Zbavte se chloupků na těle: Je libo Brazílie, depilace, epilace nebo snad laser?

Myslete na to, že léto je tu za chvíli. A je třeba se připravit
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Řešit v lednu, jak budeme vypadat v létě plavkách? Není to tak trochu brzy? Právě, že vůbec! Navíc už na jaře můžeme vytáhnout sukni či šaty. Většina žen řeší, jak se zbavit chloupků na těle co nejefektivněji, pokud možno bez bolesti, námahy a s trvalým výsledkem. Ale jak na to?

Historie odstraňování ochlupení je stará jako lidstvo samo. Již ve starověkém Egyptě se ženy i muži zbavovali ochlupení zejména v intimních partiích. Naopak v USA a v moderní Evropě je odstraňování chloupků trendem až posledního století.

Módu úpravy podpaží začala propagovat společnost Wilkinson Sword v roce 1915 svou kampaní za lepší osobní hygienu. Nyní je pokožka bez chlupů kulturním standardem a některé ženy pomocí neupraveného ochlupení vyjadřují svůj feministický postoj.

Epilace nebo depilace?
​Tyto dva podobné pojmy se často zaměňují, oba znamenají odstranění chloupku, každý však jiným způsobem.

Depilace a epilace

Jedná se o odstranění pouze viditelné části chloupků pomocí žiletky či chemických přípravků. Holení žiletkou je samozřejmě jeden z nejpopulárnějších způsobů, jak si s nimi poradit. Žiletky jsou dostupné všude, oholení je rychlé, krátkodobě efektivní a když se zadaří, tak i bezbolestné.

Odstranění chloupků pomocí různých pěn a krémů je méně využívaná metoda z jednoduchého důvodu – nejsou vhodné pro citlivou pokožku a mohou způsobit nepříjemné chemické popáleniny. Bohužel krátkodobost depilace je hlavní důvod, proč stále více žen vyhledává permanentní řešení.

Epilace je likvidace celého chloupku včetně kořínku. Tato metoda je oblíbená pro svůj dlouhodobější efekt, cenou je však časová náročnost a v mnoha případech i bolestivost a finanční zátěž.

Jaké vybrat epilátory?

Výběr je široký a rozhodně se vyplatí investovat do epilátoru dostatečným množstvím pinzet, aby odstranil i ty nejkratší chloupky. Negativem této metody je hlavně bolestivost, doporučuje se epilace na mokro a ideálně v teplé vodě, která rozšíří folikuly chloupku. Vytrháváním se zbavíte chloupků zhruba na 4 až 6 týdnů.

Epilace voskem

Tato metoda měla i v historii své důležité místo. Ač je epilace voskem mnohdy velice bolestivá, lze ji použít na celé tělo, je účinná a také dostupná.

Při epilaci teplým voskem se nejdříve rozehřátý vosk nanese špachtlí na zvolené místo a poté se na něj přitiskne bavlněný proužek. Po ztuhnutí vosku jde jedním prudkým trhnutím odtrhnut proužek i s chloupky. Proužek přikládáme na kůži ve směru růstu chloupků a odtrháváme proti směru růstu chloupků. Při pravidelném používání dorůstají chloupky pomaleji a jsou trochu řidší a slabší.

Metoda použití teplého vosku je složitější, než se zdá, proto je lepší na ni zajít do kosmetického salonu. Při neopatrné manipulaci může dojít k popálení, pokud je proužek stržen příliš pomalu, mohou se na místě objevit stroupky či modřinky.

Brazilská depilace
"Brazílie" našla své místo na trhu v průběhu devadesátých let. Jedná se o kompletní odstranění intimního ochlupení pomocí cukrové pasty či horkého vosku.

Epilace cukrovou pastou

Epilace cukrovou pastou je starobylá metoda, kterou si oblíbily hlavně ženy z Blízkého východu. Směs cukru, vody a citronové šťávy se nejdříve zahřeje téměř k bodu varu a poté se ochladí na teplotu těla. Následně je tato směs vmasírována do chloupků a přitlačí se na ni proužek látky.

Po ztuhnutí je proužek cukrové pasty odstraněn rychlým trhnutím. Tato metoda je méně bolestivá než vosk, nicméně vyžaduje zkušenosti a pevnou ruku. "Velkou výhodou je její relativní šetrnost a vhodnost pro osoby s alergiemi. U našich klientek i klientů je díky své menší bolestivosti velice oblíbená," doporučuje expertka na krásu Alena Jírů.

Epilace laserem

Metoda odstranění chloupků laserem je bezbolestná a její výsledek je trvalý. Laserový paprsek selektivně zacílí na tmavý chloupek a vydá tepelnou energii po chloupku až do vlasové cibulky, kterou zlikviduje. Takto ošetřená vlasová cibulka je definitivně odstraněna.

Pro odstranění všech vlasových cibulek je třeba provést 4 až 6 opakování, jelikož pouze zhruba 20 % chloupků je aktivních v jeden moment. Dva týdny před zákrokem se chloupky nesmí vytrhávat, pouze holit. Je také důležité se před i po zákroku chránit před slunečním zářením.

Permanentní IPL epilace

"Pod zkratkou IPL se skrývá intenzivní pulsní světlo. Toto světlo absorbované melaninem v samotném chloupku se přemění v teplo, které likviduje vlasový folikul. Procedura je bezbolestná, pouze chvíli po zákroku může být pokožka lehce začervenalá," vysvětluje majitelka Kliniky krásy Anděl Alena Jírů.

Stejně jako při epilaci laserem je pro odstranění všech vlasových cibulek je třeba provést 4 až 6 opakování, dva týdny před zákrokem chloupky pouze holit a před i po zákroku se chránit před slunečním zářením.