Víte, jak si spočítáte úroky z půjčky? Potřebovat budete kalkulačku nebo internet

Už máte vybráno?
  |  Komerční sdělení

Sjednáváte si půjčku a neradi byste něco nechali náhodě? Pak nespoléhejte jen na to, co vám poví poskytovatel, a spočítejte si úroky z půjčky sami. Pokud je pro vás finanční matematika španělskou vesnicí, nezoufejte, poradíme, jak nad složitými výpočty vyzrát.

Vyřízení půjčky je snadné, prolouskání se několikastránkovou smlouvu a bankovní hantýrkou už dá trochu zabrat, spočítat si úrok půjčky je už pro mnohé zcela nadlidský výkon. Přitom ke zjištění úroků stačí znát jen tři základní parametry, kterými jsou:

  • jistina
  • sazba
  • čas

Jistina je částka, kterou si půjčujete, sazba je roční úrok, který vám banka stanoví, a čas představuje dobu splatnosti, která se uvádí v letech. Všechny tři parametry stačí vynásobit a vydělit stem, výsledkem vám bude úrok, tedy částka, o kterou půjčku přeplatíte.

Vzorec pro výpočet úroku - úrok = (jistina x sazba x čas)/100

Pozor na krátkou dobu splatnosti a typ úrokové sazby

Při výpočtu vás může mnohé překvapit. Například v případě krátkodobé půjčky, kdy je doba splatnosti kratší než jeden rok, je nutné vzorec trochu poupravit a tři zmíněné parametry vydělit 100 x 360, tedy číslem 3 600.

Další nástrahou při výpočtu může být úroková sazba. Ta totiž není jen jedna. Je nutné rozlišovat, zda se jedná o roční úrokovou sazbu (p.a.), měsíční (p.m.), týdenní (p.s.) nebo denní (p.d.). Ve výjimečných případech se lze setkat i s půlroční úrokovou sazbou (p.s.) a se čtvrtletní (p.q.).

Roční sazba je sice nejpoužívanějším typem, přesto je ale dobré si ji ověřit. Především pak půjčka s extrémně nízkým úrokem by vás měla dohnat ke zpozornění. Při převedení měsíční sazby na roční sazbu úrok už tak nízký nebude.

S výpočtem úroků vám pomůže online kalkulačka

I přestože už znáte vzoreček pro výpočet úroku, nejste si jisti, zda výpočet sami zvládnete? Netrapte se po večer finanční matematikou, raději vsaďte na všemohoucí internet. Ten nabízí nespočet online kalkulaček a jedna z nich vám spočítá i úrok z půjčky.

Online kalkulaček je na internetu na výběr mnoho, využít můžete například tu, kterou nabízí vámi vybraná banka. Pokud si tak sjednáváte půjčku u Air bank, spočítejte si úroky v orientační kalkulačce, kterou najdete na stránkách Air bank.

Kromě úroků si na internetu můžete porovnat i aktuální nabídky na trhu a vybrat si tak tu nejvýhodnější půjčku. Stačí zadat jen vaše parametry, jako jsou výše půjčky a doba splatnosti, a během několika málo sekund získáte dokonalý přehled půjček od nejlevnější po nejdražší. Online kalkulačky i porovnání můžete využít jak při výběru spotřebitelského úvěru a nebankovní půjčky, tak i při výběru hypotéky.

Klíčová slova: