Sněží! První vločky padají na hory a je čas začít plánovat, kam bude nejlepší vyrazit

Krkonoše jsou stále nejpopulárnější končinou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sníh už je za oknem a horské oblasti pomalu zahajují zimní sezonu. Je však nutné mít perfektní přehled, jaké jsou v našem kraji možnosti, protože na poslední chvíli nemusíte najít volné místo v penzionech, ani hotelech. Pojďme si projít české hory... 

Návštěva horských středisek je spojená hlavně se sněhem a zimními radovánkami. Aktuální teploty nenaznačují, že by teplejší počasí mělo v dohledné době ustupovat, ale situace na českých horách se v těch opravdu zimních měsících může ze dne na den změnit.

Je tak nutné už s předstihem plánovat, kam a kdy se na hory vydáte, protože ne vždy může být v oblíbených destinacích dostatek místa. Jaké lokality lákají Čechy ze všeho nejvíce? Pojďme si projít místa, nad kterými se vyplatí uvažovat už dnes.

Krakonošovy Krkonoše

Pravděpodobně nejpopulárnější a zároveň turisticky nejnavštěvovanější lokalitou je Špindlerův Mlýn. Milovníci sjezdového lyžování a běžkaři tady mají kromě nespočtu tras a sjezdovek také nejdražší ubytování.

Za popularitu se platí a pokud chcete být součástí lyžařské “smetánky”, budete si muset velmi brzy rezervovat hotel či místo v nějaké z horských chat. Když nebude sníh, určitě postačí ten umělý. Je jen otázkou, zda není Špindlerův Mlýn jen nablýskanou zlatou klecí.

Krajina a hory však nemluví penězi, ale svojí přirozenou krásou, takže za návštěvu zcela jistě stojí. Zkuste však taky jiná místa v krkonošských horách. Taková Rokytnice nad Jizerou nebo Čertova hora v Harrachově vás jistě mile překvapí.

Hurá na Šumavu

Šumava má o něco menší pohoří než Krkonoše na severu, ale o to zajímavější jsou její běžkařské stopy. Výborným místem pro návštěvu je samozřejmě Železná Ruda, Zadov a Lipno. Oblast kolem naší největší přehrady se stává vyhledávanou destinací nejenom v létě, ale také právě v zimě. Kromě toho, že se celková úroveň služeb rok od roku zvedá, tak i Ski areál Lipno nabízí potřebný komfort. Nezapomenutelná je také bruslařská dráha přes zamrzlou přehradu a běžkaři jistě cení trasy kolem Kvildy a Modravy.

Ve stínu populárních a zvučných míst na jihu Čech jsou Kašperské hory nebo lyžování na Nových Hutích.

Krušné a Orlické hory

Češi primárně navštěvují buď Krkonoše nebo Šumavu. Na mapě České republiky však nejsou zcela osamocené. Je nutné k nim přidat i další destinace, které si v zimních měsících zaslouží pozornost.

Skvělé lyžování si užijete také v Orlických a Krušných horách a pokud chcete hledat zajímavá místa na Moravě, vydejte se do Jeseníků nebo Beskyd. Pro obyvatele Prahy asi nejbližší destinací na dovolenou v horském prostředí je areál Monínec, který leží na hranicích středočeského kraje a jižních Čech.

Plánovat dovolenou dopředu se určitě vyplatí. Jediným rizikem je počasí, ale věřte, že hledat ideální místo na poslední chvíli se určitě nevyplatí.

Poutní místo s hlubokou historií. Stará Boleslav nabízí hned několik zajímavostí. Více čtěte zde.
Klíčová slova: