Vánoční pohromy už se blíží. Jak postupovat, když už dojde k nejrůznějším úrazům?

Něco podobného fakt nezkoušejte
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vánoce jsou opět za dveřmi a nejen děti se už nemohou dočkat chvil klidu a radosti. Jenže! Stačí málo a dlouho očekávaný duševní balzám se zvrtne v nefalšované peklo na zemi. A řeč není pouze o kapřích kostech v krku, vznícených vánočních stromcích či karambolech na zasněženém svahu. 

Vyprávět by mohli například i oční lékaři. Svátky klidu a pohody se v jejich případech mění v boj o zrak, doslova. Co vše během vánočních svátků očím hrozí a jak se vypořádat s případným zraněním? Ptali jsme se MUDr. Evy Jerhotové z jedné pražské oční kliniky.

Vánoční stromeček

Jednoznačně největší vánoční hrozba, a to kvůli svým ostrým jehlicím. Stačí chvilka neopatrnosti a během přivonění si k vůni borovice může větev během vteřiny poškrábat oční rohovku.

Názor lékařky: "Poranění ostrým předmětem je velmi nebezpečné a zasažení oka jehlicí ze stromu zvlášť, protože může vést k dlouhodobým problémům v podobě zánětu rohovky. Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud se vám jehlice do oka zapíchne a zůstane v něm, nikdy se nesnažte vyjmout ji z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře."

Vánoční ozdoby

Skleněné koule s velkou oblibou spolupracují s větvemi stromu a zpravidla, jakmile se jich neopatrně dotknete, okamžitě se tříští na tisíce drobounkých střepů, které se touží dostat i do očí, abyste na tyto Vánoce opravdu nezapomněli. A pokud se neroztříští, tak vám alespoň spolehlivě kontaminují celý povrch těla drobounkými třpytkami.

Názor lékařky: "U drobných střípků platí to samé, co u jehlic – může se to snadno stát, a pokud jsou střepy do oka zapíchnuté, nesnažte se je vytahovat, ale vyhledejte odbornou pomoc. Drobné třpytky v oku mohou vyvolat podráždění, je třeba vyplachovat proudem studené vody či borovou vodou."

Různá světýlka

Pokud někde platí, že čeho je moc, toho je příliš, je to právě zde. Nic proti několika drobným svíčkám, ale pokud výzdoba vašeho okna probudí v sousedech podezření, že přijel cirkus, je něco špatně. Situaci nevylepší, ani když světýlka blikají či jsou doprovázena chytlavou melodií.

Názor lékařky: "Příliš mnoho světla může vyvolat podráždění očí. Místně se jedná o pálení, začervenání očí, celkově pak může vést časté a agresivní blikání k bolestem hlavy, k nevolnosti, v krajním případě k epileptickému záchvatu."

Pyrotechnika

Rakety, dělbuchy, rachejtle a vůbec všechno, co létá zapálené směrem vzhůru (nebo jiným směrem), je oblíbeným vánočním a silvestrovským zdrojem sebedestrukce. Své by o tom mohli vyprávět nejen traumatologové a záchranáři, ale také hasiči. To samé platí i o obyčejných svíčkách či prskavkách.

Názor lékařky: "Při používání zábavní pyrotechniky je vždy prvořadé dodržovat bezpečnostní pokyny. Prudký zásah do oka, případný výbuch střelného prachu v bezprostřední blízkosti oka mívá fatální následky v podobě ztráty zraku nebo i celého oka a samozřejmě může člověka ohrozit i na životě."

František, purpura

Vánoční klasika! Když nehoří, musí aspoň doutnat. A to je teprve pastva pro oči! Pokud nezačnete narážet do nábytku kvůli neprůhlednému dýmu, tak zcela určitě kvůli uslzeným očím.

Názor lékařky: "Kouř v očích může vyvolat pocit pálení až řezání, podráždění očí, které může přejít v nebezpečný zánět spojivek. Zbavte se kouře a oko vyplachujte kapkami."

Štědrovečerní tabule

Berme jako předpoklad, že nejste amatéři a smažení a prskající olej přečkáte bez úhony. Ale zvýšená koncentrace smažených kaprů si nutně žádá zvýšenou spotřebu citrónů na dochucení tradiční štědrovečerní krmě. A všichni víme, jak zákeřné ovoce je citron. Při zmáčknutí stříká jediným směrem – do oka! A rychlé špunty z láhví od šumivých sektů? Ty používají úplně stejný navigační systém jako právě citron.

Názor lékařky: "Kyselina citronová může způsobit podráždění očí. Zpravidla se ale jedná o slabou koncentraci a malé množství. Mělo by stačit vypláchnout oko proudem studené vody, případně vykapat očními kapkami. Kdyby problémy nepřestaly, je nutné vyhledat lékaře. Vystřelená zátka ze sektu může skutečně způsobit nebezpečnou pohmožděninu oka, která může vést i k trvalému zhoršení vidění, v krajním případě i k úplné ztrátě zraku."

Dokonce i dárky

Chtělo by se říci, že pokud se zdravým zrakem přečkáte štědrovečerní hodování, tak máte téměř vyhráno. Bohužel, není tomu tak. Přicházejí poslední kritické okamžiky – rozbalování dárků. Je totiž nad slunce jasnější, že pokud nenajdete ve vánočním papíru pistolku z hračkářství, tak ji v něm najde vaše dítě, kamarád nebo kdokoli jiný. Je pak jen otázkou času, kdy vaše zornička schytá přímý zásah. To samé platí o jakémkoli vybavení pro míčové sporty, ať už je to fotbal, tenis, golf a jiné. Vždycky se najde chytrák, který si bude chtít doma na chodbě dokázat, že je něco jako Jarda Jágr, a v návalu euforie zamíří zpravidla tak neomylně, že místo na půlnoční mši poletíte rovnou na pohotovost. A laserová ukazovátka? Tím někoho obdaruje jedině masochista.

Názor lékařky: "Údery tupými předměty do oka můžete způsobit vnitřní zranění oka či jeho pohmoždění. Laserová ukazovátka mířená do očí mohou způsobit nevratné změny na sítnici, v jehož důsledku hrozí trvalé poškození zraku."