Litchi: RADY jak pěstovat a používat v kuchyni

Litchi má sladkou chuť a obsahuje velké množství vitaminu C
 

Litchi je asijské ovoce s příjemnou sladkou chutí, díky které je výbornou přísadou do salátů a kompotů. Vypěstovat si ho můžete sami dvěma způsoby a navíc obsahuje léčivé látky.

Asijské exotické ovoce litchi (také liči) je vitaminová bomba, která v sobě obsahuje více vitaminů C než běžné citrusové plody. Pochází z Číny a Indočíny, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování těchto majestátních stromů, které dosahují výšky až dvaceti metrů, pro snadnější česání plodů se je ale pěstitelé snaží udržet v maximální výšce do šesti metrů. Strom se dožívá i dvou set let.

Plody se hodí do lehkých salátů a kompostů

Plody litchi jsou oválné a dorůstají do velikosti čtyř až pěti centimetrů. Díky jejich sladké chuti jsou pravidelnou přísadou letních ovocných salátů, výborně se kombinují s banány, jablky a především s kyselejším ovocem, jako je například kiwi. Sladká chuť litchi totiž umírní kyselost a vy tak nemusíte do salátů přidávat zbytečné množství nezdravého cukru.

Skvělý nápad na přípravu ovocného salátu

Z malého plodu litchi se ale jí pouze bílá až namodralá rosolovitá dužnina. Před konzumací tedy nezapomeňte oloupat oranžovou tvrdou slupku, která připomíná skořápku s malými výstupky, a odstranit a uschovat semeno. Bude se hodit zahrádkářům, ze zdravého semene si můžete vypěstovat vlastní stromek.

Čínské jablko, švestka nebo čínské jahody

Litchi je možné konzumovat na mnoho způsobů a podle toho také získávají další jména. Pokud si chcete pochutnat na sušené variantě tohoto ovoce, nazvete jej čínské švestky.

Při konzervování plodů se ujal název čínské jahody, litchi v kompotech se nazývá čínskými jablky. Používá se také do džemů, omáček, bowlí a domácích marmelád, oblíbené jsou i zmrzlinové poháry s litchi nebo francouzské palačinky pokládané tímto exotickým ovocem.

Dejte si ale pozor, abyste jedli plody pouze čerstvé nebo konzervované. Nikdy litchi nevařte, nesmažte ani nepečte. Vysokými teplotami dužnina ztvrdne a stane se nepoživatelnou.

Staleté stromy jsou rozrostlé

Vypěstujte si vlastní strom ze semínka nebo roubováním

Trpělivý zahrádkář si může vlastní rostlinku vypěstovat z jediného semene. Postačí vám nádobka, do které namíchejte půdu s pískem v poměru 1:1 a doprostřed vložte semeno, které musí být zdravé. Kvalitní semeno je tmavě hnědé a lesklé, na omak musí být pevné.

Nádobku v prvním měsíci klíčení postavte na radiátor a pravidelně zalévejte tak, aby půda byla stále vlhká. Přibližně po měsíci začne rostlinka klíčit nad povrch zeminy, odstraňte ji z radiátoru a vyhněte se kontaktu s přímým sluncem. Slunce by mohlo malou rostlinu spálit, to ovšem neznamená, že nepotřebuje světlo. Zpět na slunce litchi umístěte po třech měsících a poté dbejte, aby ke slunci měla neustálý přístup. Dospělá rostlina bez slunečních paprsků neplodí. Ideální teplota pro pěstování se pohybuje mezi 18 a 28 °C.

Pokud pěstujete litchi ze semínka, musíte se však obrnit trpělivostí. Během prvního roku rostlina nijak výrazně nepovyroste, protože se dožívá až dvou set let, můžeme říci, že má na všechno spoustu času.

Chcete-li si tedy na sladkých plodech pochutnávat častěji, nabízí se možnost roubování. Roubované litchi vám prodají skoro v každém zahradnictví.

Litchi je součástí alternativní medicíny

Čínská medicína nedá na litchi dopustit

Čínští léčitelé už od pradávna používají litchi pro léčbu kašle, při bolestech žaludku a pro zlepšení funkce lymfatického systému. Z usušené a namleté slupky připravují čaj, který pomáhá při silném průjmu.

Malé plody litchi obsahují více vitaminů a minerálů než většina druhů ostatního ovoce. Jsou napěchované vitaminem C, B1, B2, kyselinou askorbovou a nikotinovou, našemu tělu dodávají také minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, železo, sodík a draslík.