Kde si zpříjemnit sychravý podzim a studenou zimu? Tipy na výlety, wellnes i pečené husy

Kdo by nechtěl zažít takovou pohodičku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podzimní počasí láká k lenošení doma s horkým čajem a knížkou. Středočeský kraj však nabízí řadu míst, kde je možné odpočívat v krásném prostředí s rozmanitými wellness službami nebo lázeňskými procedurami. Není nic lákavějšího než dobít baterky na místech, které nepřipomínají pracovní a jiné povinnosti. Spojení relaxu, příjemného ubytování a různorodých aktivit nabízí místa ve středních Čechách. 

Ve středních Čechách se těší velké oblibě pobyty na šlechtických místech. Každé ze zámeckých sídel, kde se mohou návštěvníci ubytovat nebo jen relaxovat, je něčím jedinečné. Některé nabízí luxus a přenese je do minulosti, další se zaměřuje na aktivní trávení času, jiné zase potěší zdařilým spojením starého a moderního stylu.

Možnost relaxace s lázeňskými procedurami nabízí zámky Jemniště, Loučeň, Ratměřice, Štiřín nebo zámecký hotel Liblice. V žebříčku osmi nejzajímavějších wellness míst v Čechách a na Moravě se umístil Chateau Mcely, který se nachází uprostřed krásné přírody Svatojiřského lesa nedaleko Prahy. Lázně jsou zasvěcené přírodní bylinné aromaterapii. Pro návštěvníky je připraven saunový domeček, koupací biotopické jezírko, ale i denní lázně pro hosty bez ubytování.

Romantika na každém kroku

Relaxační pobyty nabízí i další místa. Nejtypičtějšími jsou samotná lázeňská města. Jedno z nejnavštěvovanějších v Česku je město Poděbrady. Tradiční lázeňské město v minulosti navštěvoval i Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Franz Kafka nebo Miloš Forman. Lázeňské hosty láká vedle úspěšné lázeňské tradice také bohatá historie a pestrý kulturní a společenský život.

Romantická rovinatá krajina plná lesů okolo Poděbrad je také ideální pro výlety na kole i pěší turistiku. Druhým lázeňským střediskem ve středních Čechách je městys Toušeň poblíž Prahy, který je oblíbený pro své slatinné lázně. Hosté se mohou procházet po krásné kubistické kolonádě a okolních lesích, které jsou v podzimních měsících plné hub.

Gastronomie i wellness

"Relaxační pobyt je skvělou příležitostí a odreagováním pro všechny, kteří si rádi užívají wellness a lázeňské procedury, chvíle klidu a hýčkání v příjemném prostředí. Mezi procedurami je možné vyrazit na procházku, na výlet, zasportovat si nebo objevovat historické památky, kterých je ve středních Čechách nespočet," říká Markéta Wernerová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

K celkové relaxaci patří i výborná gastronomie, kterou nabízejí jak hotely s wellness službami, tak stylové restaurace, kterých je ve středních Čechách několik desítek. Široký je i výběr ubytování. Kromě zámeckých hotelů v kraji najdete stylové ubytování s rodinnou atmosférou. V pestré nabídce rodinných penzionů, statků, farem a hotýlků si vybere každý.

Relaxační pobyt lze také spojit s dalšími akcemi, které během podzimních a zimních měsíců v kraji probíhají. Koncem října vrcholí oslavy 100 let vzniku Československé republiky, v listopadu se konají oblíbené Svatomartinské slavnosti s pečenými husami a města, hrady a zámky se už připravují na Vánoce, ke kterým patří vánoční jarmarky, koncerty nebo výstavy betlémů. 

Klíčová slova: