Problém Středočeského kraje: Jedni se koupou v bazénu, druzí si neuvaří ani čaj

Některé obce už přistavují cisterny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V létě je bazén na zahradě výhra. Jenomže ne pro všechny. Zatímco jedni se sluní a cachtají, druzí nemají z čeho uvařit čaj nebo se osprchovat. Obce totiž řeší velký problém s nedostatkem pitné vody. Logicky to také brání rozvoji. Kdo by chtěl žít v místě, kde neteče voda? Jenže jak z toho ven?

Večer se vysprchovat, ráno si udělat čaj nebo uvařit rodině oběd. Samořejmost? Zdá se, že ne tak úplně. Řada měst a obcí (nejen) ve Středočeském kraji řeší nedostatek pitné vody a apeluje na "své" lidi. "Město Bystřice žádá všechny odběratele pitné vody, aby byli tolerantní se svými spoluobčany a nenapouštěli své bazény alespoň v době vysokého odběru," prosí například starosta města Bystřice Daniel Štěpánek.

Podle něj se tak děje kvůli nebývalému odběru vody v prvních dnech, kdy vysvitlo sluníčko. "Bazény a zalévání zahrádek by nemělo probíhat z vodovodního řadu, který zajišťuje dodávku pitné vody."

Město Bystřice vydalo zákaz

Problém trvá již druhý týden, a tak není čas na hrdinství. Rada města proto rozhodla o vydání zákazu napouštění bazénů a zalévání pitnou vodou. "Bohužel v pracovních dnech v odpoledních hodinách a o víkendech prakticky od dopoledne do večera jsou některé lokality, jako je Na Homoli, Na Čeperce nebo Karla Nového zcela bez vody, protože ji tam nedokážeme vytlačit," vysvětluje starosta a dodává. "Ostatní místa jsou snad zatím v pořádku. Možná jen vodovod v Božkovicích jsme raději před víkendem předzásobili dvěma cisternami. Zaznamenali jsme tam úbytek vody ve vodárně a nejsme si jisti, jestli čerpadla dokáží vodárnu včas doplnit." 

Minimálně desítky obcí se ve Středočeském kraji dostávají do problémů s nedostatkem vody. Ne vždy je to pouze v období sucha.  

Řeší to i Kamenice a Bzová
Bystřice však nejsou zdaleka jediným příkladem. Protože nejen období sucha je příčinou nedostatku pitné vody. Často jde o špatné hospodaření a rozvoj samotných obcí pak logicky pokulhává. Například ve Bzové na Berounsku, se chystají napojit na vodovod nový vrt. V minulosti jich vybudovali již pět.

Jenomže ani tady není na růžích ustláno. Zatím se nic nepodařilo dovést až do cíle. "Jeden se ukázal jako velmi dobrý, vydatný. Voda by se ani nemusela nijak upravovat," uvedla starostka Bzové Václava Flaišmanová. Problémem tu byly peníze. Dvě třetiny by teď snad mohlo pokrýt ministerstvo životního prostředí. Stavební povolení je už připravené, stačí "jen" vypsat tendr a pak začít konečně kopat. 

Stejný trabl v bledě modrém řeší i další obce, nebo do něj "spadnou" v nejbližší době. Jen namátkou jde o Velkou Bukovou na Rakovnicku nebo Kamenici. "Rezervy ze Želivky nám pomalu dochází a budeme to muset také řešit. Zřejmě velmi brzy," uvědomuje si starosta obce Kamenice Adam Jedlička.

Co by pomohlo?
Řešením, alespoň dočasným, by mohlo být, kdyby lidé využívali více dešťovou vodu, v období sucha nenapouštěli z vodovodu bazény a také nezalévali pitnou vodou. Málokdo například ví, že napouštění bazénu je často možné domluvit s vodárnami, které přistaví cisternu, což vyloučí problémy s vodovodem. Pro takový servis obyvatelům už se několik starostů rozhodlo. 

Ministerstvo životního prostředí spustilo nový dotační program Dešťovka, který rozděluje 100 milionů korun a už nyní jsou v něm žádosti přesahující 50 milionů. Je tedy jasné, že na všechny se nedostane.

Co na to ministerstvo?

Aktuálně existuje řada programů, které pomáhají do krajiny vracet vodu. Jsou dotovány ministerstvem životního prostředí i ministerstvem zemědělství. "Obce si mohou žádat o obnovu rybníků nebo si vytvářet rybníky úplně nové. To je jedna z cest," potvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle něj je však zásadní vzdělávání lidí v oblasti nakládání s vodou už ve škole, aby si uvědomili její hodnotu, chovali se odpovědně a solidárně k ostatním. Zkrátka ne jako někteří naši sousedé, na které s popraskanými rty koukáme, jak je jim v tom bazénu nádherně.