Vstaňte z postele správnou nohou: Ranní rituály, které vám vylepší den

Černý čaj nahraďte zeleným
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je ráno, zvuk budíku vás vyhání z postele a v hlavě přemítáte, co vše budete muset za ten den zvládnout. Vstát s dobrou náladou a energií na rozdávání je téměř nadlidský úkol. Jaké ranní rituály vám pomůžou začít úspěšný den?

Můžete si samozřejmě říct, že ať je začátek dne jakýkoli, stejně se pak další rozhodně nebudou odvíjet podle toho, jakou máte náladu. Ale to se pletete. Jasně, spoustu věcí ovlivnit nemůžete, alespoň ne přímo. Ale i problémům se čelí mnohem lépe, když je organismus správně nastartovaný a připravený.

Snídaně jako základ dne

Zapomeňte na sladké cereálie, javorový sirup, palačinky a čokoládou polité koblihy. Naše tělo potřebuje ze snídaně získat energii na celý den. Bílkoviny jsou palivo číslo jedna. Snídaně s vysokým podílem proteinů nás nejen nasytí na delší dobu, ale i potlačí chuť na nezdravé pamlsky.

Zařaďte do svého snídaňového menu vejce, řecký jogurt nebo čokoládový proteinový koktejl. Tento nápoj dodá tělu potřebné bílkoviny a esenciální vitamíny. Navíc je tato snídaňová varianta velice praktická v případech, kdy nemáte čas se v klidu nasnídat. Jednoduše si svůj koktejl vezmete s sebou.

Čaj jako přírodní nakopávač

Ranní rituál s šálkem kávy protentokrát odložte na neurčito a pro změnu dejte šanci zelenému čaji. Po ránu vás povzbudí po fyzické i psychické stránce a navíc podpoří váš metabolismus. Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které zatočí s volnými radikály, a tím zpomalí proces stárnutí. Zelený čaj tak lze považovat za elixír mládí.

Nic samozřejmě nezkazíte ani černým čajem. V takovém případě je důležitá doba jeho louhování, maximálně by se měl "dělat" tři minuty. Pokud byste na něj třeba zapomněli, bude vás spíše uspávat, než aby vás "nakopl" do celého dne. V ideálním případě si však tělo vezme z černého čaje kofein, kterému se také říká thein. Podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, to pomáhá proti bolestem hlavy a únavě. Třísloviny zase pomohou činnosti kapilár a svěle působí na trávicí trakt.

Výživa pleti

Péče o pokožku je stejně důležitá jako vyvážená a pestrá strava. Zařaďte proto do své každodenní rutiny péči o pleť. Zvolte kosmetické přípravky bohaté na antioxidanty a také vitamíny C a E, které pomáhají neutralizovat volné radikály podílející se na stárnutí pleti.

Pořiďte si pečující sadu na ochranu pleti před nepříznivými vlivy – odličovadlo, tonizační vodu, sérum a hydratační krém. Nezapomínejte ani na opalovací krém, který je během slunečných dnů nutností.

Životadárná voda

Všichni víme, že dodržovat pitný režim je životně důležité. Věděli jste však, že sklenice vody po ránu je takový malý životabudič? Každá hodina spánku okrádá tělo o hydrataci. Když je tělo dehydrované, cítíte se unaveni, můžete mít bolesti hlavy a špatnou náladu.

Proto si každé ráno po probuzení dejte sklenici vlažné vody. Uhasíte žízeň, hydratujete své tělo a nastartujete metabolismus. Slovo "vlažná" je v tomto případě opravdu důležité pro správné nastartování.

Energie a dobrá nálada po celý den

Dobijte si baterky hned brzy ráno a jděte si zacvičit. Začít můžete ranní procházkou do práce, projížďkou na kole, během v okolním parku nebo si doma protáhněte tělo cviky inspirovanými jógou. Možností je spousta. Aktivní pohyb v dopoledních hodinách vás probudí a rozproudí, dodá vám potřebnou energii na celý den a vyplaví endorfiny, hormony štěstí.

Vstát ráno z postele na nepříjemné zvonění budíku může být výzvou. Před spaním si nařiďte budík a dejte ho dál od postele, abyste ráno museli vstát a vypnout nepříjemný zvuk. Zvýšíte tím šanci, že se do peřin již nevrátíte. Začněte s těmito zvyky hned zítra a uvidíte, že časem vám rána nebudou připadat tak hrozná. Nezapomeňte, že ráno dělá den a zdravé tělo je vždy to nejkrásnější!