Jak se starat o zimní šatník: Zkoušeli jste dávat oblečení do mrazáku?

Aby vás zimní oblečení hřálo, musíte mu věnovat tu nejlepší péči
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jednou za čas je dobré nejen provětrat šatník se zimním oblečením. Je přeci jen objemnější, kolikrát je i z jiného materiálu než to ostatní, a proto vyžaduje zvláštní péči. Jinak vás přestane i hřát a plnit tak svoji základní funkci. Jak se tedy správně postarat třeba o péřovou bundu nebo zimní boty?

Zimní oblečení vyžaduje zvláštní údržbu, aby vás nezradilo, když to nejméně potřebujete. Protože je převážně vyrobeno z přírodních materiálů, jakými jsou vlna, bavlna či peří, dost chutná největším nepřátelům našich šatníků - molům. Proto je základem šatník i oděvy v něm větrat. Vyplatí se šatník jednou za čas i vytřít a vyluxovat. Jak bojovat s moly, jsme psali zde.

Zkuste dát oděv do mrazáku

Dobrým a osvědčeným trikem, jak se zbavit nejen molů, ale i třeba roztočů, je dát oděv do mrazáku. Pokud na to máme kapacitu mrazáku, je to zaručeně spolehlivá metoda. Nechte tam oděv přes noc. Někdo takhle likviduje moly i v sušených houbách.

Vyvětrané, případně vyprané nebo z čistírny přinesené kabáty, saka i bundy ukládejte ve skříni vložené do protiprahových vaků. V šatníku se pak vyplatí mít vonné sáčky nebo ramínka z cedrového dřeva, které odvádí vlhkost.

Péřová bunda musí zůstat načechraná

Pokud máte v šatníku péřovou bundu, aby plnila svůj účel, musí být stále lehká a nadýchaná. Prachové peří vyžaduje zvláštní péči. Často takový oděv větrejte a čistěte. Podle štítku na oděvu poznáte, zda to zvládnete podle doporučených pokynů sami, nebo budete muset vyhledat čistírnu.

V každém případě perte takovou bundu maximálně na 40 °C s trochou pracího přípravku. Po vyprání je důležité bundu načechrat a velice důkladně vysušit. Pokud nemáte sušičku, položte bundu do vodorovné polohy - kvůli slehávání peří. Až když je naprosto suchá, ji můžete pověsit.

Základem ošetření obuvi je kvalitní impregnace před prvním nošením. První funkcí impregnace je zabránit pronikání vlhkosti do obuvi.  Voda také zhoršuje tepelnou izolaci bot. Impregnace ve sprejích by se měla používat vždy na vyčištěnou a suchou obuv, aby její účinnost byla co největší.

Než vyrazíte poprvé v kožených botách

K zimnímu oblečení patří také zimní, nejlépe kožené boty. Pamatujte na to, že ani nejkvalitnější kožená obuv není nepromokavá. Její vlastnosti podpoříme kvalitním impregnačním přípravkem.

A zásada je, než si novou koženou obuv poprvé obujete, použijte impregnaci. Nečekejte, až vám boty poprvé promoknou, pak už materiál ztrácí svoje kvality. Impregnace není jen kvůli vodě, ale i kvůli nečistotám, které odpozuje podobně jako vodu a celkově vylepší vlastnosti kůže.

Zbavte se fleků od soli

Ostatní boty udržujte čištěním a krémováním. Není to jen o vzhledu, ale i kvůli delší životnosti. Když už se vrátíte zvenku a na botách se vytvoří kvůli soli skvrny, ihned se jich zbavte. Použijte hadr namočený v teplé vodě s trochou octa.

Svetry raději perte v ruce

Péči věnujte i svému oblíbenému svetru. Praní se doporučuje při nízkých teplotách a s použitím těch nejjemnějších pracích prostředků. Nejlepší je pochopitelně praní v ruce. Když se na svetru vytvoří nevzhledné žmolky, zkuste se jich bavit tím nejjednoduším způsobem, tedy ručně. Pokud je to práce nekonečná, použijte strojek na odžmolkování textilií.

Klíčová slova: