Pevné tělo po porodu? Pomůže čas i jemně provedená plastika

Plastická operace s endoskopem probíhá rychle
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Vyklenutí břišní stěny, ochablé svaly a kýla, povolená kůže, ale i "prázdná", pokleslá prsa, povadlý obličej a další nežádoucí změny… I to bývají pozůstatky po porodu, s nimiž se jen málokterá žena chce natrvalo smířit. V řešení estetických, ale i zdravotních potíží pomáhá dnes stále častěji i plastická chirurgie. Jak vybírat?

V plastické chirurgii se nyní se stále lepšími výsledky využívá také endoskop: přístroj určený k vyšetřování a k operacím v místech tělesných dutin a dutých orgánů pomáhá plastickým chirurgům při šetrných zákrocích na břiše, ale i na prsou a obličeji. Tedy místech, které si přejeme vylepšit bez větších jizev.   

Jak to funguje?

Endoskopie se během posledních let výrazně zdokonalila a díky svým zobrazovacím možnostem s dokonalou optikou a nástroji umožňuje chirurgovi pracovat maximálně šetrně. Lékař tak drobnou operační ranou proniká na místo, kde potřebuje pracovat, a to dokonce i tam, kde jinak žádná přirozená dutina v těle není.

Jak potvrzuje profesorka Dušková, právě při některých typech plastiky břicha představuje využití endoskopu zásadní posun. "U určitých druhů abdominoplastiky, tedy úpravy ochablé stěny břišní, je výsledek operací s pomocí endoskopie zcela nesrovnatelný s tradičním postupem, který je jinak spojen s rozsáhlou příčnou jizvou."

"Operační zátěž pro pacienta je nižší, hojení rychlejší a s nepatrnými následnými jizvami. Menší jsou i pooperační bolesti a také hospitalizace je kratší," vysvětluje výhody využití endoskopu v plastické chirurgii prof. MUDr. Markéta Dušková, CSc., z Kliniky GHC Praha, dlouholetá předsedkyně Společnosti estetické chirurgie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLSJEP) a členka řady mezinárodních společností.

Zkušená lékařka je zároveň jedním z mála plastických chirurgů, kteří u nás umí estetické plastické operace s pomocí endoskopu provádět. Podstatné je totiž i vybavení kliniky, která musí mít pro zákroky používající tento přístroj další potřebnou techniku.  

Dejte tělu čas. A pozor na špatné cvičení

Jak uvádí MUDr. Jiří Bayer, další plastický chirurg z Kliniky GHC Praha, právě ženy-matky k němu přicházejí řešit problém s ňadry a bříškem velmi často. Do zákroků je ale možné pustit se až v době, kdy od porodu uplyne alespoň jeden rok. "Svaly, vazivo i kůže na břiše se postupně samy vrací do původního stavu, takže je třeba počkat. Také vzhled prsou se dá zhodnotit teprve po několika měsících od skončení kojení," říká doktor Bayer.

Ten zároveň varuje před nesprávným cvičením: příliš usilovné posilování břišních svalů bez konzultace s odborníkem totiž může potíže ještě zhoršit. "Při diastáze neboli rozestupu přímých břišních svalů může být právě endoskopický přístup ideální. Povolenou kůži na břiše lze pak řešit buď částečnou, nebo kompletní abdominoplastikou. V prvním případě se odstraňuje kožní nadbytek v podbřišku, ve druhém se kůže upraví i v nadbřišku, tedy v oblasti žaludku."

Také ňadra lze podle něj upravit tak, aniž by si někdo nutně musel všimnout jizev. „Například při augmentaci, kdy se prsů vkládají implantáty, rozšířil endoskop možnost využít vzdálené vstupy – do těla se tak dostáváme přes podpažní jamku nebo pupeční jizvu,“ uvádí doktor Bayer.

Týká se to i operací obličeje

Jak ale upozorňuje prof. Dušková, operace využívající endoskopii není vhodná pro každý lékařský nález. "Využití endoskopie představuje také v našem oboru opravdu vítanou a v lecčem i převratnou změnu. I tady ale platí, že pouze reálná indikace, seriózně zvládnutá operační technika a zručnost lékaře spolu s kvalitním vybavením může být pro pacienty skutečným přínosem." Chirurgické výkony směřující k vylepšení partií, které dostávají porodem  nejvíc "zabrat", je proto nejlepší provádět až v době, kdy žena už další těhotenství neplánuje a je ustálena její váha.

Další častou operací, při níž se uplatní endoskopie, je také vytažení neboli lifting čela a obočí. "Povzbudivé výsledky endoskopie v plastické a estetické chirurgii totiž lákají stále více zájemců i o úpravy obličeje," uzavírá prof. Dušková. Ta je v České republice vyhledávaným odborníkem na kosmetické operace obličeje a nosu. Do světové plastické chirurgie přinesla také nový operační postup u nemocných s rozštěpem rtu a patra. 

Velkou výhodou pro pacienta je, že většina těchto výkonů je prováděna ambulantně. To znamená, že je lze zvládnout během jednoho dne nebo jen s krátkým pobytem na lůžku. Další vývoj v oboru endoskopie směřuje k robotizaci a automatickému vyhodnocování obrazu. Obojí má umožnit diagnostiku bez účasti lékaře.

Co je vlastně endoskopie?

Endoskop, optický přístroj využívaný lékaři už od poloviny 19. století, je dnes známý především v podobě ohebné trubice, která se zavádí do těla ústy, konečníkem nebo jiným otvorem, ať už přirozeným či uměle vytvořeným. Lékaři umožňuje nahlédnout do vnitřních tělesných dutin nebo do dutých orgánů, aniž by musel provádět chirurgický zákrok. Pomocí tubusového (rigidního) endoskopu a dalšího přístrojového vybavení je dnes možné vytvářet potřebný operační prostor i mimo tyto dutiny, což je metodika užívaná právě v plastické chirurgii.

Jen loni udělali lékaři v České republice endoskopicky přes 700 tisíc vyšetření, z toho nejvíc, zhruba 250 000, připadá na kolonoskopii neboli vyšetření tlustého střeva. Díky endoskopii je dnes možné šetrněji a bezpečněji léčit například rakovinu tlustého střeva, cukrovku nebo obezitu.

U některých nemocí je právě tato metoda vítanou alternativou operace, protože dokáže částečně nahradit skalpel: odstraňují se tak třeba drobné výrůstky neboli polypy. Využívá se také při zástavě krvácení, vytahování cizích těles, rozšiřování zúžených míst a také při operacích prováděnými dříve pouze otevřenými přístupy - například při odstranění žlučníku.

S výběrem porodnice neotálejte. Podle čeho zvolit tu nejlepší a na co je dobré se před porodem zaměřit? Více čtěte zde.