Prastará magnolie vnáší do zahrady závan exotiky

Jemně narůžovělé květy jsou u magnolií velmi oblíbené
 

Exotická magnolie vznikla před více než dvaceti miliony let a stále je okrasou našich zahrad. Vyniká velkou zvláštností, většina jejích druhů začíná kvést ještě před olistěním. Daří se jí i v znečištěném ovzduší velkých měst, dřevo z magnolie je velmi ceněné.

Magnolie je původně opadavý okrasný strom nebo keř, mezi více než stopadesáti druhy si ale můžete vybrat i stálezelené stromy. Pochází ze subtropického pásma jihovýchodní Asie, díky své oslnivosti ji pěstitelé rozšířili po celém světě, zdobí zahrady skoro v každé zemi a volně roste ještě v Severní a Střední Americe.

Tyto okrasné rostliny mají i český název šácholan, který se ale příliš neujal. Zahradnictví většinou nabízejí šácholany pod jejich latinským názvem magnolie.

Žlutá magnolie je sběratelský kousek

Nevinně vypadající květy se objeví ještě před zazelenáním listů

Magnolie se dělí do dvou skupin – první kvete ještě před olistěním, druhá až po olistnění. Více oblíbenou variantou jsou magnolie, které po zimě vykvetou, ještě než se objeví první lístky. Mezi rostlinami je tento jev velkou raritou, snad proto vábí tolik pohledů.

Květy magnolií dosahují délky od deseti až do patnácti centimetrů a na výběr máte mezi několika barvami. Základní barvou květů je bílá a světle narůžovělá, vyšlechtěné jsou ale již odrůdy v tmavě fialové nebo dokonce ve žluté barvě.

Pro rostlinu vyberte na zahradě pevné místo, přesazování jí nesvědčí

Šácholánu se dobře daří v přiměřeně vlhkých a humózních půdách, vyhněte se půdám vápenatým a jílovitým, které růstu nijak nesvědčí. Rostliny doporučujeme kupovat nejlépe v kontejnerech, ve kterých nehrozí velké poškození kořínků. Kořeny magnolií jsou totiž velmi náhlé.

Magnolie kvete ještě před olistěním

Z tohoto důvodu vybírejte pro rostlinu místo na zahradě pečlivě, abyste se vyhnuli zbytečnému přesazování. Má ráda slunná místa s dostatkem závlahy, to ovšem neznamená, že by měla stát v jezírku. Mladý stromek také nesázejte příliš hluboko.

Musíme ale zmínit, že magnolie jsou odolné rostliny, které dobře snáší znečištěné ovzduší. Proto je můžeme často vidět vysázené ve větších počtech uvnitř velkých měst.

Nepodceňujte přísun živin

Růstu magnolie v České republice se daří a odolává i tužším zimám. Neměli bychom však opomíjet pravidelný přísun živin. Stejně jako lidské tělo i tělo rostliny potřebuje doplnit vitaminy a minerály. V obchodech nabízí hnojivo speciálně určené pro okrasné keře.

Můžete si ale také vyrobit vlastní ekologické hnojivo, příprava zabere pár minut a vy se tak vyhnete dodávání nadbytečné chemie do půdy, návod jsme pro vás připravili zde.

Předchůdci magnolií pamatují dinosaury

První rostliny tohoto druhu vznikly ještě před vývinem dnešních včel. Opylovali je ještě prastaří brouci, proto jsou jejich pestíky uvnitř květů tuhé, pradávná rostlina se tak musela chránit, aby ji brouci nepoškodili. Archeologům se podařilo získat vykopávky fosilií, které jsou starší více než dvacet milionů let.

Své využití našla i v lékařství

Do zkoumání příznivých účinků magnolie na lidské zdraví se pustil tým z jedné americké lékařské univerzity. Po mnoha testech došli odborníci k závěru, že výtažky magnolie dokáží účinně ničit rakovinná bujení a pozastavovat růst nádorů.

Prokázané jsou i desinfekční účinky z lihových extraktů magnolií, působí tedy proti vzniku bakteriálních infekcí a navíc snižují krevní tlak a pomáhají v průběhu léčby leukémie.

Dřevo magnolie je velmi ceněné

Dřevnatá část stromů je velmi tvrdá, užívá se k výrobě kvalitního nábytku. Tyto kousky jsou často označovány za sběratelské a jejich pořizovací cena bývá někdy mnohonásobně vyšší. Mezi největší obchodníky světa s magnoliovým dřevem patří Florida.