Zahalená žena v bazénu: Lidé se bouří, aquapark se muslimů zastal. Co další areály?

Burka je určená k chození ven, do bazénu nosí ženy burkiny
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Fotka koupající se muslimské ženy, kterou pořídil jeden z návštěvníků aquaparku, oblečené do tzv. burkiny, obletěla sociální sítě. Převážně negativní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. "Bude u bazénu i mešita? Už tam nikdy nevkročím," napsal na Facebook jeden z naštvaných návštěvníků. Jak se k celé situaci postavil pražský Aquapark? Pro většinu velmi překvapivě. A jak jsou na tom další takové areály?

Nenávist některých občanů k muslimům nezná mezí. Co je zahalené, to je zkrátka špatné. Zdá se, že návštěvníci, kteří si na ženu s dítětem stěžovali, jen hledali důvod. Bazén byl ideální příležitost. Potkat totiž ženu jen tak na ulici, nebylo by komu si stěžovat. Nebo ano?

Lidé jsou rozčileni

"A já k vám chtěla vzít syna o prázdninách. No, nic. Tam už nás nikdo neuvidí. To je dobrej humus tohle," rozčiluje se paní Ivet na sociální síti. "Já jsem se díky tomu o aquapalace dozvěděl a pokud budu chtít jet někdy do Prahy, vím, kam se zajet vykoupat. Budu vědět, že to místo je plné normálních lidí, protože xenofobové tam nejezdí," raduje se naopak pan Michal s tím, že existuje zařízení, kam může "kdokoliv". Komentářů už je na tisíc a všechny samozřejmě zajímalo vyjádření aquaparku.

Jedná se o celosvětový trend
"Některé modely zakrývají i hlavu, což je vidět na pořízených fotografiích. Toto oblečení je vyrobeno z materiálu vhodného ke koupání. Jedná se o celosvětový trend, se kterým se nesetkáváme jen my v Aquapalace Praha. V tomto případě klientky nic neporušují," zní část vyjádření k "problému" návštěvníků. Což samozřejmě vyvolalo další debaty. Návštěvníky zajímá i to, jak je to za hranicemi. 

Burkiny jsou ženské plavky, které zakrývají vše kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které je z náboženského hlediska přijatelné. Burkiny jsou obvykle ze syntetických elastických vláken, aby příliš nebránily plavání.

Podobný problém řešily i další bazény a aquaparky. Naposledy v Polsku, ve městě Koszalině. "Osoba prezentovaná na obrázku byla oblečená v "plavkách", které mají kulturní platnost mezi muslimy, v tzv. burkinách. Stejně jako v případě západní kultury není tohle oblečení běžné denní, ale je určeno výhradně pro koupání," zněla odpověď Water Parku Koszalin na stížnost jedné z návštěvnic. I tady se mluvčí snažil uklidnit situaci a připomínal výborné hygienické podmínky. Lze je ale vůbec udržet?

Ostatní bazény vstup zakazují

Oslovili jsme pět provozovatelů bazénů v Praze a ani jeden muslimské ženy dovnitř nepouští. "Je to především kvůli hygieně, oblečené do bazénu nemohou," pozradili nám hned u vchodu do Aquacentrum Šutka. "Žena by se musela převléct do klasických plavek, jinak má zákaz vstupu, tak jako kdokoliv jiný," přidávají se Lázně Axa. Aquapalace si ale stojí za tím, že hygiena je v pořádku a je pro ně prioritou.

Koupání v burkinách. Ano, či ne? 
Některé komentáře jen svědčí o neznalosti, jiné pobízí k zamyšlení. Faktem je, že pokud si chce muž jít zaplavat do aquaparku ve volných šortkách, bude vyhozen. Pokud si jde zaplavat muslimská žena v burkině, bude vedením respektována. "Chodí v těch zaprášených hadrech po ulici a pak hup do bazénu. Nechutné. Nikdy bych do takového bazénu nešla," ukázala svou neznalost slečna Petra.

Na obrázku z bazénu má muslimka na sobě burkiny, což je obdoba plavek, nikoliv oblečení, ve kterém chodí po ulici. I pokud má ale čisté muslimské "plavky", do bazénu se s oblečením může dostat například prášek na praní a chemické látky mohou na pokožku některých návštěvníků reagovat negativně, například vyrážkou.

To, co by mohlo být pro mnohé "nepřijatelné", je to, že muslimská žena se zřejmě před vstupem do bazénu neosprchuje. I to totiž patří mezi nařízení provozovatele bazénu. Do komplexuje je ale vpuštěna i tak. 

Indické dítě na letáku světové značky Ikea, černoch v katalogu potravinového řetězce Lidl a teď Arabka v pražském bazénu. "To je ta úroveň české lůzy. Teď tvrdí, že se v bazénu už nevykoupou. Znamená to, že v Ikee si už nekoupí ani svíčku? Asi ne," rozčiluje se další muž v konverzaci na sociální síti.

Kolik pobouřených návštěvníků, kteří teď bojují za zákaz vstupu muslimů do českých bazénů, bylo asi v Egyptě či Dubaji a vesele se koupali s muslimskými ženami...?