Zamávejte vráskám jednou provždy. Pečujte o pleť tak, aby byla stále mladá

K vzniku vrásek dochází v důsledku stárnutí pokožky, jejíž struktura postupem času ztrácí svou pružnost
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lidé se suchou pokožkou mají v mládí výhodu v tom, že příliš netrpí na akné a jejich pleť vypadá většinou svěžeji a čistěji než pleť mastnější. S postupem věku je však suchá pokožka velmi citlivá, může šupinatět, je náchylnější na kožní nemoci (například ekzém) a má větší sklony k vráskám. Je proto důležité se o ni dobře a pečlivě starat.

Suchá pokožka trpí nedostatečným vytvářením kožního mazu, který zadržuje vlhkost, což má za následek ztenčení kůže a následné pnutí a zvýšení citlivosti pokožky. Příčiny jsou z velké části dané dědičností, ale svoji roli také hraje stres či životní styl (např. špatná životospráva). Citlivost suché pleti pak mohou velmi ovlivňovat vnější podněty, jako je vlhkost vzduchu, chlad, topení či klimatizace.

Oleje dodají vláhu

"Spíše než klasické mýdlo, které vysušuje, používejte mycí přípravky na bázi olejů. Ty na pokožce vytvoří ochranný film, který v pleti udrží vodu. Vhodné oleje jsou například mandlové, jojobové nebo avokádové," doporučuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová. 

Při nákupu kosmetických produktů se jistě vyplatí číst zadní etikety o složení. "Lidé s velmi suchou pokožkou by se měli vyhnout přípravkům, které obsahují sulfáty, alkohol a různá barviva, která pokožku dráždí a vysušují," doplňuje MUDr. Mansfeldová a pokračuje: „Místo vany volte rychlejší sprchu s vlažnou vodou. Vyhněte se hrubé žínce či tělovému kartáči. Na utření nepoužívejte hrubé ručníky. A kůži si utírejte pouze lehkými pohyby. Drhnutí ručníkem pokožce nesvědčí."

Na suchou kůži není dobré používat příliš vody. Samozřejmě se jí nevyhýbejte, ale například při omývání obličeje používejte místo vody přípravky, které obsahují kolagen, silikon či kyselinu hyaluronovou. Ta podporuje hydrataci. Vhodné přípravky v krémech jsou i urea nebo kyselina mléčná.

Eliminujte vrásky

Nepříjemnou "daní" suché pleti je také častější sklon k vráskám. Jestliže na suchou pleť nebudeme používat přípravky s hydratačními složkami, bude se postupem času narušovat hydratační síť v hlubších vrstvách a vše povede ke vzniku předčasných vrásek. Kromě krému či odličovadel můžete suché pokožce dodat "vláhu" za pomoci vhodné kosmetické procedury. Ideální metodou je například Skinbooster.

"Ten je vhodný především po létě, kdy máme pokožku velmi vysušenou od sluníčka či častějšího koupání. Zatímco většina kosmetických produktů a procedur pečuje o pleť pouze na povrchu, takto ji hydratujete a omlazujete zevnitř. Tento miniinvazivní zákrok netrvá více než dvacet minut a jeho smyslem je hloubková hydratace pleti kyselinou hyaluronovu za pomoci jemných vpichů. Pokožku hydratuje zpevní a zvláční," říká MUDr. Lucia Mansfeldová.

 A samozřejmě bychom neměli zapomínat pravidelně pít, protože pitný režim je pro krásně vypadající pleť základem, a stejně tak používat fotoprotektivní přípravky v rámci prevence stárnutí a tvorby vrásek.  

Klíčová slova: