Zdravá klobása, proč ne? Máme pro vás recept

Klobáskofest na nádvoří velkopopovického pivovaru. Stánek s klobásami místního řeznictví
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Německo má své pivní festivaly, Velké Popovice mají svůj Klobáskofest. Už počtvrté se tu ochutnávalo z několika desítek druhů klobás, tradiční chutě střídaly ty zvláštní, znáte třeba zelnou či jablkovou klobásku?

V konkurenci regionálních řeznictví nakonec v soutěži o nejchutnější klobásu zvítězila ta s jablky a medvědím česnekem od uzenáře Hudery. Hlasovali sami návštěvníci a kromě klobásek mohli ochutnat i různé klobáskové speciality. Na své si přišli i milovníci takzvané vyšší gastronomie. Světe, div se, ale profesionální kuchař Jan Horký, mimo jiné Kuchař roku 2007 a kapitán Českého národního týmu kuchařů a cukrářů, vytvářel z klobásek prvotřídní gastronomické kousky. Ochutnávky byly zdarma a stálo to za to.

Na dobrou klobásu, pivo a hlavně kvůli příjemné vesnické atmosféře přišla i zpěvačka Gabi Gold, která ve Velkých Popovicích bydlí a kterou můžete znát z moderování pořadu Pelíšky slavných. „Akcí v obci se účastním ráda, patří to k poklidnému vesnickému životu, který si, pokud mohu, užívám", svěřila se zpěvačka, která pendluje mezi Polskem, kde má velkou část fanoušků, a Prahou. „Klobásku jsem si dala s chutí a také jsem samozřejmě hlasovala, je fajn být na čerstvém vzduchu s přáteli u dobrého jídla a pití.“ Kuchař s mnoha oceněními Jan Horký vařil a chystal dobroty přímo na místě. Mohli jste si odnést i recept, tady je například náš tip.

Recept na šunkovou klobásu s kaštanovou kaší a hořčičnou omáčkou - 10 porcí

Suroviny: 1 kg šunkové klobásy, ½ kg kaštanů (oloupané a předvařené), 100 g másla, 30 g cukru krystal, 1dcl smetany (33 %), 3 pol. lžíce medu a stejné množství dijonské hořčice, 1 dcl olivového oleje, sůl

Kaštany opečeme na oleji s cukrem, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme smetanou. Pak rozvaříme doměkka a rozmixujeme na hladkou kaši, do níž na závěr přidáme máslo. Omáčku vytvoříme z oleje, hořčice a medu, vše smícháme a podáváme ji k uvařené či grilované klobásce s teplou kaštanovou kaší.     

Klobásky nepatří zrovna k nejzdravějším potravinám, přesto pokud je koupíte od ověřeného řezníka a dopřejete si je jen občas, právě teď na podzim či v zimě s čerstvým zelným salátem nebo pak s kysaným zelím, zásadně by uškodit neměly. Jedná se u nás o tradiční způsob zpracování masa, aby déle vydrželo. V dnešní době to už nezbytné není, ale je to tradice a v jídelníčku Čechů oblíbená. Vyplatí se vybírat jen ty kvalitní, masité a bez zbytečných konzervantů. „Dáváme do klobás čerstvé suroviny a žádné náhražky, střívka jsou organická a lidé to oceňují, pak jim nevadí ani vyšší cena. Když ochutnají, vracejí se k nám", sděluje na závěr jeden ze soutěžících řezníků.