Slaný karamel, whisky, nebo mátovou? Neobyčejné zmrzliny, které vykouzlíte doma!

Nejrůznější varianty, ale nejlepší je mátová
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Existuje snad lepší letní dezert než zmrzlina? Čokoládová a vanilková jsou nuda. Vsaďte na nezvyklé chutě a překvapte jednoduchou domácí zmrzlinou rodinu i přátele. Víte, které příchutě letí?

Hned v úvodu je potřeba varovat všechny, kteří se do výroby domácí zmzliny ještě nikdy nepustili, ale teď o tom uvažují. Jakmile jednou ochutnáte domácí zmrzlinu, už nejspíše nikdy neoceníte tu z obchodu nebo kupovanou z cukrárny. Pokud se zadaří, je to taková dobrota, že ji budete klidně vyrábět i v zimě, přestože budete tak trochu za exoty. 

Jestli jste milovníky klasických příchutí, bez problému si můžete udělat i ty. Jenže recepty na čokoládovou a vanilkovou jsou už dost "profláklé" a je velmi těžké z nich vybrat ty nejlepší. Pokud jde o nezvyklé příchutě, jsou recepty vzácnější, ale stojí za to. Zatím se pustíme jen do těch, které jsou v podstatě sázkou na jistotu, protože zkoušet vyrobit doma například světový trend - zmrzlinu z černého uhlí - si asi troufne málokdo. O něco schůdnější je třeba zmrzlina z jemného sýru. Dnes si ale dáme něco víc sladkého, protože v podstatě sladký je i slaný karamel. 

Mátová

Potřebujete: 1 velký svazek čerstvé máty, cukr krupice 375 g, čerstvě vymačkaná citronová šťáva, 1 a 1/4 hrnku nesolené pistácie, oloupané a nasekané 100 g, bílky 2 ks

Postup: Lístky máty dejte do mixéru a lehce rozsekejte, poté dejte stranou. Cukr dejte do menšího kastrolu, přidejte 3 hrnky vody a zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Přidejte nasekanou mátu, zesilte oheň a vařte 8 minut. Odstavte z ohně a nechte úplně vychladnout.

Pak přelijte cukrový sirup do mísy, přidejte citronovou šťávu a nasekané pistácie. Přendejte do plastové misky, přikryjte a nechte v mrazáku asi 3 hodiny odpočívat. 

  • Finální úprava: Vyndejte z mrazáku, zmrazenou směs přendejte do mísy od kuchyňského robota, přidejte vaječné bílky a mixujte, dokud směs nebude hladká. A šup zase zpět do mrazáku. 
Pokud nemáte robota nebo přímo zmrzlinovač, nevadí! Budete mít víc práce, ale zvládnete to. Stačí střídat mrazák a intezivní míchání, každých asi 20 minut, dokud směs nezačne tuhnout. 

Whisky

Potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 200 ml smetany do omáčky 12%, 1/4 hrnku bílého cukru, 1/4 hrnku hnědého cukru, 60 ml irské whisky, 3 malé panáky

Postup: Obě smetany svaříme s cukrem, dokud se nerozpustí. Necháme přes noc vychladit. Robotem mícháme smetanovou směs asi 30 minut. Přidáme irskou whisky, necháme ještě asi 2 minuty míchat a potom přelijeme do nádoby asi 1 litr.

Na hodinu necháme zamrazit v mrazáku, pak promícháme lžicí, což opakujeme co další hodinu ještě dvakrát. Výsledná zmrzlina je jemná a moc dobrá! 

Slaný karamel

Potřebujete: 2 hrnky cukru, 2/3 hrnku vody, 2x 1/4 hrnku smetany, 1 hrnek plnotučného mléka, 2 lžičky soli, 3 žloutky, 1/2 hrnku karamelek, mléčnou čokoládu rozlámanou na kousky a čokoládovou polevu

Postup: V hrnci si rozpusťte jeden hrnek cukru na karamel do hladka, až bude mít krásnou jantarovou barvu (asi po 15 minutách). Pak přelijte vodou a snižte teplotu. Míchejte, dokud nebudete mít hladký povrch. Přidejte smetanu, mléko a sůl. Vařte, dokud se směs neprohřeje.

Do robota si připravte žloutky a druhý hrnek cukru a za stálého míchání a chlazení rozmíchejte s karamelem. Znovu povařte a vraťte do robota. Správná je pudinková konzistence. Přes sítko přelijte do misky a nechte zchladit. Díky sítku se vyhnete tvrdým karamelovým kouskům a tradá šup do mrazáku.