Netradiční hry, které budou bavit i vás! Vyzkoušejte famfrpál, indoor skydiving nebo icaros

I tyto netradiční sporty nabírají v Česku stále větší oblibu
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Sport a s ním spojené aktivity jsou přímo ideální činností, jak si zkrátit volný čas a výrazně si zlepšit svou zdravotní stránku. V Česku jsou velmi rozšířené sporty jako fotbal, hokej, volejbal či basketbal, které zkrátka nikoho v dnešní době nepřekvapí a alespoň základy těchto sportů umí snad každý z nás. Co třeba ale vyzkoušet něco netradičního jako např. famfrpál, frisbee ultimate, diskgolf či icaros? Určitě vás nějaký z námi nabízených sportů „chytne“.

Pokusili jsme v našem seznamu vybral několik neobvyklých sportů, které většině z nás neřeknou vůbec nic. V následujících odstavcích se vám proto pokusíme stručně popsat alespoň základní pravidla a návody, abyste si je mohli v případě zájmu vyzkoušet.

Famfrpál jako ve filmu

Na tuto hru možná někdo vzpomene, a to zejména díky filmu Harry Potter. Zahrát si ji ale můžete i v Česku, a to například v Praze či Olomouci. A jak vlastně probíhá? Hráči drží násady od košťat mezi koleny a několika druhy míčů se snaží dát gól do jedné ze tří obručí. Je to zkrátka naprosto stejně jako ve filmu, jen se bohužel neproletíte. I tak to je ale poměrně velká legrace!

Jugger a hra s psí lebkou

I jugger je tak trochu zvláštní sport, který vlastně vznikl na základě sci-fi filmu Pozdrav od juggerů. Pětičlenné týmy se snaží přemístit maketu psí lebky do jámy, třeba na sousedově zahradě nebo poli. Pokud se mu to podaří, dá tím gól. Čtyři z týmu mají přitom různé zbraně, kterými se snaží navzájem se zneškodnit. Komu se podaří někoho zasáhnout, tak je úspěšný a zasažený musí zůstat 15 vteřin mimo hru. Specifikem této hry jsou postapokalyptické kostýmy, které hráči často při hře nosí. V Česku je několik týmů, které se tomuto netradičnímu sportu věnují, tak proč se nepřidat?

S frisbee ultimate se řádně proběhnete

Frisbee ultimate je další z týmových sportovních her, která se hraje se všem známým diskem frisbee. Hry se vždy účastní dva týmy se sedmi hráči. Vítězem se pak stává ten mančaft, kterému se podaří nasbírat vyšší počet bodů, nebo jako první získá předem stanovený počet bodů. Bod přitom získává ten tým, kterému se podaří dopravit frisbee do tzv. „koncové zóny“ druhého družstva. Pozor ale! Disk se musí po hřišti pohybovat pouze prostřednictvím nahrávek, což znamená, že pokud má hráč drží frisbee v ruce, nesmí s ním nikam chodit, natož běhat. Jak je zřejmé, tato hra není nikterak složitá, ale i tak slibuje poměrně fajn zábavu.

Dalším netradičním sportem, který se již i v Česku vyskytl, je faustball. Tato hra se podobá tak trochu tradičnímu volejbalu. Jedná se, stejně jako v předchozích případech, o kolektivní sportovní aktivitu, které se účastní dvě družstva o pěti hráčích. Ti využívají při hře pouze pěsti, kterými přepravují míč přes síť na soupeřovu polovinu.

Diskgolf si zahrajete třeba na pražském Krejcárku

Další sport, který se velmi podobá již „profláklým“ činnostem, je tzv. diskgolf. Ten spočívá v tom, že se hodem snažíte dopravit létací talíř do speciálního koše. Čím méně hodů k tomu potřebujete, tím lépe. Je to zkrátka tak jako na všem dobře známém golfu. Jedno takové hřiště je například na pražském Krejcárku. Podobně zadovádět si také můžete v lyžařském areálu ve Špindlerově Mlýně.

Vyhledáváte pořádný adrenalin? Tak to vyzkoušejte indoor skydiving

Indoor Skydiving spočívá v tom, že na sebe vezmete speciální oblek a vejdete do sloupce, uvnitř kterého je obří a velmi silný ventilátor. Ten fouká tak intenzivně, že se ve vzduchu můžete vznášet a užít si mimo jiné i pocit volného pádu. Po pár minutách si na toto prostředí zvyknete, naučíte se v něm ovládat své tělo za letu a časem jistě přidáte i různé akrobatické prvky. Skydivingovou arénu najdete například v pražských Letňanech.

Icaros jako kombinace sportovní aktivity a počítačové hry

Na závěr máme jeden námět pro ty, kteří se nedokážou rozhodnout mezi aktivním sportem a počítačovou hrou. Přesně to nabízí icaros, zahrnuje totiž obojí. Zavěsíte se do speciální konstrukce a do 3D brýlí se vám promítá jedna ze dvou zatím dostupných her - buď létání nebo potápění. Dobrou půl hodinku si tak velmi zábavně zacvičíte a přitom si i pěkně zahrajete.

Zelená je tráva, politika, to je hra. Strana Zelených by byla úspěšná jedině bez lidí. Více čtěte: ZDE.