Výběr střední školy na poslední chvíli: Špatné rozhodnutí může vést až k nedokončení studia

Rozhodnutí, kterou školu vybrat, může být fatální
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Učební, nebo maturitní obor; státní, nebo soukromá střední škola – to jsou otázky, které v těchto dnech řeší desetitisíce žáků devátých ročníků základních škol po celé České republice. Přihlášky ke studiu musejí odevzdat do 1. března, a to na maximálně dvě střední školy.

Většina deváťáků už má v tom, kam půjdou po základní škole, jasno. Najdou se ale ještě váhavci, kteří s výběrem střední školy otálejí. Co zohlednit při výběru na poslední chvíli? Takové rozhodnutí totiž může mít vliv na dlouhé roky dopředu, takže není radno nic podceňovat. 

"Pokud si například žáci nejsou jisti svými studijními předpoklady a mají obavu, zda by maturitní studium úspěšně dokončili, doporučuji zvolit učební obor. Studentů, kteří ani na třetí pokus nesloží maturitní zkoušku, v českém školství každý rok přibývá," uvažuje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Výuční list a maturita? Ideální!

Je to mimo jiné proto, že v současné době se i žáci bez patřičných studijních předpokladů dostanou na maturitní obory. Rozhodně tedy stojí za úvahu varianta nejprve získání výučního listu a následně pokus o získání maturity ve dvouletém nástavbovém studiu. Navíc právě kombinace výučního listu a maturity je od zaměstnavatelů velmi žádána.

Vzhledem k tomu, že IT dnes zasahuje do takřka všech činností a odvětví, dochází k nárůstu pracovních míst pro absolventy a jejich uplatnění na trhu práce je naprosto bezproblémové.

Zájem o učební obory zakončené výučním listem v posledních letech stoupá, podařilo se oživit i téměř zaniklé obory, jako například kominík. Po tříletém studiu se může žák rozhodnout k pokračujícímu maturitnímu studiu. "Na naší škole se v loňském roce hlásilo do prvního ročníku maturitních oborů zhruba 130 žáků a do učebních oborů téměř 300 žáků. Zhruba jedna třetina našich absolventů učebních oborů se hlásí na maturitní nástavbové studium a prakticky všichni jsou přijati. V současné době se i na nástavbové maturitní studium konají povinné přijímací zkoušky," doplnil Janeček.

Přesvědčte se na vlastní oči

Pokud se žák rozhodne pro studium řemesla, čeká ho ještě volba zaměření. I v tom nemá spousta uchazečů jasno. "Doporučoval bych vybrat si několik škol s různým zaměřením a ještě se pokusit stihnout dny otevřených dveří, případně požádat o individuální návštěvu. Prohlídka odborných pracovišť školy, možnost popovídání si se současnými žáky a učiteli odborného výcviku každému uchazeči hodně napoví," řekl Miloslav Janeček.

Návštěvu vybrané školy doporučuje i Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na Proseku. "Desítky uchazečů jsou stále nerozhodnuty a využívají poslední termíny dnů otevřených dveří. Jelikož se mohou hlásit na maximálně dvě školy, pečlivě zvažují všechny možnosti a přesvědčí je až návštěva školy pár týdnů před podáním přihlášky. Studium IT oborů vyžaduje cit pro matematiku a logické myšlení, ale vše ostatní jsme schopni žáky naučit."

Klíčová slova: