Jak vařit zdravěji? Inspirujte se v sousedním Polsku

Možná vás to překvapí, ale přes geografickou blízkost mají česká a polská kuchyně odlišné kořeny. U nás se vaří spíš po vzoru rakousko-uherské klasiky – knedlíky, hutné omáčky, řízky, zatímco v jídelníčku našich severních sousedů jsou patrné východní, slovanské vlivy, včetně tradičních židovských pokrmů. 

06.12.2017 - 17:15   |  
Ryba od Baltu nesmí v polském jídelníčku chybět. Co dál?
Zobrazit fotogalerii (5)

Obecně lze polskou kuchyni označit za zdravější než českou. Typické jsou například různé druhy obilných kaší, plněné pirohy, ryby a především hojné využívání lokálních surovin. Na rozdíl od České republiky, kde farmářské trhy zažívají boom až v posledních letech, Poláci mohli nakupovat čerstvé výpěstky zemědělců na místních trzích i za předchozího režimu.

Zdravější jsou i "nezdravá" jídla

Ať už je to ovesná kaše s vysokým obsahem vlákniny, lehce stravitelná, přirozeně bezlepková jáhlová kaše, nebo pohanka, bohatá na antioxidanty a minerály, která je častou přílohou nahrazující brambory nebo knedlíky. Zdraví bezpochyby prospívá také obliba rybích pokrmů – Poláci si rádi dopřejí sledě v různých marinádách (nejčastěji smetanové omáčce na studeno), mořské ryby z Baltu, sladkovodní z Mazurských jezer nebo pstruhy z Kladské kotliny u českých hranic.

Lokální "superpotraviny" plné vitamínů se tak na polský stůl dostávaly zcela přirozeně a bez omezení, farmářské trhy tam existují dávno předtím, než se o nich u nás vůbec začalo uvažovat. Zelí, spolu s houbami a masem, je i základem bigosu, polského národního jídla. Inspirovat se můžete také množstvím celozrnných kaší v jídelníčku Poláků.

Zajímavé je, že zdravější jsou i "nezdravá" jídla, například klobásy obsahují vyšší podíl masa. Rozdíl je patrný také v restauraci – na talíři nechybí zeleninová obloha, "surůvka", což ale není plátek okurky a měsíček rajčete na ovadlém salátu, ale skutečná porce zeleniny. Vedle zmíněného bigosu patří k typickým polským pokrmům pirohy (pierogi), plněné různou náplní, jako jsou houby, maso, sýr, špenát, tvaroh ad.

Chlodnik je základ

K létu pak neodmyslitelně patří "chlodnik", tedy studená polévka z červené řepy, salátové okurky a ředkviček zjemněná smetanou s typickou fialovou barvou, často podávaná s vařeným vejcem – zdravý oběd, který nasytí i ochladí. Legendární je  "žurek" – tradiční velikonoční polévka a zároveň  "vyprošťovák", jenž funguje podobně jako u nás česnečka. V různých částech Polska existují různé varianty, ale základem je domácí žitný kvásek s kořením, do kterého se přidává zelenina, maso, brambory a zjemňuje se smetanou…

"Žurek mě navrátil nesčíslněkrát životu. Napodoboval jsem zpočátku jen své polské přátele-literáty, kteří si na druhý den kromě vyprošťovací štamprle jaksi automaticky objednávali žurek a byla jim donesena hustá polévka s pečivem, která nakysle a česnekově voněla. Později jsem již býval první, kdo se o žurek nedočkavě hlásil," píše ve své povídce Druhý den z publikace Jak chutná Polsko? český básník Petr Hruška. Takže nezbývá než rady vyzkoušet na vlastní kůži.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.