Cordyceps aneb housenice čínská vám dodá vitalitu nejenom v zimě

Čím je tak zvláštní, jak pomůže?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Existují starodávné legendy, jak pasáci yaků v horských oblastech Číny a Tibetu objevili účinky houby Cordyceps. Jejich zvířata kromě trávy spásla i tyto houby a pasáci si všimli, že yaci jsou zdravější a potentnější. Začali houby jíst a ukázalo se, že podobné účinky mají i u nich. Jaké schopnosti má? Co nám přináší? Povíme si o ní více.

Houba zničí housenku

Cordyceps - co si pod tím vlastně představit? Možná výstižnější je její český název, a sice housenice čínská. Je trefný, tato medicinální houba se podobá housence. Vyroste tak, že výtrusy parazitické houby se uchytí na povrchu housenky motýla Thitarodes armoricanus. Houba potom housenku stráví a vyplní její schránku. 

Nejde to ze dne na den, celý cyklus může někdy trvat až šest let. V posledním dějství vývoje pak houba housenku motýla úplně usmrtí. Z původní housenčí hlavy se vytvoří hlavičkovitý útvar zvaný stromatum. V něm vznikají spory, které potom infikují larvy motýla a rostou další houby. Zní to možná tak trochu jako z hororu, co říkáte? Pokud ve vás probudil příběh zrodu houby zvědavost, dodejme, že housenice velmi příznivě působí na lidské zdraví. 

Tip pro vás:
Bojujete v poslední době s prokrastinací? Potom vám může houba také pomoci. Chrání totiž i ledviny, které jsou podle čínské medicíny sídlem vůle. Zároveň posílením ledvin podporuje i protistresové působení. Málo energie čchi v ledvinách snižuje vaši odolnost vůči stresu. 

Dodá vám energii

Jak bychom mohli její přínos nejvýstižněji charakterizovat? Nejspíše slovy dobíječ energie, který má v tradiční čínské medicíně velmi dlouhou historii, do čínských herbářů se dostal někdy kolem roku 620. Na západ Evropy ale pronikal mnohem pomaleji. Poprvé se houba ve tvaru housenky Evropanům předvedla na mykologické konferenci roku 1726 v Paříži, ale na plné ocenění účinků si počkala ještě dvě století. Kdy ji sníst nebo spíše užívat?

Pokud se cítíte unavení, bez energie, potom cordyceps ve vás může probudit nový život. Dokáže oddálit fyzickou únavu, dodá vám novou vitalitu. Jestliže aktivně sportujete, díky cordycepsu si můžete dopřát vyšší tréninkové dávky, aniž se budete cítit vyčerpaní. Pozitivně ale působí i na psychickou únavu. Pokud se věnujete duševní činnosti a cítíte, že potřebujete dobít baterky, housenice vám v tom pomůže. Dokonce vykazuje i antidepresivní účinky. 

Pomáhá všestranně

Nezanedbatelné je i její působení na imunitní systém. Povzbudí aktivitu vašich vlastních imunitních buněk, takže vaše tělo si bude vytvářet samo protilátky proti virům a infekcím, a tím pádem se samo dokáže aktivně ubránit chorobám. Na druhou stranu, zjistí-li aktivní látky v housenici, že imunitní aktivita je dlouhodobě patologicky zvýšená, dokáže ji účinně zmírnit a harmonizovat.

Možná, že i vy bojujete se zvýšenou hladinou krevního cukru. Pokud ano, pak je pro vás housenice účinným pomocníkem v tomto boji, protože dokáže chránit a regenerovat tkáň slinivky a v důsledku toho získávají buňky větší citlivost k inzulínu. S vyšší hladinou cholesterolu se potýká spousta lidí. I tady cordyceps pomáhá. Dokáže také zabránit rakovinným buňkám v dalším dělení. Nelze říci, že přímo léčí rakovinu, ale pomáhá k uzdravení během onkologické léčby. Zároveň působí pozitivně i na jednotlivé orgány, srdce, játra, ledviny. 

Účinné látky v podobě extraktů

Bohužel ve volné přírodě je této houby už velice málo. Její zemí zaslíbenou jsou totiž hlavně tibetské náhorní plošiny, zde rostou nejkvalitnější exempláře. Právě z těch se již tisíce let zpátky připravovaly výtažky, neboli extrakty, které obsahovaly vysokou koncentraci účinných látek. Právě tak se housenice užívala a užívá. Na houbě tohoto podivného tvaru byste si totiž jinak moc nepochutnali.

Aby ale cena houby nebyla kvůli jejímu nedostatku příliš vysoká, velmi úspěšně se pěstuje. Proto se nemusíte bát, že by vás extrakt z cordycepsu finančně zruinoval. Když ho ale budete vybírat, sáhněte po takovém, který obsahuje 40 % houbových polysacharidů, právě toto množství zaručuje nejlepší účinnost obsažených látek.

Klíčová slova: