Přijdeme o kořalku? Majitelé pálenic mají krizi

Meruňky zastihly velké mrazy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podmínky pro úrodu ovoce nejsou ideální. Tak jako letos předčasně skončil sběr jahod a v někteých oblastech k němu dokonce ani nedošlo, i pěstitelé ovoce, které se využívá pro výrobu pálenky, jsou teď nešťastní. Mohou za to hlavně jarní mrazíky a velké sucho. Škody se týkají celého Česka. 

Majitelé pěstitelských pálenic si stěžují. Nejdřívě utrpěli ovocnáři a teď se výrazně snížila výroba pálenky. Pro některé je problém doslova existenční. "Teď je období třešní, ale my nemáme ani jedinou zakázku. Máme obavy, jaká bude sezona a jestli zbudou peníze alespoň na zaplacení složenek, není to dobré," říká Ivana Císlerová z vyhlášené pálenice ve Starém Klíčově u Domažlic. "Každý rok otvíráme v polovině srpna, letos kvůli nedostatku ovoce až na konci srpna nebo na začátku září," líčí podnikatelka.

Zatímco Morava hlásí výrazný pokles dodávky ovoce a někteří páléní zarazili úplně, Středočeský kraj to překvapivě nevidí zas až tak zle. "Některé pálenice ještě ani neotevřely. My jsme zažili už lepší časy, ale jedeme dál a zatím se daří," nepřipouští si problém Alena Černá z Pálenice Rejšice, která má za sebou mnoho úspěchů i mezi palírnami na Moravě. "Dvacetiletá zkušenost mi už umožňuje účasnit se degustací. Samozřejmě přirozené podmínky, tedy teplo, budou mít na Moravě vždycky lepší. I tak jsme ale konkurence schopní," pochvaluje si.

Letos prý přetlak nehrozí, co se vypěstuje, to se zpracuje. Musí se pálit každých deset dní, pokud ne, nastává poblém. Ten už pociťují některé palíny nejen na Moravě.

Problém způsobily hlavně mrazy

V období, kdy květou stromy, přišly hned dva mrazy za sebou a to se stalo pro některé ovoce osudným. Na jeden jsme byli připraveni, před tím druhým nás meteorologové včas nevarovali. Stromy nebyly obalené, tedy připravené na mráz, kvítky znědly a nešlo je zachránit. Utrpěly hlavně meruňky, třešně nebo například švestky," vzpomíná paní Černá. "Třeba jablka a hrušky mrazy tolik nepostihly, tam by takový problém být neměl," dodává podnikatelka.

Horší časy už zažilo i ovocnářství Slaný. "Minulý rok byl tragický. Nejhorší za dvacet let, kroupy a mrazy nám sebraly téměř vše. Letos extrémní krizi nepociťujeme, ale mohlo by být samozřejmě i lépe," popisuje situaci Jiří Hubáček.

Klíčová slova: