Myslíte si, že jste v bezpečí? Vy možná, váš počítač je na tom rozhodně hůř. Můžeme se ochránit?

Útoky hackerů jsou rok od roku častější
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hackeři jsou vždy o krok napřed. Stále vymýšlejí nové viry a červy a záplaty přicházejí pozdě. A většinou o útoku ani nevíte a váš počítač slouží pánům zla. Což vás může přijít na pěkné peníze. Můžeme se vůbec nějak bránit?

Většinou chtějí používat váš server, aby se provrtali k počítačům uživatelů stránek a z jejich počítačů pak rozesílali spam – falešné reklamy. Tedy využívají vaši počítačovou kapacitu, zneužívají vaše e-maily. Důležité je, že si načtou vaše kontakty a těm posílají onen spam vaším jménem.

Nejdrastičtější varianta je, že se navrtají do vašeho počítače, načtou nechráněná hesla a dostanou se na vaše bankovní účty. 

V loňském roce se udál jeden z největších kybernetických útoků cílených na banku v Evropě. Během jednoho dne získali hackeři z italské pobočky UniCredit Bank důvěrné informace o celkem 400 tisících klientů. 

Viry a trojské koně jsou nejčastější

K průnikům do cizích strojů jsou nejčastěji používány viry a trojské koně. Najít je v našich operačním systému přitom rozhodně nemusí být nic snadného. Ještě před několika lety škodlivé kódy mazaly nejrůznější soubory v našich počítačích nebo práci systému citelně zpomalovaly. V posledních letech se ale spíše snaží co nejdéle zůstat v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Pozor na telefony!

Cílem hackerů už zdaleka nejsou pouze o počítačích. Kyberzločinci se totiž stále častěji zaměřují i na chytré telefony či tablety. Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé těchto zařízení rizika podceňují. Na klasických počítačích totiž provozuje antivir v dnešní době prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale zdaleka není.

Během roku 2017 čelilo v České republice cíleným útokům hackerů hned 13 % firem. Je to o dva procentní body více než za stejné předchozí období.

Antivir je základ, další programy pomohou

V dnešní době nemá běžný uživatel PC bez antiviru ve svém počítači prakticky žádnou šanci si útoku hackerů všimnout. Antivirus by měl tedy být naprostou samozřejmostí každého počítače.

Velkým pomocníkem mohou být i určité doplňkové speciální programy či aplikace. Ty se totiž soustředí na špionážní software a hledání trojských koňů. Mnohdy nám tak mohou zachránit velmi cenné informace, a to bez jediné vynaložené koruny, jelikož plno - alespoň základních verzí - je k dispozici zdarma ke stažení na internetu.

Instalujte jen jeden antivirový program

Ať v klasických počítačích, notebookách, mobilech či tabletech by měl být vždy nainstalován jen jeden bezpečnostní program určitého druhu. Pokud bychom totiž měli v přístroji nainstalovány dva či dokonce více antivirových programů, může to dělat na disku pěknou neplechu. Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě nejrůznější chyby v operačním systému či programech počítačoví piráti velmi často zneužívají.

Co na to specialista na počítačovou bezpečnost? V první řadě je třeba říci, že specialisté nechtějí o problematice otevřeně mluvit, aby hackerům nepomohli odkrýt slabé místo systému. Proto je rozhovor anonymní.

Michale, zaútočili hackeři někdy na nějaký server, který spravujete?
Samozřejmě, mnohokrát. Naposledy minulý týden. Znamená i několik hodin mimo provoz.

Podařilo se někdy něco hackerům z portálu získat či odčerpat?
Naštěstí ne, citlivé údaje a hesla jsou bezpečně šifrovaná a neuchováváme je nikde v jejich pravé podobě.

Jak se vůbec takovýto útok pozná? Lze to nějak dříve, než když např. "spadne" portál či redakční systém?
Obvykle se to projeví tak, že se stránky pomalu načítají. To známkou toho, že na serveru je "vysoký síťový provoz". Při kritickém přetížení pak stránka "spadne" a nelze ji načíst vůbec.

Jak se lze těmto útokům bránit?
Samozřejmostí je antivirový program, pravidelné čištění počítače a neotevírání podezřelých e-mailů a stránek. A rychlý zákrok správce serveru, když se projeví onen "podezřele vysoký provoz". Další podmínkou je, že hostovat svoje stránky na "bezpečném serveru", tedy starat se o to, že provozovatel serveru, kde jsou umístěny vaše stránky, dbá na bezpečnost a aktualizuje svůj ochranný systém.

Co bývá nejčastějším cílem útoků, co chtějí hackeři získat nejčastěji?
Většinou chtějí používat váš server, aby se provrtali k počítačům uživatelů stránek a z jejich počítačů pak rozesílali spam – falešné reklamy. Tedy využívají vaši počítačovou kapacitu, zneužívají vaše e-maily. Důležité je, že si načtou vaše kontakty a těm posílají onen spam vaším jménem. Nejdrastičtější varianta je, že se navrtají do vašeho počítače, načtou nechráněná hesla a dostanou se na vaše bankovní účty.

Jaký největší hackerský útok jste zažil vy osobně? A jak dlouho jste následně dával "vše do pořádku"?
Nechci mluvit o "největším", to zavání senzací. Drobné útoky přichází denně a obrana proti nim je v podstatě automatizovaná. Větší útoky zpomalují načítání stránek a řešení si obvykle vyžádá půl dne až den intenzivní práce. A vysvětlování klientům, co se stalo a proč a jak jsme chráněni pro příště.

Je možné, aby i amatérský uživatel PC poznal menší či větší útok hackera? Jak se tento útok projevuje a jak bychom se po něm následně měli chovat?
Ano, je to možné a dokonce dosti obvyklé. Už jsem o tom mluvil, hackeři se systémově snaží získat kapacitu vašeho počítače, vaše kontakty a přístupy do banky. Infikovaných počítačů je víc, než si myslíte, je to o zodpovědnosti uživatelů. V poslední době je mnoho úniků dat organizováno přes mobily, tak je dobře nepodceňovat ochranu ani tam. 

Ovládají hackeři svět? Krádeže milionů dolarů a krabice viagry pro Gatese. Čtěte zde.