Fenomenální Caesar salát: Jak ho udělat správně? Je to jednodušší, než si myslíte

Originální Caesar salát je jenom jeden
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jeden z nejvíce oblíbených salátů na světě možná někdy na talíři nebo v misce v restauraci vypadá složitě na přípravu. Věřte ale, že ten originální je opravdu hodně jednoduchý a zamilujete si ho. Jak ho vytvořit a překonat tak desítky restaurací, které ho dodnes dělají špatně?

Začněme ještě před správným receptem tím, jak vlastně tento salát vznikl. Existuje hned několik různých verzí. Nejpravděpodobnější se ale zdá být ta, že originální recept vytvořil Caesar Cardini v roce 1924. 

V restauracích najdete spoustu variací tohoto salátu, ale právě pár kaperk worchesterové omáčky spolu s ančovičkami mu dodají tu pravou chuť. Pikantní salát se stal oblíbený v Kalifornii, odtud už byla pak jeho cesta do Evropy. 

Podle jména byste možná typovali, že první Caesar salát byl servírován v Itálii, ovšem není tomu tak. Caesar Cardini byl sice původem Ital, ovšem žil v San Diegu a také provozoval restauraci v městečku Tijuana v Mexiku. Takže první originální salát tohoto typu se servíroval 4. července roku 1924 v Mexiku. 

Podle příběhu dcery Caesara Cardiniho byla ten den restaurace plná a kuchyň velmi brzy vyprodaná. Cardini se tedy rozhodl servírovat salát ze zbylých ingrediencí, které našel v kuchyni. Aby dodal celé situaci ještě více dramatičnosti, tak salát míchal ručně přímo před zákazníkem. 

Jak vypadal původní recept?

Obsahoval římský salát, který se nejprve opatrně promíchal s olivovým olejem, poté ochutil solí a pepřem. Následně se do něj přidala šťáva z citrónu a worchesterová omáčka. Na závěr se pak vmíchala vajíčka vařená přesně jednu minutu, parmezán a česnekové krutony. Ančovičky se tak do původního receptu vůbec nedávaly. Jejich chuť ale pochází z worchesterové omáčky, která je obsahuje. 

Říká se také, že ančovičky do salátu začal přidávat Caesarův bratr, který se jmenoval Alex. Ančovičky obecně přidávají salátu plnější chuť, ovšem je rozumné je rozmixovat opravdu na pastu. V dnešní době existuje opravdu spousta variací, do kterých se přidávají třeba jiné druhy salátu, další zeleniny, kuřecí prsa, slanina nebo krevety, ovšem originál je pouze a jen jeden. 

Caesar salát z dílny předního českého kuchaře

Ptáte se, jak originální Caesar salát dělají v dnešní době ti nejlepší kuchaři? No, většinou se shodují v použitých ingrediencích. Vybrali jsme pro vás recept jednoho z nejlepších kuchařů u nás, a to od nikoho jiného než od Zdeňka Pohlreicha.

Ingredience na přípravu pro 4 osoby

  • 2 hlávky římského salátu
  • 2 kusy kuřecích prsou
  • olivový olej - používá se na opečení masa
  • sůl a pepř 
  • 1/2 kusu bagety, která se využije na krutony
  • 1 hrst hoblinek parmezánu
  • 4 stroužky česneku na ochucení krutonů

zálivka:

  • 2 žloutky
  • 1 kus citrónu - použije se jen šťáva
  • 2 kusy ančoviček
  • 2-3 lžice dijonské horčice
  • 1 lžička worchesterové omáčky
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného parmezánu

 

Postup: 

  1. Salát nakrájíme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku smícháme ideálně ručním šlehačem nebo mixérem tak, aby výsledná zálivka měla hustější konzistenci a dobře kousky salátu ochutila.
  2. Na pánvi orestujeme stroužky česneku, následně je z něj vyjměte a přihoďte kostičky z čerstvé bagety, které opečte dozlatova. 
  3. Do pánvičce po krutonech dejte na tenké plátky kuřecí maso, které jste předtím okořenili solí a pepřem.
  4. Salát smíchejte těsně před podáváním se zálivkou, poté přidejte kousky kuřecího masa a vyskládejte na talíře, které ve finále ještě ozdobte hoblinkami parmezánu a krutonky.