá v lidovém léčitelství na podporu žlučníku a pro přírodní boj s bradavicemi. Nadměrné požití této byliny je však pro náš organismus nebezpečné.

Vistárie

Otravu Vistárií nejčastěji odnesou děti

Barevný a nápadný vzhled vistárie láká děti k ochutnání jejích plodů. Otrava se projevuje zvracením a průjmem. Je nutný důkladný výplach žaludku.

Zerav západní

Nebezpečí pro těhotné ženy představuje Zerav západní, může způsobit potrat

Tento druh cypřiše způsobuje nevolnost, zvracení, krvavé průjmy a také poškození ledvin. Kritická otrava je pro těhotné ženy. Jedovaté jsou všechny části zeravu, na pozoru by se měli mít především alergici.